Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χανίων για την στάση των Παρεμβάσεων και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση με αφορμή  την στάση των Παρεμβάσεων και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ στα Δ.Σ της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση:

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρέθηκε η επιδίωξη της κυβέρνησης να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με κριτήριο το κέρδος, καθώς και η διάταξη που αναγνωρίζει ως ισότιμα τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ουσιαστικά η Ν.Δ. όχι μόνο δεν καταργεί το προσοντολόγιο του Γαβρόγλου, αλλά βασιζόμενη σε αυτό το πάει  ένα βήμα παραπέρα απαξιώνοντας περαιτέρω την αξία του πτυχίου μας, μετατρέποντάς το σε ένα ακόμη προσόν, ενώ κάνει ακόμα ένα βήμα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών. Το πακέτο συμπληρώνεται με την πρόβλεψη για τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες προσλήψεων για όσους νεοδιόριστους αναπληρωτές δεν αναλάβουν υπηρεσία για διάφορους λόγους, που σχετίζονται και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Τα μέτρα που ψηφίζονται θα ακυρωθούν στην πράξη μέσα από αγώνες!

Η Αγωνιστική Συπείρωση Εκπαιδευτικών σε Άθμια και Β΄θμια καλεί τους συναδέλφους να εντείνουν τις συλλογικές διεργασίες σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, σε κάθε σχολείο. Στην προσπάθεια συντονισμού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με τον Χανιώτικο λαό οι εκπαιδευτικοί έχουμε να ξεπεράσουμε ένα ακόμα εμπόδιο. Αυτό δεν είναι άλλο από την ηγετική ομάδα της ΕΛΜΕ Χανίων και των ιδεολογικών τους συγγενών στον σύλλογο της Π.Ε.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να προβληματιστεί, κάθε αναπληρωτή εκπαιδευτικό να βγάλει συμπέρασμα για το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα. Όλοι συμφωνούμε στην θεωρία ότι για να αντιμετωπιστεί η επίθεση στην εκπαίδευση που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό η κυβέρνηση της Ν.Δ., παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται πανελλαδικός συντονισμός. Για να θέσουμε εμπόδια στην ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος που βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, χρειάζεται συμπόρευση με το εργατικό κίνημα.

Τι συμβαίνει όμως στην πράξη,τί αποφάσεις παίρνει το σωματείο μας;

Για την οργάνωση της απεργίας στις 31/1

Στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ Χανίων η ΑΣΕ πρότεινε την πραγματοποίηση απεργίας στις 31/1 και Πανελλαδικής Συγκέντρωσης στην Αθήνα για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά. Την ίδια μέρα προτείναμε τον συντονισμό ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα ώστε να συντονιστούν από κοινού και να δυναμώσει το αίτημα για τον μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο.

Η απάντηση της πλειοψηφίας του σωματείου μας, με την σύμφωνη γνώμη των κατά τα άλλα ετερόκλητων παρατάξεων (Παρεμβάσεις,ΣΥΝΕΚ,ΑΟΚ) ήταν η καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης που έχουν ψηφίσει δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ πανελλαδικά.  Ταυτίστηκαν επί της ουσίας με τις ηγεσίες της ΔΟΕ και της ΕΛΜΕ που αρνούνται πεισματικά να προκυρήξουν απεργία όλου του κλάδου με αίτημα τον μόνιμο διορισμό των αναπληρωτων με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Αυτό που ουσιαστικά δεν θέλουν είναι ο κοινός συντονισμός ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ από όλη την Ελλάδα.

Για την δομή οργάνωσης των αναπληρωτών

Ταυτόχρονα στα Δ.Σ των σωματείων η ΑΣΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα οργανώνονται οι αναπληρωτές με επιτροπή αναπληρωτών που θα δρα μέσα από το σωματείο. Θα συντονίζεται με το Δ.Σ., θα συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις και θα διεκδικεί ιδαίτερα ζητήματα των αναπληρωτών.

Η απάντηση των Παρεμβάσεων στην πρόταση αυτή ήταν πάλι αρνητική! Η πρόταση της ΑΣΕ απορίφθηκε ως γραφειοκρατική. Αποφάσισαν ότι θα δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή αναπληρωτών που θα συνεδριάζει όποτε το θελήσει, όπου θελήσει, χωρίς να γνωρίζει κανείς τελικά ποιος καλεί τις συνεδριάσεις αυτές, αν θα έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα ή όχι.

Κάθε καλοπροαίρετος συνάδελφος πρέπει να αναρωτηθεί. Το ζήτημα του διορισμού των αναπληρωτών αφορά ή όχι ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Το αν θα γίνουν διορισμοί συνδέεται ή όχι με την ποιότητα του μαθήματος στο σχολείο, με τα όρια συνταξιοδότησης ολόκληρου του κλάδου; Τα ειδικά αιτήματα των αναπληρωτών του κάθε κλάδου είναι ζήτημα πάλης του μόνιμα διορισμένου εκπαιδευτικού ή όχι; Σε τελική ανάλυση οι επιτροπές αναπληρωτών, η δομή οργάνωσής τους πρέπει ή όχι να είναι παρόντες σε κάθε Γενική Συνέλευση του σωματείου, Δ.Σ., να δρουν από κοινού με τον σύλλογό τους, να συμμετέχουν στις αποφάσεις ή όχι.

Οι αναπληρωτές της Β΄θμιας και της Α΄θμιας έχουν ιδαίτερα ζητήματα που τους απασχολούν,απευθύνονται σε διαφορετικές διευθύνσεις. Αντίστοιχα ζητήματα υπάρχουν με τους συμβασιούχους των Δήμων, σε μια επιτροπή νέων ενός σωματείου. Να πληροφορήσουμε λοιπόν τις δυνάμεις των Παρεμβάσεων, ότι αυτά τα ζητήματα το ταξικό εργατικό κίνημα τα έχει λύσει εδώ και έναν αιώνα. Κάθε ιδαίτερη ομάδα εργαζομένων, όποια δομή και να δημιουργήσει μέσα στο κίνημα για να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα ζητήματα δρά μέσα από το σωματείου του κλάδου της, δεν αποκόβεται. Αλλιώς μετατρέπεται στην καλύτερη σε συντεχνία ή στην χειρότερη σε μια παρέα φίλων.

Για την δράση του σωματείου ενάντια στην συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις.

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα πάει χέρι –χέρι με τις επικύνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, όπου μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι διαγκωνίζονται για το πώς θα βάλουν χέρι στον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά η ελληνική αστική τάξη. Η κυβέρνηση της Ν.Δ έφερε προς ψήφιση στη Βουλή την κατάπτυστη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις, αναβαθμίζοντας την παρουσία του ΝΑΤΟ στην χώρα μας. Αυτές οι επικύνδυνες εξελίξεις  επηρεάζουν ειδικά τον νομό μας, καθώς η συμφωνία μετατρέπει την Σούδα σε βασικό κέντρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Ν.Α. Μεσόγειο. Αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που ανώτατα στελέχη της Ρωσίας όσο και του Ιράν έχουν δηλώσει επανηλεμένα ότι όποια βάση φιλοξενεί ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στην περιοχή είναι στόχος.

Η ΑΣΕ με βάση αυτές τις εξελίξεις κατέθεσε στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ πρόταση για συμμετοχή στην πορεία που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην συμφωνία για τις βάσεις την ημέρα ψήφισης στην Βουλή. Την συγκεκριμένη πρωτοβολία στηρίζουν τα εργατικά σωματεία του Νομού μας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων, ο σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ,ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και η επιτροπή Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ.

Θεωρούμε τουλάχιστον αστείο να λές ότι διαφωνείς με το πολιτκό πλαίσιο μιας κινητοποίησης και να βγάζεις σαν σωματείο Δελτίο Τύπου όπως έκανε η ΕΛΜΕ Χανίων με τα ίδια ακριβώς αιτήματα.

Πού ακριβώς διαφωνούν οι Παρεμβάσεις, οι ΣΥΝΕΚ, οι διοικήσεις της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Χανίων; Στο αίτημα ότι πρέπει να κλείσουν οι Αμερικάνικες βάσεις που φιλοξενούνται στην χώρα μας; Στην πάγια θέση της ΕΕΔΥΕ απέναντι στην επιθετικότητα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, ότι κανείς Έλληνας στρατιωτικός δεν πρέπει να εμπλακεί στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ; Οι ίδιοι που στα συνθήματά τους μνημονεύουν τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τον Σωτήρη Πέτρουλα καταψηφίζουν σε κάθε ευκαιρία το πολιτικό πλαίσιο το οποίο υπερασπίστηκαν οι δύο αγωνιστές με την ίδια τους την ζωή. Το μόνο που καταφέρνει η ηγεσία της ΕΛΜΕ είναι το σωματείο μας να είναι μόνο του και απομονωμένο από τους υπόλοιπους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια της ΑΣΕ σε Α΄θμια και Β΄θμια εκπαίδευση καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

  • Μόνος δρόμος είναι η οργάνωση στα σωματεία, η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακή απάντηση την ημέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
  • Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών του Νομού μας που διαδηλώνουν και παλεύουν για την επιβίωσή τους, να αποζημιωθούν πλήρως για την ζημιά στην ελαιοπαραγωγή, να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές από το κράτος στο λάδι και στα αγροτικά προϊόντα.
  • Συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 5/2 στις 7μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο.
  • Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε σύσκεψη για την κοινωνική ασφάλιση την Κυριακή 2/2 στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Π.Ε Ν.Χανίων.

Zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ