Η Άνοιξη της οδού Κοραή αργεί ακόμα… Τι κάνει ο Δήμος Χανίων και η Τροχαία | Photos

η-άνοιξη-της-οδού-κοραή-αργεί-ακόμα-τι-898082

Με αφορμή την κατάληψη του πεζόδρομου της Κοραή από κάθε λογής οχήματα, όπως πρόσφατα είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ του το zarpanews.gr (δείτε ΕΔΩ), ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων και η ομάδα P_Public σε ανοιχτή επιστολή που τιτλοφορείται «Η άνοιξη της οδού Κοραή», υπογραμμίζουν την ανεξέλεγκτη και παράνομη στάθμευση στην οδό Κοραή, αλλά και σε άλλα σημεία-οδούς των Χανίων.

Παράλληλα, μέσω της επιστολής, καλούνται οι αρμόδιοι, Δήμος Χανίων αλλά και  Τροχαία, να διευθετήσουν άμεσα το πρόβλημα, αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του πεζόδρομου, επιλύοντας αντίστοιχα προβλήματα σε ολόκληρη την πόλη, ενώ τονίζεται και η επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης τουριστικής περιόδου, μια σειρά από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο, φέρνουν για ακόμα μια φορά στην επικαιρότητα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης του δημόσιου χώρου και κατ’ επέκταση, της εικόνας της πόλης των Χανίων και της καθημερινότητας πολιτών και επισκεπτών.

Αποκορύφωμα της ανομίας και της έλλειψης στοιχειώδους συνείδησης αναφορικά με τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, είναι το πρόσφατο παράδειγμα της οδού Κοραή. Ενός πεζοδρόμου που καθημερινά και παρανόμως τον διασχίζουν οχήματα αναζητώντας επί τω πλείστον θέσεις στάθμευσης, με την ανοχή της αστυνομίας και του Δήμου Χανίων. Ενός πεζοδρόμου με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, που όλο το χρόνο είναι γεμάτος με ζωή, όχι μόνο όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά. Ενός πολύ κομβικού δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης, ο οποίος συνδέει τον Κήπο και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με τις Ανατολικές Ενετικές Οχυρώσεις και κατ’ επέκταση με το ιστορικό κέντρο. Να σημειωθεί ότι δεν αποτελεί μόνο πέρασμα, αλλά και χώρο στάσης, σημείο συνάντησης, με αρκετές εκδηλώσεις να διεξάγονται κατά καιρούς (η ετήσια εκδήλωση “η άνοιξη της Κοραή”, συναυλίες, παζάρια κτλ).

Προφανώς, το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης και παράνομης στάθμευσης δεν εντοπίζεται μόνο στην οδό Κοραή, σε έναν από τους ελάχιστους πεζόδρομους, αλλά επεκτείνεται και σε πλατείες εντός της πόλης των Χανίων και σε πλήθος πεζοδρομίων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η συνεχιζόμενη καταπάτηση και συρρίκνωση των ελεύθερων διαθέσιμων χώρων της πόλης μας υποβιβάζει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και κυρίως των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Όχι μόνο όταν προσπαθούν να παρακάμψουν κάθε λογής εμπόδια, αλλά και όταν προσπαθούν, απλώς να διασχίσουν ένα δρόμο. Η ελεύθερη χρήση του δημόσιου χώρου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, για την άσκηση του οποίου η απρόσκοπτη πρόσβαση αποτελεί ουσιώδες προαπαιτούμενο. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους αρμόδιους, το Δήμο Χανίων και την Τροχαία, να διευθετήσουν άμεσα το ανωτέρω πρόβλημα και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία του πεζόδρομου, όπως βέβαια και να επιλύσουν τα αντίστοιχα προβλήματα σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, καλούμαστε εμείς, οι ίδιοι οι πολίτες, να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης όλων μας στους δημόσιους χώρους, όπως και να προστατεύουμε με κάθε τρόπο την αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά και γενικότερα την αισθητική της πόλης.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Η Άνοιξη της οδού Κοραή αργεί ακόμα… Τι κάνει ο Δήμος Χανίων και η Τροχαία | Photos

  1. Μιας και άλλαξε η Δημοτική αρχή πρόσφατα, ας αλλάξει και η φιλοσοφία της. Να «επιβάλει» στην Τροχαία άμεσα, την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών στην πόλη, με κάθε νόμιμο μέσο (γερανός, πρόστιμα, ή ότι άλλο). Γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνουμε… δυστυχώς! Μόνο έτσι θα μας γίνει βίωμα.. επιτέλους να μάθουμε να σεβόμαστε, έστω και υπό τον φόβο του προστίμου (αφού δεν καταλαβαίνουμε αλλιώς), δεν θα αλλάξουμε.

  2. Mα αυτος δεν ειναι πεζοδρομος. οι πεζοδρομοι ειναι σε ενα μονο επιπεδο , πιο ψηλα απο τον δρομο για τα αυτοκινητα και σταθερες μπαρες που αποκλειουν καθε περασμα περαν των πεζων. Εσεις εκει περα εχετε κανονικοτατα πεζοδρομια εκαθερωθεν του δρομου για την διελευση των οχηματων και απο οτι φαινεται κιολας εχετε και ειδικες κιτρινες θεσεις παρκινγκ για τις μοτοσυκλετες και τα ποδηλατα. Εισαστε τρελοι; Σας χτυπησε η ζεστη; Για ποιον πεζοδρομο μιλατε και εξοργιζεστε; Οι πεζοδρομοι εχουν δεντρα, παγκακια, συντριβανια, καλαθακια αχρηστων κτλ… Αυτος ειναι ενας κανονικοτατος φαρδυς ωραιος δρομος. Καντε πρωτα σωστη δουλεια και φτιαχτε εναν πεζοδρομο και μετα να τρελενεστε που ο κοσμακης που δεν εχει που να παρκαρει, παρκαρει κανονικα σε εναν κανονικο δρομο. (για οσους δεν το πιανουν, το σχολιο μου εχει ακρως ειρωνικο χαρακτηρα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook