H υφάντρα των Χανίων που δίνει δημιουργίες της στον οίκο Chanel και σε άλλους μεγάλους οίκους μόδας | Photos + Video

h-υφάντρα-των-χανίων-που-δίνει-δημιουργ-1290987

Βρεθήκαμε στο Βατόλακκο και την συναντήσαμε ανάμεσα στα έργα τέχνης και στο χώρο δημιουργίας της.

H Δέσποινα Παντελάκη Σωμάκη, μία γυναίκα γεμάτη ενέργεια και συγχρόνως μια γυναίκα χαμηλών τόνων με μεγαλείο ψυχής, κατάφερε με αγάπη και πολλή δουλειά να κάνει γνωστή την υφαντική τέχνη σε όλο τον κόσμο, καθώς δημιουργίες της έχουν ξεχωρίσει και επιλέξει μεγάλοι οίκοι μόδας όπως ο Dior αλλά και ο οίκος Chanel, με τον οποίο συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την υφαντική από τα 9 χρόνια με οδηγό και συνοδοιπόρο την μητέρα της κι ενώ την εποχή της εφηβείας της ήταν λάτρης του heavy metal, έφτασε τελικά στο άλλο άκρο, αυτό της παράδοσης. Όπως λέει στο zarpanews.gr: «Αγαπάω πολύ αυτή την τέχνη, γιατί αν δεν την αγαπάς δεν την κάνεις. Έχω περάσει ώρες ατελείωτες στον αργαλειό, είναι ο τόπος που με γαληνεύει». Πράγματι, βλέποντάς την να δουλεύει, το πρόσωπο της φωτίζεται, έχει μια απίστευτη ηρεμία.

Πριν λίγα χρόνια έκανε μία έκθεση με τα υφαντά της εργόχειρα στο Γιαλί Τζαμισί, η οποία ήταν η αφορμή να «ανοίξει» ο δρόμος ακόμα περισσότερο και να φτάσει μέχρι δύο από τους πιο διάσημους οίκους μόδας στον κόσμο: «Καλοκαίρι 2016 ή 2017 ανάμεσα στον κόσμο που επισκεπτόταν την έκθεση, ήταν και δύο κυρίες που κοίταζαν τα υφάσματα που είχα φτιάξει. Αγόρασαν δύο κομμάτια της συλλογής μου φτιαγμένα από σαντούκ (το σαντούκ είναι ένα ύφασμα φτιαγμένο από μετάξι, ένα νήμα βαρύ και πολύ γυαλιστερό), μου άφησαν τις κάρτες τους και μου είπαν ότι τα υφάσματα θα χρησιμοποιηθούν στην collection τους. Τότε είδα ότι η μία ήταν σχεδιάστρια και η άλλη στυλίστρια στον οίκο Chanel. Πού τα χρησιμοποίησαν δεν ξέρω, ειλικρινά δεν έψαξα ποτέ»

Συνεργασία υπάρχει επίσης και με το ελληνικό brand Gaenus: «Η ιδιοκτήτρια Ευτυχία Σαρρή με είχε δει επίσης στην έκθεση στο Γιαλί Τζαμί. Επικοινώνησε μαζί μου λίγο καιρό μετά και μου έδωσε παραγγελίες υφασμάτων με συγκεκριμένα νήματα, σχέδια και ρίγες» μας λέει η κα Παντελάκη Σωμάκη και συνεχίζει:

Μέσω του Λυκείου Ελληνίδων προέκυψε μία γνωριμία και με ανθρώπους του οίκου Dior η οποία όμως έχει μείνει «στον πάγο» λόγω πανδημίας.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η κα Παντελάκη Σωμάκη μας δείχνει έναν αργαλειό κατασκευής 1899, μας εξηγεί από ποια μέρη αποτελείται, αλλά και την διαδικασία της υφαντικής τέχνης, όταν οι κλωστές παίρνουν μορφή και το αποτέλεσμα είναι ένα δημιούργημα γεμάτο ζωή! Άλλωστε πρόκειται για μία διαδικασία η οποία όχι μόνο έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και αρκετές ιδιαιτερότητες και φυσικά, τεχνική.

Μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά στις κλωστές μεταξιού και μας εξηγεί πώς μπορούμε να βγάλουμε βαφή από παπαρούνες, από καρύδια, χαρούπια, αγριολούλουδα ή ακόμα και από ξυνίδα που μας δίνει ένα ωραίο κίτρινο χρώμα: «Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Μαζεύουμε τις ξυνίδες, τα λουλουδάκια τους δηλαδή, τα βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με μία κουταλιά ξύδι και μία κουταλιά αλάτι. Όσο βράζει, αρχίζει να βγάζει χρώμα. Βάζουμε μέσα το νήμα, μαλλί, μετάξι ή βαμβάκι και συνεχίζει να βράζει μέχρι να μας δώσει το χρώμα που θέλουμε, όσο αχνό ή έντονο το θέλουμε. Το βγάζουμε, το αφήνουμε και στραγγίζει μία μέρα ώστε να στεγνώσει εντελώς και το ξεπλένουμε. Η διαδικασία είναι απλή. Από κει και πέρα μπορεί όποιος θέλει να πειραματιστεί, είναι πολλές οι επιλογές. Από κει και μετά, έχουν σειρά τα σχέδια… Κάποια από αυτά τα προσχεδιάζει, άλλα πάλι «βγαίνουν» στην πορεία…

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook