Η Apple εξέδωσε επείγουσα ενημέρωση για κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας «zero-click»

η-apple-εξέδωσε-επείγουσα-ενημέρωση-για-κα-1282708

Μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού εξέδωσε η Apple προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας «zero-click» το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει συσκευές iPhone και iPad.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους ερευνητές αξιοποιήθηκε ένα κενό ασφαλείας από διαβόητο λογισμικό παρακολούθησης για την κατασκοπεία ενός Σαουδάραβα ακτιβιστή σύμφωνα με το cnn.com.

Όπως ανέφεραν ερευνητές από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο το κακόβουλο λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του Pegasus, του κατασκοπευτικού λογισμικού που κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Το συγκεκριμένο λογισμικό φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες.

Η συγκεκριμένη επείγουσα ενημέρωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα η Apple κλείνει ένα κενό ασφαλείας που επιτρέπει στους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε συσκευές μέσω της πλατφόρμας iMessage, ακόμη και αν οι χρήστες δεν πατήσουν σε κάποιο σύνδεσμο ή αρχείο. Ο Σαουδάραβας ακτιβιστής επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε το Citizen Lab.

«Επιθέσεις όπως αυτές είναι εξαιρετικά εξελιγμένες, κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθούν, συχνά έχουν σύντομη διάρκεια ζωής και χρησιμοποιούνται για να στοχεύσουν συγκεκριμένα άτομα», ήταν τα λόγια του Ιβάν Κρστικ, επικεφαλής του τμήματος Μηχανικής Ασφάλειας και Αρχιτεκτονικής της Apple.

Όσα πάντως έρχονται από την Apple είναι καθησυχαστικά. Ο επικεφαλής της εταιρίας ανέφερε ότι ο ζήτημα αντιμετωπίστηκε γρήγορα με μια διόρθωση λογισμικού και ότι η ευπάθεια «δεν αποτελεί απειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών μας».

Όπως και να έχει η σύσταση προς τους χρήστες είναι να κάνουν ενημέρωση στις συσκευές τους για να ειναι προστατευμένες.

H NSO Group σε δήλωσή της είπε ότι «θα συνεχίσει να παρέχει στις υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο τεχνολογίες που σώζουν ζωές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook