Η «ακτινογραφία» της απασχόλησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις

η-ακτινογραφία-της-απασχόλησης-στι-1212842

Στην διασύνδεση των νεοφυών επιχειρήσεων με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προχωρά η κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια καταγραφή τωννεοφυών επιχειρήσεων, εκδόθηκε κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα για τη διασύνδεση τoυ Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Βάσει αυτής, προβλέπεται η ανάπτυξη εφαρμογής μέσω της οποίας η πλατφόρμα www.elevategreece.gov.gr της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) θα έχει πρόσβαση στις Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση εγγραφής ή είναι ήδη εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», όπως αυτές απεικονίζονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για χρονικό διάστημα έως και 8 έτη πριν την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος εγγραφής τους, με βάση τον ΑΦΜ τους.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θα έχει μια πλήρη εικόνα για το εξέλιξη της απασχόλησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να υιοθετούνται πολιτικές για τη στήριξή τους. Μάλιστα, ο κ. Δήμας επισημαίνει, ότι μετά τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και του ορισμού της νεοφυούς επιχείρησης, η έκδοση της αναφερόμενης απόφασης ήταν το επόμενο βήμα για την χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των startups.

Διασύνδεση

Αναφορικά με τον τρόπο διασύνδεσης του Elevate Greece με το ΕΡΓΑΝΗ, αυτή θα γίνει μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εκτός από την ΓΓΕΚ, η αιτούσα επιχείρηση, όσο και οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις στην πλατφόρμα www.elevategreece.gov.gr, θα έχουν επίσης πρόσβαση στις Ετήσιες Μονάδες Εργασίες, όπως αυτές προκύπτουν με βάση τις καταχωρίσεις τους στα ηλεκτρονικά έντυπα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Μέχρι την πλήρη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων η ΓΓΕΚ, κατόπιν αιτήματος, μπορεί να λαμβάνει από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τις Ετήσιες Μονάδες Εργασίες των νεοφυών επιχειρήσεων.

Απόρριψη

Για τις επιχειρήσεις των οποίων το αίτημα εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece» απορρίπτεται, η πρόσβαση στα στοιχεία απασχόλησης (ΕΜΕ) της βάσης δεδομένων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παύει να υφίσταται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης απόρριψης του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως μία ΕΜΕ αντιστοιχεί σε ένα άτομο που εργάστηκε στην επιχείρηση, ή για λογαριασμό της επιχείρησης, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του εξεταζόμενου έτους. Ο αριθμός προσωπικού υπολογίζεται σε ΕΜΕ.

Η εργασία των προσώπων που δεν έχουν εργαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή που εργάστηκαν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, που εργάστηκε εποχιακά, υπολογίζεται ως κλάσματα ΕΜΕ.

Πηγή: ot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook