Η Χανιώτισσα καθηγήτρια Έλια Ψυλλάκη για τους καύσωνες: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Πολύ κρίσιμη η κατάσταση

η-χανιώτισσα-καθηγήτρια-έλια-ψυλλάκη-1245353

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, επιμένει, και δεν μπορεί να περιοριστεί τόσο εύκολα», τόνισε η Έλια Ψυλλάκη, καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, για το κύμα καύσωνα που πλήττει πολλές περιοχές του πλανήτη.

Τόνισε ότι πέρυσι « καταγράψαμε κάποιες προσωρινές βελτιώσεις στο lockdown σε θέματα ποιότητας αέρα και νερών. Ωστόσο, το σύστημα – στις μεγάλες πόλεις – επανήλθε στα αρχικά επίπεδα ρύπανσης, αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Άρα, αυτό που είδαμε πέρυσι, ήταν εντελώς προσωρινό». Όπως είπε, το μόνο ευχάριστο είναι αυτό που είδαμε και πέρυσι ότι με τις προσπάθειες όλων μπορούμε να αντιστρέψουμε κάποια πράγματα. Αλλά πρέπει να είναι μια συνεχόμενη προσπάθεια.

Η κυρία Ψυλλάκη χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη την κατάσταση με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μόνο η συχνότητα, αλλά είναι και η ένταση των φαινομένων».

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά ανησυχεί και η ίδια, η οποία – μέχρι πρότινος – θεωρούσε ότι «μπορούσαμε να πιάσουμε τους στόχους». Υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι και ατομικά και συλλογικά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Η καθηγήτρια είπε ότι η μεγαλύτερη πίεση στο περιβάλλον προέρχεται από τα τρόφιμα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών στην Κίνα, όπου οι Κινέζοι έκαναν ξαφνικά και μαζική στροφή προς το κρέας. Η ίδια συνέδεσε την πανδημία με την κλιματική αλλαγή, λέγοντας όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει τεκμηρίωση αυτής της άποψης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook