Γρίπη: «Πρωταθλήτρια» η Κρήτη στους εμβολιασμούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία

γρίπη-πρωταθλήτρια-η-κρήτη-στους-εμ-960136

Ενισχύεται συνεχώς το αντιγριπικό μέτωπο στο σύστημα υγείας της χώρας μας, όπου τα πρωτεία στον αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο 2018-2019, βάση των στοιχείων που συνέλεξε ο ΕΟΔΥ, κατέχει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης.

Κατά την εφετινή περίοδο γρίπης- άρχισε από τον περασμένο Οκτώβριο και θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο- η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στα νοσοκομεία καθώς και στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αυξάνεται συνεχώς με σταθερό ρυθμό, επιτρέποντας στους ειδικούς την αισιόδοξη εκτίμηση ότι εφέτος θα καταγραφούν τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στο ΕΣΥ της τελευταίας 5ετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία αφορούσαν 75 δημόσια νοσοκομεία – σε σύνολο 119- και 197 Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019, είχε εμβολιαστεί αντιστοίχως το 26,6% και το 42,4% του προσωπικού, αντιστοίχως. Την ίδια ακριβώς ημερομηνία το 2019 οι εργαζόμενοι που είχαν εμβολιαστεί ήταν λιγότεροι, σε ποσοστιαίες μονάδες: 24,2% στα νοσοκομεία και 34,5% στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Καταγράφεται μικρή αύξηση, 2,4%, στην εμβολιαστική κάλυψη στα νοσοκομεία, και σημαντική, 7,9%, στο προσωπικό των Κέντρων Υγείας.

Η εμβολιαστική κάλυψη στο ΕΣΥ την τελευταία 5ετία

Η εμβολιαστική θωράκιση των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 5ετία. Ενδεικτικά, το 2015-2016 ο εμβολιασμός στο προσωπικό των νοσοκομείων ήταν 10,9% και στα Κέντρα Υγείας ήταν 24,3%.

Την επόμενη περίοδο γρίπης 2016-2017 ανέβηκε στο 18% και 34,6% αντιστοίχως. Η άνοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό συνεχίστηκε και το επόμενο έτος: 24,9% και 40,2% των εργαζομένων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αντίστοιχα. Το 2018-2019 οι εμβολιασθέντες στα νοσοκομεία έφτασαν το 30,7% και στα Κέντρα Υγείας το 43,7%. Δηλαδή από το 2015 ως το 2019 τριπλασιάστηκαν οι εμβολιασθέντες στα νοσοκομεία και διπλασιάστηκαν στις δομές της ΠΦΥ.

Η εφετινή περίοδος γρίπης εκτιμάται ότι θα κλείσει με μεγαλύτερα ποσοστά αντιγριπικής προστασίας -σημειωτέον πως ο εμβολιασμός συνεχίζεται.

Η αύξηση αυτή πιστώνεται στο συστηματικό έργο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΔΥ. «Το προσωπικό υπηρεσίων υγείας είναι σε αυξημένο κίνδυνο επαγγελματικής έκθεσης και νόσησης από γρίπη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε ασθενείς. Η λογική του αντιγριπικού εμβολιασμού βασίζεται στην ανάγκη προστασίας των ίδιων των εργαζόμενων αλλά κυρίως των ευάλωτων ασθενών από τη νοσοκομειακή γρίπη. Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας την περίοδο έξαρσης της γρίπης οπότε κορυφώνεται η ζήτηση ιατρικής εκτίμησης και νοσηλευτικής περίθαλψης. Παρόλα αυτά η εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού υπηρεσιών υγείας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου την τελευταία δεκαετία εφαρμόστηκαν πολιτικές υποχρεωτικού εμβολιασμού με εξαιρετικά αποτελέσματα» επισημαίνει η Δρ Έλενα Μαλτέζου, παιδίατρος -λοιμωξιολόγος, Συντονίστρια στην Επιτροπή Εμβολιασμού Επαγγελματιών Υγείας για την εποχική γρίπη. Προς την κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή κατήρτισε ένα πλήρες εγχειρίδιο για τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο υγειονομικής μονάδας το οποίο διανεμήθηκε σε όλες τις δομές υγείας.

Τα περυσινά… σκορ του εμβολιασμού στο σύστημα υγείας

«Πρωταθλήτρια» στον αντιγριπικό εμβολιασμό την περίοδο 2018-2019 αναδείχθηκε με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε ο ΕΟΔΥ η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης. Το ποσοστό του εμβολιασμού στο προσωπικό των δομών υγείας στην Κρήτη ανήλθε στο 55.9%, δηλαδή σχεδόν έξι στους δέκα εργαζόμενους έλαβαν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία από την κατάταξη των νοσοκομείων με τα υψηλότερα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους τους. Στην 1η θέση όλων των νοσοκομείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο» (ποσοστό 89,3%), δηλαδή εννιά στους δέκα εργαζόμενους είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους ασθενείς.

Η τριάδα συμπληρώνεται με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (75%) και το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (62,8%).

Ακολουθούν το Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» (61,8%) και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου (58,3%).

Στη συνέχεια της κατάταξης βρίσκεται το Μαιευτήριο Λητώ (56,2%) και μετά το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» (51,7%).

Ένας στους δύο εργαζόμενους εμβολιάστηκαν και στο Γενικό Νοσοκομείο- Κέντρο Υγείας Σητείας (51%).

Στην 9η θέση βρίσκεται το Υγείας Μέλαθρον «ΤΥΠΕΤ» (48,3%) και τέλος η δεκάδα κλείνει με το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας (47,3%).

Στα Κέντρα Υγείας ο αντιγριπικός εμβολιασμός είχε πολύ καλά αποτελέσματα, με κάποια από αυτά να συγκεντρώνουν το απόλυτο ποσοστό, 100% στη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου στο προσωπικό τους.

Έτσι, καταγράφηκαν 6 Κέντρα Υγείας με ποσοστό εμβολιασμού 100%: Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού, Κέντρο Υγείας Κεφαλληνίας, Κέντρο Υγείας Θήβας, Κέντρο Υγείας Καρπενησίου, Κέντρο Υγεία Κω.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook