Η απλή ερώτηση που θα σε βοηθήσει να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

η-απλή-ερώτηση-που-θα-σε-βοηθήσει-να-παί-1567002

Είναι η πιο απλή κι έξυπνη στρατηγική

Είτε πρόκειται απλά να αποφασίσεις τι θα φας για μεσημεριανό, είτε ετοιμάζεσαι να κάνεις ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα σου, το να μπορείς να πάρεις μια απόφαση χωρίς να το μετανιώσεις την αμέσως επόμενη στιγμή, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά σου και την ποιότητα της ζωής σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι μας προσπαθούμε να πάρουμε την τέλεια απόφαση αλλά αυτή δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να αναλωνόμαστε και να χάνουμε πολύ χρόνο άσκοπα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να πάρουμε «μια καλή απόφαση, μια μέτρια ή μια απόφαση που θα μετανιώνουμε μετά».

Η ερώτηση που μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο σωστές αποφάσεις είναι πιο απλή από ό,τι νομίζεις και μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα, σύμφωνα με τον διδάκτορα του πανεπιστημίου του Columbia, Christopher Frank. Λίγο πριν από μια μεγάλη ή μικρή απόφαση, αυτό που πρέπει να ρωτάμε λοιπόν τον εαυτό μας, είναι: «Τι ευχόμαστε να ξέραμε;».

Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάς μια καλύτερη εικόνα για το τι πραγματικά θες και κατανοείς περισσότερο τις πραγματικές σου ανάγκες. Πρόκειται για μια έξυπνη και γρήγορη τακτική που σε κάνει να αποκτήσεις πιο εύκολα πρωτοβουλία και να πάρεις πιο γρήγορες αποφάσεις. Για να το κάνεις σωστά, αρκεί να ρωτήσεις τον εαυτό σου ποιες είναι οι ακριβείς σου ανάγκες, στη συνέχεια να κάνεις ένα καλό brainstorming και να θέσεις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις για να φτάσεις στον στόχο σου και τη λήψη των πιο κατάλληλων αποφάσεων.

Αν γενικά δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις, ίσως πάσχεις από decision fatigue. Αν αναρωτιέσαι πώς προκαλείται, η αδυναμία λήψης αποφάσεων παρατηρείται όταν πρέπει να πάρουμε πολλές και σημαντικές αποφάσεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό μας δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονη κόπωση και να μην μπορούμε να αποφασίσουμε τίποτα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Doreen Dodgen-Magee: «Η πανδημία αύξησε τις αποφάσεις που κληθήκαμε να πάρουμε και όλες αυτές έπρεπε να τις πάρουμε από ένα περιβάλλον ήδη πιεστικό. Το λεγόμενο brain fog που νιώσαμε, έκανε εντονότερα τα συμπτώματα της αδυναμίας λήψης αποφάσεων».

Τα τέσσερα βασικά συμπτώματα του όρου που κυριαρχεί στη ζωή πολλών από εμάς, είναι η αναβλητικότητα, η παρορμητικότητα, η αποφυγή και η αναποφασιστικότητα. Σύμφωνα με τη Dolgen- Magee, το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι ο προγραμματισμός και κυρίως πώς θα τον τηρήσουμε. Η μαγική ερώτηση φυσικά θα βοηθήσει λίγο παραπάνω στην εκπλήρωση του στόχου.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook