Γυμναστική: Οι 5+1 συνηθέστεροι μύθοι για τη σωστή προπόνηση

γυμναστική-οι-51-συνηθέστεροι-μύθοι-γι-1234785

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από με την γυμναστική που κυκλοφορούν και ενισχύουν την ανασφάλεια όσων δεν είναι εξοικειωμένοι, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την προσπάθεια προτού καν ξεκινήσουν και να απογοητεύονται. H Certified Personal Trainer Νεκταρία Τσαλαβούτα γράφει για τους επικρατέστερους μύθους, που αφορούν στη γυμναστική και τους καταρρίπτει:

1) Μειώνεται το λίπος σε συγκεκριμένη περιοχή του σώματος;

OXI!Το σωματικό μας λίπος, μειώνεται αναλογικά από όλο το σώμα. Δεν υπάρχει τρόπος να ελαττωθεί τοπικά ο λιπώδης ιστός μέσω σωματικής άσκησης.

2) Οι μύες μετατρέπονται σε λίπος όταν διακοπεί η σωματική άσκηση;

OΧΙ!!!Το λίπος δεν μπορεί να μετατραπεί σε μυς, καθώς και οι μυς δεν μπορούν να μετατραπούν σε λίπος, διότι είναι διαφορετικοί ιστοί. Η εντύπωση αυτή έχει επικρατήσει γιατί μετα την παύση της άσκησης οι μυς ατροφούν, ενώ ταυτόχρονα ο λιπώδης ιστός αυξάνεται, λόγω της μείωσης της θερμιδικής κατανάλωσης.

3) Αν μια γυναίκα κάνει βάρη θα αποκτήσει μεγάλους μυς;

OXI!H μυική υπετροφία για να επιτευχθεί απαιτεί συστηματική προπόνηση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για μια γυναίκα είναι ακόμα πιο δύσκολο, λόγω του ορμονικού της προφίλ (έλλειψη τεστοστερόνης).

*Aρα μια γυναίκα πρέπει να γυμνάζεται με βάρη;

EΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ! Μέσω της προπόνησης με βάρη, μπορεί να αποκτήσει ένα καλοσχηματισμένο σώμα, αυξημένο μεταβολισμό, δυνατά οστά (αποτροπή οστεοπόρωσης).

4) Για να επιτύχω μείωση λίπους, χρειάζεται μόνο δίαιτα;

OXI!Αν ο στόχος είναι η απώλεια λίπους και όχι απλά βάρους, τότε είναι απαραίτητη και η προπόνηση με αντιστάσεις. Δίαιτες που δεν συνοδεύονται από προπόνηση με αντιστάσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια μυικού ιστού. Συνήθως, αυτές οι δίαιτες ακολουθούνται και από μεγάλη αύξηση βάρους μετά την παύση τους, λόγω μειωμένου μεταβολισμού.

5) Αν ένα παιδί ξεκινήσει να κάνει βάρη από μικρή ηλικία θα μειωθεί η ανάπτυξή του;

ΟΧΙ!Η σωματική-υψομετρική ανάπτυξη καθορίζεται από το γενετικό κώδικα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Ο μύθος έχει επικρατήσει γιατί σε κάποια αθλήματα, υπάρχουν βραχύσωμοι αθλητές. Είναι η φυσική επιλογή του κάθε αθλήματος που επιτρέπει-επιλέγει σε συγκεκριμένους σωματότυπους να υπερισχύσουν (Νatural selection).

6) Η προπόνηση με βάρη θα με κάνει δυσκίνητο/η;

OXI! Οταν χρησιμοποιείς σωστό εύρος κίνησης στη προπόνηση με αντιστάσεις η ευλυγισία βελτιώνεται! Έχει αποδειχθεί ότι το μυικό μέγεθος δεν επηρεάζει αρνητικά την ευλυγισία των μυών!

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook