Γρηγόρης Αρχοντάκης: «Όποιος διοικήσει με εμμονές και δογματισμούς θα σπάσει το κεφάλι του στον τοίχο»

γρηγόρης-αρχοντάκης-όποιος-διοικήσ-850058

Γύρω από τις συνεργασίες και την συναίνεση κινήθηκε η συνέντευξη του Γρηγόρη Αρχοντάκη στον SUPER FM 89.6. Συζητώντας με τον Δημήτρη Παππά στην πρωινή εκπομπή του, τοποθετήθηκε για τις επικείμενες εκλογές και για τα μείζονα προβλήματα της πόλης, ενώ παραδέχθηκε και αλήθειες… δυσκολοχώνευτες για άλλους.

Με ένα μήνα σχεδόν να απομένει για την «μάχη» για τον δημαρχιακό θώκο των Χανίων, δεν θα μπορούσαν να μην μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τα σενάρια των συνεργασιών και του β’ γύρου.

Χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύπτει ποιους θα διάλεγε ως συνεργάτες ή… εύκολους αντιπάλους, ξεκαθάρισε οτι, με πολλές παρατάξεις να μοιράζονται τις θέσεις, ουσιαστική εξουσία δεν θα υπάρχει, κάτι που οδηγεί σε μια αναγκαστική συναίνεση για το καλό της πόλης:

«Οτιδήποτε «κατέβει» στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει συναινετικές προϋποθέσεις, να είναι πολύ καλά προετοιμασμένο και τεκμηριωμένο. Ακόμη, να προϋπάρχει μια διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να μην κολλήσει το θέμα. Όποιος διοικήσει με εμμονές και δογματισμούς θα σπάσει το κεφάλι του στον τοίχο. Μέσα από τις συναινέσεις μπορούμε να ανακαλύψουμε και άλλες απόψεις και προτάσεις για να προχωρήσει η πόλη.Μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα όταν συμφωνούμε όλοι στο ζητούμενο, όπως το θέμα του κυκλοφοριακού και της μετακίνησης. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρχουν πολλές παρατάξεις και κανείς δεν θα έχει την απόλυτη εξουσία, άρα δεν είναι θέμα ηγεσίας, μπορεί κάλλιστα να ηγηθεί ένας τεχνοκράτης. Ο πολιτικός θα πει πού θέλουμε να φτάσουμε και ο τεχνοκράτης με ποιον τρόπο.»

Ο κ. Αρχοντάκης ερωτώμενος για το κυκλοφοριακό, φάνηκε αισιόδοξος για την υλοποίηση ενός σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας παρά το πολιτικό κόστος:

«Ευκολότερη πρόσβαση στον πεζό, τον ποδηλάτη και εκτεταμένες πεζοδρομήσεις. Δεν γίνεται να κάνουμε κάτι αποσπασματικά χωρίς να βλέπουμε το σύνολο της πόλης. Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες, όμως δε προχώρησαν λόγω του πολιτικού κόστους. Αυτό μέσω του Κλεισθένη μπορεί να διαχυθεί, οπότε είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για ένα αποφασιστικό σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας.

Σε αυτές τις ενέργειες μπορούν να εμπλακούν τόσο το ΤΕΕ όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Χρονικά, μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία, αφού η μελέτη που έχει ξεκινήσει θα ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβρη, να κρατήσει η διαβούλευση ένα χρόνο και έπειτα να αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά.

Καλό είναι όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου για μία ομόφωνη απόφαση. Υπάρχουν μικροσυμφέροντα κ.α. που πρέπει να λυθούν, γι’ αυτό πρέπει καθένας να πάρει μέρος της ευθύνης.

Για την συνεργασία με τη Νάνσυ Αγγελάκη, έκρινε θετική την αντίδραση των Χανιωτών:

«Ο κόσμος το βλέπει θετικά. Συνεργάστηκαν δύο παρατάξεις με μια θεσμική σύγκλιση προκειμένου να κατέβουν μαζί στις εκλογές.»

Σχολιάζοντας τις διαφορές μεταξύ των αυτοδιοικητικών θέσεων που έχει αναλάβει, δείχνει να προτιμά και αυτήν για την οποία έβαλε υποψηφιότητα, του δημάρχου:

«Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση εκείνη την εποχή μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα, τόσο λόγω νόμου όσο και λόγω δομής και της τωρινής κεντρικής διοίκησης από το Ηράκλειο. Δεν νομίζω οτι ο «Καλλικράτης» κατάφερε να πετύχει οικονομία κλίμακος στην διοίκηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη νομαρχία.

Η αποτελεσματικότητα του δημάρχου φαίνεται και είναι πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα διαδικασία, αλλά και πιο σκληρή. Όλοι, ωστόσο, περνάμε ούτως ή άλλως από αξιολόγηση από τους πολίτες.»

Για τον δεύτερο γύρο και την αποφυγή συγκρούσεων από τους υποψηφίους δεν δίστασε να παραδεχθεί την πραγματικότητα:

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Κανείς δεν μπορεί να πάει σε πολεμική διαδικασία με άλλη παράταξη, αφού στο δεύτερο γύρο πιθανόν ένα μεγάλο μέρος της άλλης παράταξης να είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι. Αυτό δεν είναι κακό όταν συνοδεύεται από μία διαδικασία που κάθε υποψήφιος καταθέτει το πρόγραμμα και τον λόγο του στους πολίτες, κάτι που δεν γίνεται ακόμα στον βαθμό που θα έπρεπε.

Δεν αναπολώ τις εποχές που «σκοτώνονταν» οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων και υπήρχε μεγάλη ένταση.»

Σχετικά με τις τοπικές κοινότητες, ήταν ξεκάθαρος απέναντι στους κακεντρεχείς:

«Δεν κατεβάζουμε ψηφοδέλτια στις κοινότητες, το έχω πει μήνες πριν. Δεν κάναμε καμία προσπάθεια να προσεγγίσουμε κόσμο, αυτή είναι η στρατηγική μας. Αυτό πιστεύω οτι είναι το σωστό να κάνουμε. Αυτό οι κάτοικοι των περιοχών το αποδέχονται ως μια ευκαιρία η τοπική κοινωνία να κάνει πράγματα από μόνη της. Έτσι το εισπράττω από κινήσεις σε όλο το Δήμο Χανίων που δημιουργούν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια» σχολίασε απαντώντας στις φήμες οτι δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο επειδή δεν… βρίσκει υποψηφίους.

Όσον αφορά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, εμμένει στη θέση του για ένα χώρο πρασίνου, όπως αυτούς που χρειάζεται η κάθε σύγχρονη πόλη φιλική προς τον πολίτη:

«Αυτό που πέρασε τις προηγούμενες ημέρες ήταν απλά μία πρόθεση συνεργασίας. Παρουσιάστηκε ως μια πολύ μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής, όμως χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η δικιά μας η θέση είναι το σύνολο χώρου να είναι ελεύθερο, ένας χώρος πρασίνου με ήπιες παρεμβάσεις. Ο πολίτης και ο επισκέπτης θα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, κάτι που δημιουργεί ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους χώρους και το Μαρκόπουλο μπορεί να εξυπηρετήσει σε αυτό. Κάποιο σχολείο ή νηπιαγωγείο, ωστόσο, μπορεί να συζητηθεί.»

zarpanews.gr

One thought on “Γρηγόρης Αρχοντάκης: «Όποιος διοικήσει με εμμονές και δογματισμούς θα σπάσει το κεφάλι του στον τοίχο»

  1. Να κ τα τεχνοκρατιλικια….σιγα σιγα ξεπροβαλει το νεοφιλελε σχεδιο διοικησης του Δημου Χανίων….χαχαχα….κατι αντίστοιχο με την ‘επιτυχημένη διαχείριση’του αεροδρομίου Χανίων από την FRAPORT λεω εγω τωρα?χαχαχα…Πολύ ωραια ταινια ‘η κορη μου η σοσιαλιστρια’….άλλα δεν κολλαει με την τεχνοκρατιλα ρε κοπελια….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook