Γυμναστική σε μεγάλες ηλικίες: Η Χανιώτισσα γυμνάστρια Δήμητρα Λαγωνικάκη εξηγεί τα πολλαπλά οφέλη

γυμναστική-σε-μεγάλες-ηλικίες-η-χανιώ-1137831

Για τα οφέλη της σωματικής άσκησης στις μεγάλες ηλικίες μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη η γυμνάστρια, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Δήμητρα Λαγωνικάκη.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Λαγωνικάκη επισήμανε την αναγκαιότητα της σωματικής άσκησης σε αυτές τις ηλικίες για πολλούς λόγους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τους κινδύνους, τους περιορισμούς που υπάρχουν καθώς επίσης ότι το feedback που παίρνει από αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι τους ευχαριστεί και τους κοινωνικοποιεί πέρα από τα λειτουργικά οφέλη που «εισπράττουν » στον οργανισμό τους.

Η άσκηση στις μεγάλες ηλικίες

Με την πάροδο του χρόνου συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες αυτές οι αλλαγές προκαλούν φθορά και δυσχεραίνουν την κατάσταση της υγείας τους.

Κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι :

  • Η μείωση της μυϊκής μάζας, κατά περίπου 20-30 % από την ηλικία των 20 μέχρι 70 ετών
  • Η μείωση της οστικής πυκνότητας και η εμφάνιση οστεοπόρωσης, ειδικότερα στις γυναικες
  • Λιγότερο ελαστικοί και αδύναμοι ιστοί
  • Κακή στάση σώματος
  • Ακράτεια.

Η άσκηση παίζει καταλυτικό ρόλο στην καθυστέρηση της φθοράς του Σώματος και στην βελτίωση της υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση επιδρά σημαντικά στην βελτίωση της υγείας, της λειτουργικότητας, αλλά και στην ψυχολογία στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε ότι αφορά την υγεία :

  • δυναμώνει τα οστά και καθυστερεί την εμφάνιση οστεοπόρωσης ή μπορεί να βελτιώσει μια είδη υπάρχουσα κατάσταση
  • δυναμώνει το μυϊκό σύστημα
  • βελτιώνει την αντοχή και το καρδιαγγειακό σύστημα
  • παίζει ρόλο στη μείωση της ακράτειας ( δυναμώνει το περίνεο)

Σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα:

  • Βελτιώνει την αντοχή, την ταχύτητα και την καλύτερη εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων
  • Μεγαλύτερη ευκινησία και βελτίωση συντονισμού των κινήσεων
  • Μείωση πτώσεων

Σε ότι αφορά την ψυχολογία:

  • Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και μειώνει το άγχος. Οι ασκούμενοί νιώθουν πιο ικανοί και χρήσιμοι. Καταπολεμούν σημαντικά τη φθορά του χρόνου και δεν αφήνονται.
  • Νιώθουν ικανοποίηση καθώς θέτουν στόχους για τη φυσική τους κατάσταση και προσπαθούν για την επίτευξη
  • Βελτιώνεται η ψυχολογία από την έκκριση ορμονών, που παράγονται κατά την άσκηση. Τις λεγόμενες ενδορφίνες ή αλλιώς ορμόνες τις χαράς.
  • Γέμισμα ελευθέρου χρόνου, ειδικότερα μετά τη σύνταξη
  • Ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων

Θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην επιλογή του προγράμματος και της συχνότητας.

Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) και ενδυνάμωσης με αντιστάσεις ( βαράκια, λάστιχα, trx, με το βάρος του σώματος).

Ωστόσο σε αυτές τις ηλικίες μεγάλο μέρος του προγράμματος θα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας, ευλυγισίας και συντονισμού, καθότι είναι σημαντικά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ένα πρόγραμμα άσκησης για μεγάλες ηλικίες μπορεί να μην υστερεί σε τίποτα από τα άλλα προγράμματα. Μπορεί να υπάρξει μεγάλη ποικιλία στα μέσα αλλά και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, ώστε να διατηρηθεί το ενδιαφέρον. Οι ασκήσεις επιλέγονται με προσοχή ώστε να είναι ασφαλείς, με κύριο στόχο την υγεία!

Παράδειγμα:

Αερόβια άσκηση 3-7 φορές την εβδομάδα, 20λεπτα έως 60λεπτα επαρκούν για τη βελτίωση της αντοχής και

Άσκηση ενδυνάμωσης/ισορροπίας/συντονισμού/ευλυγισίας

2 έως 4 φορές την εβδομάδα, 30 έως 60 λεπτά θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά το μυοσκελετικο συστήμα.

Σχεδόν όλοι μπορούν να ασκηθούν, ακόμα και με προβλήματα υγείας και ανεξάρτητου ηλικίας.

Προϋπόθεση είναι να υπάρχει η συγκατάθεση του γιατρού. Σύμφωνα με την κατάσταση του ασκούμενου, διαμορφώνεται η ένταση του προγράμματος και η επιλογή των κατάλληλων ασκήσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητη η προσωπική προπόνηση, αλλά οι περισσότεροι μπορούν να ενταχθούν σε εξειδικευμένα προγράμματα, ομαδικής άσκησης.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν ξανακάνει άσκηση. Σε αυτά τα άτομα η προσαρμογή γίνεται σταδιακά, με εκμάθηση της βασικής κινησιολογίας. Γι’ αυτό δε θα πρέπει να διστάζουν να ξεκινούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ατομική προπόνηση και στην μπορεί να ενταχθούν σε ένα εξειδικευμένο ομαδικό πρόγραμμα.

Δυστυχώς λίγα γυμναστήρια έχουν ειδικά προγράμματα. Συνήθως κάνουν ατομική προπόνηση ή συμμετέχουν σε προγράμματα, όπως pilates και yoga που είναι πιο κοντά στις ανάγκες τους. Ωστόσο θεωρώ πιο ωφέλιμο ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα πάνω στις ανάγκες της ηλικίας αυτής. Δηλαδή ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει συντονισμό κινήσεων, αύξηση ελαστικότητας και εκμάθηση καθημερινών λειτουργικών κινήσεων. Υπάρχουν αρκετοί καταρτισμένοι γυμναστές που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα άτομα αυτά.

Εκτός από το γυμναστήριο όμως θα πρέπει να βάζουν την άσκηση στην καθημερινότητα τους ακόμα και μόνοι τους. Κυρίως αερόβια άσκηση, η ενδυνάμωση καλό θα είναι να γίνεται με τις οδηγίες γυμναστή για την αποφυγή τραυματισμών.

Περπάτημα, κολύμπι ή και ποδήλατο καθημερινά 20-30 λεπτά, θα μπορούσε να φανεί πολύ ωφέλιμο. Επίσης το να πηγαίνουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες με τα πόδια, όταν είναι εφικτό. Σε ότι αφορά την ενδυνάμωση, θα μπορούσαμε να συμβουλευτούμε τον γυμναστή μας η τον φυσικοθεραπευτή για κάποιες ήπιες, απλές και ασφαλείς ασκήσεις ενίσχυσης της κινητικότητας των αρθρώσεων. Το βασικότερο κομμάτι όμως πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με παρουσία γυμναστή

Θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή, στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ωστόσο αν ακολουθούμε τις οδηγίες του γυμναστή, οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται.

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η συγκατάθεση του γιατρού και καλό θα είναι να υπάρχει συνεργασία του γιατρού με τον γυμναστή, για να τον ενημερώσει για την κατάσταση και το τι πρέπει να προσέξει. Οι ασκούμενοι δεν θα πρέπει να υπερβάλουν και να συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με αυτή που ήταν πιο νέοι. Θα πρέπει να παρακολουθούν συχνά την υγεία τους και να ενημερώνουν το γυμναστή για τυχόν ενοχλήσεις.

Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω στο να ασκούνται οι άνθρωποι μετά από κάποια ηλικία και γίνονται αρκετά αδρανείς, θεωρώντας ότι η άσκηση είναι κάτι που δεν αρμόζει στην ηλικία αυτή ή δεν θα τα καταφέρουν. Συχνά μπερδεύονται με τα πρότυπα τις άσκησης, που την προβάλουν στην πιο δύσκολη και εντυπωσιακή εκδοχή της, που λίγοι μπορούν να ακολουθήσουν. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια άνοδος, ξεπερνώντας αυτά τα στερεότυπα.

Το feedback μου από τα άτομα στα οποία κάνω μάθημα είναι ότι είναι οι πιο συνεπείς ασκούμενοι και πολύ συγκεντρωμένοι. Αρχικά είναι δύσκολο να το πάρουν απόφαση και να πιστέψουν ότι μπορούν, αλλά μετά γίνεται τρόπος ζωής, γι’ αυτό και η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή και μένω συχνά έκπληκτη και εγώ με το τι καταφέρνουν και το πόσο καλή τεχνική έχουν. Στα ομαδικά μαθήματα τους αρέσει η κοινωνικοποίηση και νιώθουν περήφανοι όταν τα καταφέρνουν. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε σχέση με πολύ νεότερους τους.

Κάποιες φορές λένε ότι κατάφεραν να κάνουν πράγματα που δυσκολευόταν, όπως να βάλουν τα παπούτσια το πρωί, να σηκωθούν από το πάτωμα με ευκολία, να γλιτώσουν μια πτώση, να φτάσουν σε ένα ντουλάπι. Θεωρώ ότι αυτά είναι η απόδειξη ότι η άσκηση είναι σημαντική για τα άτομα μεγάλης ηλικίας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook