H Κρήτη των αντιθέσεων και των μαγικών ακτών: Αυτές οι παραλίες είναι για προσκύνημα! Photos

h-κρήτη-των-αντιθέσεων-και-των-μαγικών-α-723146

Χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο επιλέγουν την Κρήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και απ’ ότι φαίνεται όχι άδικα. Έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του συνδυασμού εκθαμβωτικών τοπίων μονάχα σε ένα μέρος, χαρίζει εμπειρίες, εικόνες και αναμνήσεις που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη των επισκεπτών και ταυτόχρονα την καθιστούν ως έναν must προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Χαρίζει τοπία που συνδυάζουν ορεινό βραχώδες τοπίο με παραλία, τοπία με απέραντο γαλάζιο και καταπράσινα παράλια σε κόλπους με χρυσαφένιες αμμουδιες, άγρια τροπικά φοινικοδάση με λίμνες και ποταμούς που ξεχύνονται σε κοντινές πεντακάθαρες παραλίες, κρυστάλλινα νερά σε σχισμές φαραγγιών, που ο βυθός τους σου κόβει την ανάσα.

Τα Σειτάν Λιμάνια στα Χανιά, η παραλία της Καλυψούς στον Πλακιά, η παραλία της Πρέβελης στο Ρέθυμνο ανταποκρίνονται πλήρως στις παραπάνω περιγραφές και αποτελούν προορισμούς που κάνουν κάθε χρόνο το νησί υπερήφανο.

Ωστόσο, η Κρήτη διαθέτει πληθώρα μαγευτικών τοπίων πέρα απ’ τα προαναφερθέντα. Ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, η Χρυσή, η Ελούντα, η Πλάκα, η Γραμβούσα, το Λουτρό στα Σφακιά, το φοινικόδασος του Βάι, το φαράγγι της Σαμαριάς, οι μαγευτικές παραλίες στα παραδοσιακά χωριά του νοτίου Ηρακλείου, η παραλία της Αγίας Πελαγίας, της Ψαρομούρας, ο Ομαλός και άλλα μαγευτικά μέρη, που για να τα αναφέρουμε όλα θα χρειαστούμε μέρες, χαρίζουν αξιοζήλευτες αναμνήσεις στους επισκέπτες, ενώ οι ντόπιοι, πολλές φορές ξεχνούν πόσο τυχεροί είναι, που απολαμβάνουν καθημερινά αυτή την ευλογία της φύσης…

ΠΡΕΒΕΛΗ
Στη μαγεία του φοινικόδασους, του ποταμιού και της λίμνης

Η παραλία Πρέβελη (που πήρε το όνομα της από το ομώνυμο μοναστήρι), με το παραποτάμιο φοινικόδασος, του οποίου, δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος κάηκε το καλοκαίρι του 2010, είναι μία από τις πιο εξωτικές παραλίες του νομού Ρεθύμνης.

Οι περισσότεροι μεγάλοι φοίνικές ωστόσο έχουν επιβιώσει και τα περισσότερα φυτά αναβλισταίνουνα με γοργούς ρυθμούς, δίνοντας την ελπίδα πως το δάσος σε λίγα χρόνια θα έχει επανέλθει, καθώς ως γνωστό ο φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες του.

Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με τα πόδια, κατηφορίζοντας το βουνό μέσω μεγάλων πλακών που θυμίζουν σκαλοπάτια. Ο δρόμος είναι μακρύς και η κατάβαση όχι ιδιαίτερα άνετη, γι’ αυτόν τον λόγο επιβάλλεται κλειστό ασφαλές παπούτσι και ελαφριές αποσκευές.

Κατεβαίνοντας το βουνό μαγεύεσαι από τη θέα του απέραντου γαλάζιου, αλλά και το εξωτικό κλίμα που δημιουργεί η παρουσία του φοινικοδάσους σε συνδυασμό με την καταπράσινη λίμνη και το ποταμάκι γλυκού νερού που καταλήγει στη θάλασσα, το βότσαλο και την αμμουδιά.

Φτάνοντας στην παραλία, βρίσκεις εύκολα μέρος με σκιά εξαιτίας της πληθώρας των δέντρων, ενώ η ύπαρξη μίας μικρής καφετέριας σού δίνει την ευκαιρία πρόσβασης σε νερό και φαγητό. Ένα ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι κατά μήκος του ποταμιού σού δίνει την ευκαιρία ασφαλούς επίσκεψης στο φοινικόδασος και πλήρους εξερεύνησης της λίμνης.

Τα νερά της θάλασσας είναι κρυστάλλινα, αλλά εξαιτίας της θολούρας σε αρκετά σημεία δίνεται η εντύπωση πως πρόκειται για λύματα. Οι ντόπιοι της περιοχής ωστόσο εξακριβώνουν πως αυτό οφείλεται στην ανάμειξη γλυκού νερού από τη λίμνη και θαλασσινού και πως αν πας σε λίγο μεγαλύτερο βάθος μπορείς να επιβεβαιώσεις την καθαριότητα.

Το τοπίο είναι μαγικό, συνδυάζοντας βουνό, θάλασσα, λίμνη, ποταμό και εξωτικό πράσινο και παρά την κουραστική ανάβαση, αξίζει όσο τίποτε άλλο.

ΣΕΪΤΑΝ ΛΙΜΑΝΙΑ
Στην παραλία με τα… αγριοκάτσικα

Μία παραλία, που μοιάζει «ξεχασμένη απ’ τον Θεό», στο τέλος ενός φαραγγιού, είναι ένα απ’ τα στολίδια του νομού Χανίων.

Η πρόσβαση γίνεται μέχρι ενός σημείου με αυτοκίνητο, με ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας των απότομων στροφών, είτε με ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο από τα ΚΤΕΛ Χανίων, το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ιδιαίτερα δύσβατα μονοπάτια.

Το αριστερό είναι πιο μακρινό αλλά λιγότερο δύσβατο, το μεσαίο θεωρείται απλησίαστο και το δεξιό είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι.

Διακρίνεται για την ιδιαίτερα κατηφορική του δομή, την στενότητά του, τους βράχους που αποτελούν εμπόδιο και την επικινδυνότητά του σε περίπτωση απροσεξίας.

Οι λουόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσο λιγότερα αντικείμενα γίνεται, να φορούν κλειστό παπούτσι και να χρησιμοποιούν τόσο τα πόδια αλλά και τα χέρια για την κατάβαση αλλά και την πολύ κουραστική ανάβαση. Φτάνοντας στην παραλία, μαγεύεσαι από τα καταγάλανα νερά, τα οποία θυμίζουν με το φως του ήλιου πισίνα, αλλά και από το τοπίο το οποίο συνδυάζει τέλεια την άγρια ορεινή φύση με την καλοκαιρινή διάθεση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν τους προεξέχοντες βράχους του φαραγγιού για τις τολμηρές βουτιές τους, ή χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό όπως μάσκες και αναπνευστήρες για την εξερεύνηση των υποθαλάσσιων βράχων.

Η παραλία είναι ανοργάνωτη, δεν διαθέτει ειδικές ξαπλώστρες και ομπρέλες και το ιδιαίτερο της υπόθεσης είναι ότι τα αγριοκάτσικα της περιοχής κατεβαίνουν και δίνουν ιδιαίτερη ζωντάνια στην παραλία κάνοντας την εμπειρία των λουόμενων πολύ περιπετειώδη καθώς και δεν διαθέτουν κανόνες… ιδιωτικότητας.

Η ομορφιά αυτή της φύσης είναι ακαταμάχητη και ξεπερνά κατά πολύ σε αξία τις μικροδυσκολίες πρόσβασης.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΥΨΩ

Όταν η θάλασσα μπαίνει στο…ξενοδοχείο

Στο νότιο Ρέθυμνο, περίπου είκοσι λεπτά απ’ τον Πλακιά, συναντά κανείς την παραλία της Καλυψούς. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω του ξενοδοχείου Kalypso Cretan Village.

Φτάνοντας στην παραλία μαγεύεσαι από την ηρεμία που αποπνέει το τοπίο καθώς και την ποικιλία χρωμάτων.

Τα νερά, αλλού καταπράσινα, αλλού γαλανά και αλλού σκούρα μπλε ανάλογα με το βάθος του σημείου, είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, επιτρέποντας την ορατότητα σε διάφορα σημεία.

Η παραλία, περικλείεται από φαράγγι και βουνό, το οποίο σχηματίζει έναν μικρό κολπίσκο, καθιστώντας το περιβάλλον πολύ φιλικό.

Τα νερά, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα βαθιά, ενώ πατώνεις μόνο σε ένα μικρό σημείο όπου τα νερά είναι καταπράσινα.

Η πρόσβαση στο νερό γίνεται με σκάλα πισίνας ή από ένα σημείο το οποίο χρησιμοποιείται για τις βουτιές των λουόμενων.

Στην παραλία κυριαρχεί το στοιχείο της εξερεύνησης. Λουόμενοι με μάσκες και δύτες με ειδικό εξοπλισμό και μπουκάλες οξυγόνου εξερευνούν τον βυθό, ο οποίος είναι πλούσιος σε ζωή.

Ψάρια μικρού μεγέθους σε κοπάδια, αλλά και σπάνια όστρακα και κοχύλια σε βράχους σε μεγάλο βάθος προσελκύουν τους επισκέπτες για εξερεύνηση. Η απόλυτη φύση, στο απόλυτο τοπίο.

Πηγή: patris.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook