Hμερίδα για την ελιά στο ΜΑΙΧ για να… θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι | Photos

hμερίδα-για-την-ελιά-στο-μαιχ-για-να-θυ-751858

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης στα Χανιά η συνέντευξη Τύπου σχετικά με την σημαντική Ημερίδα για την Ελιά, που στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 09.00 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) με θέμα  «Ο πολιτισμός της Ελιάς στη Κρήτη».

Στόχοι της εκδήλωσης είναι η αξιοποίηση του  πολιτισμού της ελιάς στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού  στο νησί και η  ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την ελιά και το ελαιόλαδο.

Για την εκδήλωση που μαζί με τον ΣΕΔΗΚ συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Αντιπεριφέρεια Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το ΜΑΙΧ, τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη και το 36ο Νηπιαγωγείο Χανίων μίλησαν σήμερα ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Νικηφοράκης, ο Κώστας Γύπαρης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αποκορώνου και μέλος του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, Σταύρος Σταυρουλάκης, ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης.Εκ μέρους του Δήμου Χανίων ο κ. Νικηφοράκης κάλεσε τον κόσμο να δώσει το παρών στην Ημερίδα και στάθηκε κυρίως στον στόχο της ανάδειξης του εναλλακτικού τουρισμού, του ελαιοτουρισμού, από τον οποίο δεν μπορεί να μείνει έξω η ελιά. «Μέσα από μονοπάτια, μνημεία και ελαιόδεντρα, θα θυμηθούν οι παλιοί πως μεγάλωσαν και οι νέοι να μάθουν το κέρδος που έχουν από το ελαιόδεντρο της Κρήτης» τόνισε ο ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.Με τη σειρά του κ. Κώστας Γύπαρης εκπροσωπώντας την Περιφέρειας Κρήτης και την Αντιπέριφέρεια Χανίων μίλησε για τη στήριξη αυτής της Ημερίδας, που είναι αφιερωμένη στην ελιά., δέντρο που από αρχαιοτάτων χρόνων έχει συμβάλλει στην οικονομία και στον πολιτισμό και απηύθυνε πρόσκληση στους Χανιώτες να δώσουν το παρών στην Ημερίδα, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «όποιος έρθει, είναι βέβαιο ότι θα φύγει σοφότερος».Από την πλευρά του ΜΑΙΧ, ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Μπαουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του με τον ΣΕΔΗΚ και πέρα από το συμβολική και ουσιαστική σημασία της ελιάς χαρακτήρα το ελαιόλαδο «ως οικονομική ναυαρχίδα για την οικονομία της Κρήτης με παραγωγή 4,8%-5% της παγκόσμιας παραγωγής και με 70% και άνω να είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που μας δίνει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα». Τόνισε ότι  «το ΜΑΙΧ, μέσο του Παρατηρητηρίου Τουρισμού, προσπαθεί να αναδείξει, να προωθήσει και να τοποθετήσει το ελαιόλαδο στη θέση που του αξίζει στις παγκόσμιες αγορές και να προωθήσει το ελαιόδεντρο, μέσω των τόπων, ως ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού». Στη συνέχεια ο κ. Μπαουράκης, αναφερόμενος στην «αστοχία της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς, υποστήριξε θα έχει και ένα μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα στο Περιφερειακό ΑΕΠ. Η οικονομική επιβάρυνση, όπως είπε,  «θα είναι μεγάλη και θα φανεί το αποτύπωμα και στον καταναλωτισμό και στις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά  δυστυχώς είναι κακό αποτύπωμα, όσον αφορά το branding του κρητικού ελαιολάδου στο εξωτερικό» υποστήριξε ο κ. Μπαουράκη, που απέφυγε πριν τη λήξη της ελαιοκομικής χρονιάς από τώρα μια εκτίμηση, σχετικά με το οικονομικό ύψος της ζημιάς.

Ο Υπεύθυνος Πρωτογενούς τομέα του Δήμου Αποκορώνου και μέλος του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, κ. Σταύρος Σταυρουλάκης, αναφέρθηκε κυρίως στον μεγάλο αγώνα που κάνει, μέσω των δράσεων και των εκδηλώσεών του ο ΣΕΔΚ, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, για να προασπίσει τα συμφέροντα και τη διάδοσή του ελαιολάδου. 

Τέλος ο Δρ Γεωπόνος και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, αναφερόμενος στην επικείμενη εκδήλωση στάθηκε κυρίως στους δύο βασικούς στόχους της Ημερίδας: α) Την ευαισθητοποίηση της Νεολαίας για την ελιά και το Ελαιόλαδου και β) η προώθηση του ελαιοτουρισμού στην Κρήτη.

Κλείνοντας παρουσίασε το ποικίλο πρόγραμμα της εκδήλωσης και αρκετά ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους, αφού περιλαμβάνει τα εξής:

– Θεατρικές παραστάσεις σχετικές με την ελια και το λαδι απο μαθητές των εκπαιδευτήριων Μαυροματάκη και 36ου Νηπιαγωγείου Χανίων

-Απαγγελία αποσπασμάτων απο το λυρικό πεζογράφημα « Αρρήτων Τρόποι. Στην τροπή του ήλιου με τα φύλλα της Ελιας» του Νίκου Ζερβονικολάκη απο την Καίτη Αλέξη, πρ. εκφωνήτρια του Ρ/Σ Κρήτης.

– Εισήγηση με θέμα «Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωϊτες» απο την Ανώγια Σαρπακη, Δρ. Αρχαιολόγο-Αρχαιοβοτανολογο.

-Εισήγηση με θέμα: Ο πολιτισμός της ελιάς μοχλός ανάπτυξης ελαιοτουρισμου στην Κρήτη απο τον Νίκο Μιχελάκη, Δρ. Γεωπόνο Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ

– Βραβεύσεις Μαθητών και Εκπαιδευτικών για την συμβολή τους στην ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς

– Βραβεύσεις Επιχειρήσεων για την συμβολή τους στην προώθηση του ελαιοτουρισμου και την διάθεση του ελαιολάδου. Κατά την απονομή, οι βραβευόμενοι θα παρουσιάσουν τις βασικές ελαιοτουριστικες δράσεις για τις οποιες βραβεύονται με προβολή εικόνων

Θα ακολουθησει συζήτηση για όλα τα θέματα του προγράμματος στην οποία μπορούν να παρουσιάσουν τις θέσεις-απόψεις όσοι απο τους συμμετέχοντες επιθυμούν και θα εξαρθούν συμπεράσματα για την οργάνωση μελλοντικών εκδηλωσεων.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με προσφορά ελαιοδεσμάτων στους Μαθητές και συμμετέχοντες στο εστιατόριο του ΜΑΙΧ.

Αναλυτικά η Πρόσκληση και το Πρόγραμμα της Ημερίδας

zarpanews.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook