H Αθήνα στο δρόμο του lockdown με νέα μέτρα και ξέφρενη πορεία των κρουσμάτων

h-αθήνα-στο-δρόμο-του-lockdown-με-νέα-μέτρα-και-ξ-1128481

Η δραματική κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και η νέα πρωτιά της Αθήνας στον αριθμό των κρουσμάτων προβληματίζει την κυβέρνηση.

Εικόνα αμηχανίας και αγωνίας για τα μελλούμενα εκπέμπει τα τελευταία 24ωρα το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, τη νέα «πρωτιά» κρουσμάτων στην Αθήνα, την ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων και τη διάχυτη ανησυχία φορέων και πολιτών για ενδεχόμενο νέο, γενικό lockdown στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός πήρε χθες την απόφαση να θέσει σε γενική καραντίνα τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, διότι, κατά γενική εκτίμηση, η κατάσταση ξέφυγε.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να κατεβάσει για δεύτερη φορά τον διακόπτη στη χώρα, αν και τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν.

Βεβαίως, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της περασμένης άνοιξης. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τις συνεχείς εναλλαγές στην καθημερινότητά τους, το δημόσιο σύστημα υγείας μετράει τις αντοχές του, η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική και πιέζει για πρόσθετα μέτρα – κάτι που ούτε κατά διάνοια δεν συνέβαινε τον περασμένο Μάρτιο, οι επαγγελματικές τάξεις που πλήττονται αντιδρούν και οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν καθημερινά δημόσια τις προσωπικές τους απόψεις για τα επόμενα βήμα. Και επιπρόσθετα, η σκιά της ύφεσης πέφτει για μία ακόμη φορά βαριά πάνω από τη χώρα.

Τα νέα μέτρα που κάνουν σήμερα πρεμιέρα στην Αττική, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δείξουν αν αποδίδουν και πόσο.

Αρκετοί, ωστόσο, είναι οι λοιμωξιολόγοι – μέλη της Επιτροπής που σε δημόσιες τοποθετήσεις του αμφισβητούν αν υπάρχει η δυνατότητα αναμονής για δύο εβδομάδες και αφήνουν να εννοηθεί ότι αν τα κρούσματα ξεπεράσουν ένα ορισμένο όριο, τότε οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Ισως και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ορισμένοι, εξ αυτών, μάλιστα, υποστηρίζουν δημοσίως ότι σε περίπτωση που τις επόμενες ημέρες καταγραφεί εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, τότε κανένα μοντέλο δεν θα πρέπει να θεωρείται θέσφατο. Ούτε αυτό που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη για απαγόρευση κυκλοφορίας, επαναφορά του SMS αλλά ανοικτά τα σχολεία.

Στα σχέδια επί χάρτου για το επόμενο διάστημα, το κυβερνητικό επιτελείο συμπεριλαμβάνει και την επικείμενη επέτειο της 17ης Νοέμβρη. Από όσα έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα, θεωρείται βέβαιο ότι παρά τις δεδομένες αντιδράσεις, δεν θα επιτραπούν οι συγκεντρώσεις, καθώς εκτιμάται ότι ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού θα είναι πολύ αυξημένος.

Εκτός, κι αν όπως σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, έχουν προηγηθεί εξελίξεις. Που σημαίνει ότι μπορεί μέχρι τότε, να υπάρχει γενικότερη απαγόρευση κυκλοφορίας και στο Λεκανοπέδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook