«Γυναίκες έτοιμες για όλα» | Συνεχίζονται σήμερα οι προβολές ταινιών από τον Σύλλογο Γυναικών

γυναίκες-έτοιμες-για-όλα-συνεχίζον-1002961

Συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 20:00, με την ταινία «Γυναίκες έτοιμες για όλα», οι προβολές ταινιών, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, που οργανώνει Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, με ελεύθερη είσοδο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στα πλαίσια της πολύμορφης δράσης μας ανοίγουμε δρόμους επικοινωνίας με τις γυναίκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, του καθημερινού μόχθου. Με αφορμή την καμπάνια μας για το 2020 η οποία εστιάζει στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Γυναίκες έτοιμες για όλα  –  Αγγλία 2010

Επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Ουίλσον, κυβέρνησης των Εργατικών και υπουργού Εργασίας Μπάρμπαρα Καστλ, τον Ιούνιο του 1968, 183 εργάτριες, ράφτρες καλυμμάτων στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φορντ», στην εργατούπολη Dagenham κήρυξαν απεργία που διήρκεσε 3 ολόκληρες εβδομάδες. Την εποχή της απεργίας η «Φορντ» ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρώπη με 55.000 εργαζόμενους και παραγωγή 500.000 οχημάτων το χρόνο. Αίτημα των απεργών ραφτρών όχι μόνο η αύξηση μισθών σε επίπεδα ειδικευμένου προσωπικού, αλλά και ισοτιμία στη συμπεριφορά. Η ταινία ορθά – κοφτά δείχνει ότι ακόμη κι όταν ο αγώνας δίνεται αταλάντευτα, με εργατική αλληλεγγύη και καθολική συμμετοχή, όχι απλά υπάρχουν πιθανότητες νίκης, αλλά η νίκη είναι βέβαιη!

Ταινία με πάμπολλες αναγνώσεις, αλλά και διευκρινίσεις: Το μεγάλο κεφάλαιο, τα αφεντικά και οι υπάλληλοί τους δεν είναι άκαρδοι και κακοί, είναι καπιταλιστές. Οι συνδικαλιστές εργατοπατέρες δεν είναι άμυαλοι και σεξιστές, αλλά υπάλληλοι των καπιταλιστών. Το ίδιο και οι κυβερνητικές εξουσίες, ιδιαίτερα οι «φιλολαϊκές», που τα πλοκάμια τους συνδέονται ασφυκτικά με τη δράση των μεγαλοσυνδικαλιστών. Η αστή σύζυγος του στελέχους της «Φορντ» δε συντάσσεται με τα ταξικά αιτήματα της απεργίας, αλλά συνιστά στερεότυπο ψυχαναλυτικού φεμινισμού… κλπ., κλπ. Να την δείτε!

Παραγωγή: Ελίζαμπεθ Κάρλσεν, Στίβεν Γούλεϊ Σκηνοθεσία: Νάιτζελ Κόουλ Σενάριο: Γουίλιαμ Αϊβορι Φωτογραφία: Τζον ντε Μπόρμαν Μοντάζ: Μάικλ Πάρκερ Μουσική: Ντέιβιντ Αρνολντ Πρωταγωνιστούν: Σάλι Χόκινς, Μπομπ Χόσκινς, Ρόζαμουντ Πάικ, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Αντρεα Ράιζμπορο, Τζέιμ Γουίνστοουν, Λορέιν Στάνλεϊ, Τζέραλντιν Τζέιμς  Διάρκεια: 113 λεπτά

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook