Henning Zierock: O Γερμανός που τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη – Η σχέση του με τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη | Video

henning-zierock-o-γερμανός-που-τραγουδάει-μίκη-θεοδ-1329695

Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν δεν έλειψε από το τρίμηνο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο του Γαλατά το απόγευμα της Πέμπτης.

Παίζοντας μουσική με την κιθάρα του, ο κ. Zierock τίμησε τον Μίκη στο μνημόσυνο, τραγουδώντας το «Άσμα Ασμάτων» του Μίκη, στα ελληνικά!

Ποιος είναι ο Χένινγκ Τσίρoγκ

Το 1988, διοργανώνονται στην τότε Δυτική Γερμανία, με πρωτοβουλία του Henning Zierock, δύο συνέδρια για την ειρήνη, στο Τύμπιγκεν και την Κολωνία. Συμμετέχουν πολιτικοί όπως ο Όσκαρ Λαφοντέν και ο Γιοχάνες Ράου, φιλόσοφοι όπως ο Φρίντριχ Ντίρενματ, συγγραφείς, πολιτειολόγοι και καλλιτέχνες.

Εκεί έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τη θεωρία του για τον ελεύθερο χρόνο και τη σημασία του στη διαμόρφωση ελεύθερων ανθρώπων.

To 1988, στο Τίμπιγκεν, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γερμανός μουσικός ξεκίνησε την πασιφιστική προσπάθεια «Πολιτισμός της ειρήνης», Kultur des Friedens.

Στα Χανιά για το τρίμηνο μνημόσυνο του Μίκη

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει αυτός ο δεσμός, αυτή η σύνδεση. Για αυτό εξάλλου είπα αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι το οποίο είναι μία διασύνδεση με το παρελθόν και για όλα αυτά που συνέδεσαν και είναι μία πολύ μεγάλη τιμή που τον συνόδευσα με αυτό το τραγούδι στα τρίμηνά του».

«Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Αυτό οφείλεται στον Μίκη ο οποίος με τα τραγούδια του ένωσε την παλιά γενιά με τις νέες γενιές ακόμη και στο μέλλον» είπε ο κ. Zierock.

«Ο Μίκης δεν είναι πεθαμένος λόγω των τραγουδιών του. Για αυτό βρίσκομαι εδώ, για να ενώσω τους Ελληνοπαίδες με τα παιδιά της Γερμανίας. Ο συνδετικός κρίκος πάνα είναι τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη».

Όπως δήλωσε, «ιδιαίτερα για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος ότι οι πατέρες μας ήρθαν εδώ και σκόρπισαν το αίμα στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο». Μάλιστα, για εκείνον είναι μεγάλο χρέος να αφήσει μία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές να ζήσουν ειρηνικά.

«Έρχονται στο Μάλεμε, πάρα πολλοί άνθρωποι από την Γερμανία και επισκέπτονται το μνημείο που οι ναζί έκαναν μεγάλες καταστροφές» είπε ο ίδιος, «ο Μίκης με τα τραγούδια του και τη στάση του ήταν αυτός έχτισε τις γέφυρες μεταξύ των δύο λαών για να μπορέσουν να συνυπάρχουν».

Ο διευθυντής χορωδίας στη Γερμανία, επισκέπτεται συχνά τα Χανιά καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρότζεκτ. Έχει ήδη δημιουργήσει δεσμούς με την χορωδία του μουσικού και αντιδήμαρχου Χανίων, Γιάννη Γαννακάκη και με τη χορωδία στην Γερμανία. Οι δύο μπάντες αναμένεται να πραγματοποιήσουν μία μεγάλη εκδήλωση για την ημέρα που γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στις 29 Ιουλίου, αλλά και για την ημέρα του θανάτου του, στις 3 Σεπτέμβρη.

Τον Henning Zierock έχει βοηθήσει πολύ ο Γιώργος Αγοραστάκης. «Με έχει βοηθήσει πολύ. Με την φιλοξενία του και την φιλικότητά του έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτή την ανάμνηση, να διατηρηθεί και να προχωρήσει αυτό το μεγάλο πρότζεκτ. Στο έργο αυτό, συνδράμουν και βοηθούν και οι τοπικοί φορείς».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook