H «Mόνα Λίζα» ξαναζωντανεύει… ψηφιακά

h-mόνα-λίζα-ξαναζωντανεύει-ψηφιακά-268438

Το αινιγματικό της χαμόγελο θα μεταμορφωθεί, χάριν στην τεχνολογία. Στην νέα ψηφιακή μορφή της, η «ζωντανή» Μόνα Λίζα («Living Mona Lisa») όπως ονομάστηκε, δημιουργία μιας ομάδας Γάλλων τεχνικών και καλλιτεχνών, αναπνέει, ανοιγοκλείνει τα μάτια της, σουφρώνει τα χείλη και γυρνά το κεφάλι της προς την κατεύθυνση των ανθρώπων που την κοιτούν.

Είναι μια ψηφιακή και διαδραστική εκδοχή του έργου τέχνης που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Ο πίνακας διαθέτει μια συσκευή που ανιχνεύει την κίνηση, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games). Μπορεί να ανιχνεύσει τόσο τις κινήσεις όσο και την φυσική παρουσία των θεατών.

Συγκεκριμένα, η Μόνα Λίζα αναγνωρίζει τα βλέμματα των θεατών, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Στην τελευταία περίπτωση, αποστρέφει το βλέμμα. Τέλος, όταν δεν την κοιτά κανείς η Μόνα Λίζα ποζάρει ή κοιτάζει σα χαμένη.

Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου ενώ οι ψηφιακές εκδοχές του θα κατασκευαστούν και θα βγουν στην αγορά σε πολλά μεγέθη. Θα κυκλοφορήσει, επίσης, και μια μινιατούρα ώστε να γίνει κόσμημα.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook