Γυμναστική: Mήπως τελικά αυτό είναι το μυστικό για να μην την εγκαταλείψεις;

γυμναστική-mήπως-τελικά-αυτό-είναι-το-μ-1206686

Υπάρχει κάποιο σετ με ις ιδανικές ασκήσεις για το γυναικείο σώμα; Γιατί ξεκινάμε γυμναστική πριν το καλοκαίρι και έπειτα εγκαταλείπουμε την προσπάθεια; Τι μας κάνει να τεμπελιάζουμε; Ρωτήσαμε τον Αλέξανδρο Σκεπαριανό από την Physis για όσα μας βασανίζουν…

Αλέξανδρε, είναι σύνηθες να ξεκινάμε τη γυμναστική ένα μήνα πριν το καλοκαίρι. Γιατί πιστεύεις γίνεται αυτό;

Η επιλογή μας να ξεκινήσουμε την γυμναστική πριν το καλοκαίρι, είναι ένα φαινόμενο που συναντάται εδώ και πολλά χρόνια, καθώς, ο κύριος στόχος όσων ξεκινάνε την περίοδο αυτή να γυμνάζονται, είναι είτε να χάσουν τα περιττά κιλά ώστε να τους κάνει το μαγιό είτε να σχηματίσουν ένα καλλίγραμμο σώμα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλές επιχειρήσεις σωματικής άσκησης, λίγο καιρό πριν το καλοκαίρι προωθούν και διαφημίζουν προγράμματα άσκησης για γρήγορο χάσιμο κιλών και «γραμμωμένο» σώμα με τίτλο «beach body».

Βέβαια, τέτοια είδους προγράμματα γυμναστικής αποτελούνται από μεγάλης έντασης προπονητικές μεθόδους που επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγείας μας, καθώς το σώμα μας δεν είναι προετοιμασμένο να δεχτεί τόση μεγάλη ένταση και επιβάρυνση, με μεγάλο κίνδυνο την εμφάνιση ενός σοβαρού τραυματισμού.

Τι κάνει τους ανθρώπους να μη μπορούν να δεσμευτούν σε μια ρουτίνα γυμναστικής;

Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, φαίνεται ότι η δέσμευση στην γυμναστική επηρεάζεται από διάφορους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Ωστόσο, χωρίς να χρειάζεται να εμβαθύνουμε στις συγκεκριμένες έρευνες, οι συνήθεις λόγοι που επικαλούνται όσοι δεν καταφέρνουν να κάνουν την γυμναστική ρουτίνα-τρόπο ζωής είναι η έλλειψη χρόνου, η δυσάρεστη συναισθηματική και περιστασιακά ψυχολογική κατάσταση που βιώνουν όταν βρίσκονται στον χώρο άσκησης, καθώς υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος (πλήξη).

Επιπλέον, η έλλειψη άμεσου αποτελέσματος και παρέας κατά την διάρκεια της γυμναστικής, είναι κάποιοι ακόμη από τους λόγους που επικαλούνται όσοι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν την γυμναστική τρόπο ζωής.

Ποιες είναι οι ιδανικές ασκήσεις για το γυναικείο σώμα; Θα μας δώσεις ένα σετ ασκήσεων για να κάνουμε κάθε μέρα;

Άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχουν ιδανικές ασκήσεις για γυναίκες αλλά ούτε και για άνδρες. Οι ασκήσεις και η μορφή προπόνησης του κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως φύλλου, πρέπει να σχετίζονται με παράγοντες όπως είναι ο σωματότυπος, οι πιθανές μυοσκελετικές αδυναμίες ή παθήσεις και γενικότερα να σχετίζονται με το στόχο που έχει τεθεί (π.χ. βελτίωση ενός ή περισσότερων παραμέτρων της φυσικής κατάστασης όπως είναι η δύναμη, η αντοχή, η ταχύτητα, η ευλυγισία και η σύσταση σώματος).

Γενικά, προτείνεται, ένα πρόγραμμα άσκησης να αποτελείται από ασκήσεις που μας βοηθάνε στην πρόληψη τραυματισμών και ασθενειών και στο να αποδίδουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες, διατηρώντας πάντα την απαιτούμενη ενεργητικότητα μας. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν τις μυϊκές ομάδες του κορμού (κοιλιακοί και ραχιαίοι), της πλάτης και των ποδιών, μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός υγιούς και γυμνασμένου σώματος.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε την αερόβια άσκηση, η οποία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την υγείας μας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε γυμναστική, να απευθυνόμαστε σε καθηγητές φυσικής αγωγής, δηλαδή σε γυμναστές/ριες, οι οποίοι/ες διαθέτουν όλες εκείνες τις γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να θέσουμε τους στόχους μας βάση των πραγματικών αναγκών μας αλλά και να τους πετύχουμε.

Τι συμβουλή έχεις να δώσεις σε κάποια από τις αναγνώστριες που αποφάσισαν τώρα, μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν;

Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω στις αναγνώστριες, είναι ότι πρέπει κάνουν την γυμναστική τρόπο ζωής, να την δουν ως ένα μέσω διασκέδασης, που θα τους βελτιώνει τη διάθεση και θα περνάνε καλά. Για τον περισσότερο κόσμο, υπάρχει δυσκολία για να δεσμευτούν στην άσκηση και να την κάνουν τρόπο ζωής.

Ωστόσο, εφαρμόζοντας κάποια tips, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν να μην παρατήσουμε σύντομα ή και καθόλου τη γυμναστική.

Αρχικά λοιπόν, είναι σημαντικό να δούμε τη γυμναστική ως ένα μέσω διασκέδασης και όχι κάτι που πρέπει να το κάνουμε εξαναγκαστικά. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε διαλέγοντας έναν τρόπο γυμναστικής που μας αρέσει και ειδικά στις μέρες μας που έχουν εμφανιστεί αρκετοί και διαφορετικοί τρόποι, όπως για παράδειγμα είναι η υπαίθρια άσκηση, το padel tennis, οι πεζοπορίες.

Όταν δείτε ότι αρχίζει να σας κουράζει ψυχολογικά ο συγκεκριμένος τρόπος άσκησης, το σημαντικό είναι να μην σταματήσετε την γυμναστική αλλά να βρείτε έναν άλλον τρόπο άσκησης ή αθλητικής δραστηριότητας (κολύμβηση, τρέξιμο, ποδήλατο). Επίσης, επιλέξτε να γυμναστείτε με την παρέα σας, ώστε να περνάτε το χρόνος σας ευχάριστα. Προτείνεται, να βάζετε μικρούς στόχους, εύκολα επιτεύξιμους και συγκεκριμένους.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της γυμναστικής, δεν χρειάζεται να είναι απαιτητικό από την πρώτη στιγμή, ούτε μεγάλης διάρκειας και να είναι διαφορετικό, ακόμα και σε κάθε προπόνηση. Αν δείτε ότι η διάθεση σας δεν είναι και στα καλύτερα της και δεν έχετε όρεξη να κάνετε το πρόγραμμα της ημέρας, επιλέξτε τότε κάτι διαφορετικό από το πρόγραμμα σας, όπως για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα σας γράφει την συγκεκριμένη μέρα να γυμναστείτε με αντιστάσεις, εσείς επιλέξτε να κάνετε αερόβια γυμναστική ή συμμετέχετε σε κάποιο πρόγραμμα της αίθουσας.

pink.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook