H κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα: Ξεχείλισαν ποταμοί και χείμαρροι – Προληπτικές εκκενώσεις

h-κακοκαιρία-σαρώνει-τη-χώρα-ξεχείλι-1335530

Μαίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας η κακοκαιρία που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τελευταία εξέλιξη ήταν η προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά.

Οι Αρχές προχώρησαν σε αυτή την κίνηση μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης του Μεσολογγίου Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα εκκενώθηκε και οικισμός στο Αγρίνιο. Αναλυτικότερα, εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στη λίμνη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η εκκένωση είναι προληπτική και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. «Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία», τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Πηγή: Agriniopress.gr

Πολλά τα «φουσκωμένα» ποτάμια

Στην Ήπειρο «φούσκωσε» ο ποταμός Αχέροντας και, μάλιστα, επικίνδυνα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Σε βίντεο που μετέδωσε το prevezanews.gr, φαίνεται η στάθμη του νερού να βρίσκεται πολύ ψηλά. Μάλιστα, επιχείρηση στην άκρη του ποταμού έχει ήδη πλημμυρίσει ενώ τα νερά έχουν βγει σε σημείο του δρόμου στο χωριό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, τις επόμενες ώρες το ύψος της στάθμης θα ανέβει και άλλο.

Στο νομό Ιωαννίνων διαπιστώνονται πλημμυρικά φαινόμενα Περιμετρικά της Εγνατίας Οδού, ενώ στην Ιόνια Οδό έκλεισε προσωρινά η κυκλοφορία στον κόμβο Τερόβου.

Στη Θεσπρωτία στα όρια της υπερχείλισης είναι ο ποταμός Καλαμάς.

Η κακοκαιρία «χτυπάει» και στην Καρδίτσα

Επικίνδυνα έχουν «φουσκώσει» οι ποταμοί και οι χείμαρροι και στον δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έχει επιφέρει η κακοκαιρία, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί «φουσκώνουν», χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, προσθέτει ο κ. Νάνος.

Την ίδια ώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προσπαθούν να αντιμετωπίσει καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο, ενώ ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς.

Στην Κέρκυρα οι άνεμοι έφτασαν ως και τα 12 μποφόρ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες καταστροφές, ωστόσο περιοχές στα βορειοανατολικά έμειναν χωρίς ρεύμα και πτώσεις δέντρων αναφέρθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μετά τις 2  τα ξημερώματα και μέχρι τις 8 το πρωί οι νοτιάδες ήταν θυελλώδεις κι έφτασαν τα 12 μποφόρ παράλληλα με ισχυρή βροχόπτωση.

Πού έβρεξε περισσότερο

Στη δυτική Ελλάδα το ύψος της βροχής ξεπέρασε ήδη τα 100 χιλιοστά, ενώ έντονα παραμένουν τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, με χιονοπτώσεις παράλληλα στην περιοχή της Πίνδου.

Στην Εύβοια και τα Νέα Στύρα η θάλασσα βγήκε στη στεριά, εξαφάνισε δρόμους και κατέληξε σε σπίτια και καταστήματα.

Μέχρι το βράδυ αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία, ενώ στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική δεν προβλέπονται ακραία φαινόμενα.

Την Κυριακή η βελτίωση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα.

Το μήνυμα από το 112

Σημειώνεται ότι μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε χθες μέσω του 112 σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook