Γρηγόρης Αρχοντάκης: Μάθε πως ψηφίζεις στις κάλπες για τον Δήμο Χανίων

γρηγόρης-αρχοντάκης-μάθε-πως-ψηφίζει-850362

*γράφει ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης

Τελευταία, αρκετοί από τους συμπολίτες μας, που συναντώ καθημερινά, εκφράζουν απορίες σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

Πράγματι, η διαδικασία λόγω του «Κλεισθένη» έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Μέσα από το κείμενό μου, θα προσπαθήσω να εξηγήσω τη διαδικασία με την οποία θα ψηφίσουμε. Η βασική διαφοροποίηση του «Κλεισθένη» σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα είναι ότι  τώρα γίνονται δύο διαφορετικές ψηφοφορίες. Μία για την εκλογή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και μία δεύτερη για την εκλογή των μελών των Κοινοτήτων στις οποίες ανήκουμε. Έχουμε δηλαδή διαφορετικά ψηφοδέλτια για την κάθε διαδικασία, καθώς και διαφορετική κάλπη.

Για να γίνουν  κατανοητά τα παραπάνω θα προσπαθήσω να περιγράψω την κάθε διαδικασία χωριστά:

  1. Ανάδειξη μελών Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Ο δημότης του Δήμου μας προκειμένου να επιλέξει το συνδυασμό ενός από τους υποψήφιους Δημάρχους και την προτίμησή του σε Υποψηφίους που βρίσκονται σε συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο παίρνει από την εφορευτική επιτροπή όλα τα ψηφοδέλτια που αφορούν την εκλογή αυτή. Επιλέγει τον Συνδυασμό της προτίμησής του και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σταυρώνοντάς τους. Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι κατανεμημένοι στο Ψηφοδέλτιο αλφαβητικά με πρώτη την Εκλογική Περιφέρεια όπου διεξάγεται η ψηφοφορία. Ο δημότης έχει δικαίωμα να εκφράσει την προτίμησή του σε έως 3 υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας όπου ανήκει και σε έναν υποψήφιο από μια από τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες. (Εξαίρεση αποτελεί η εκλογική περιφέρεια Κεραμιών, όπου εκεί ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει ένα υποψήφιο των Κεραμιών και ένα από τις άλλες περιφέρειες, εξαιτίας του ότι τα Κεραμιά είναι μονοεδρική Περιφέρεια.)

Για παράδειγμα  ένας ψηφοφόρος  της Εκλογικής Περιφέρειας Ακρωτηρίου μπορεί να σταυρώσει έως 3 υποψήφιους που βρίσκονται στο συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου της προτίμησής του και που ανήκουν στην Εκλογική Περιφέρεια Ακρωτηρίου και έναν που βρίσκεται σε μια από τις υπόλοιπες έξι εκλογικές περιφέρειες.  Τα πιο πάνω μπορούν να γίνουν πιο εύκολα κατανοητά από τον παρακάτω πίνακα:

 ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΑΥΡΟΙ ΥΠ. ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΙ ΥΠ. ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΛΛΩΝ  ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ 3 1
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 3 1
ΘΕΡΙΣΟΥ 3 1
ΚΕΡΑΜΙΩΝ 1 1
ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ 3 1
ΣΟΥΔΑΣ 3 1
ΧΑΝΙΩΝ 3 1

 

  1. Ανάδειξη μελών Κοινότητας:  Η ανάδειξη των μελών της Κοινότητας γίνεται, όπως έγραψα και πιο πάνω, με ξεχωριστή διαδικασία.

α) Για Κοινότητες όπου η διοίκησή τους γίνεται από πολυμελή συμβούλια, δηλαδή γι’ αυτές που έχουν πληθυσμό πάνω από 300 κατοίκους, ο ψηφοφόρος παίρνει τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών εκείνων που κατεβαίνουν στη συγκεκριμένη Κοινότητα. Επιλέγει το ψηφοδέλτιο της προτίμησής του και σταυρώνει έως 2 υποψήφιους τοπικούς Συμβούλους. Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑΥΡΟΙ ΥΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
 ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

 

ΑΡΩΝΙ  2
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ  2
ΣΤΕΡΝΕΣ  2
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΟΥΡΝΙΕΣ  2
ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ  2
 

 

ΘΕΡΙΣΟΥ

ΑΓΙΑ  2
ΒΑΜΒΑΚΟΠΟΥΛΟ  2
ΒΑΡΥΠΕΤΡΟ  2
ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ  2
  ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ  2
ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΓΑΛΑΤΑΣ  2
  ΔΑΡΑΤΣΟ  2
  ΣΤΑΛΟΣ  2
ΣΟΥΔΑΣ ΑΠΤΕΡΑ  2
  ΣΟΥΔΑ  2
  ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ  2
ΧΑΝΙΩΝ ΧΑΝΙΑ  2

 Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η προτίμηση του ψηφοφόρου σ’ ένα ψηφοδέλτιο της Κοινότητας δεν έχει καμία σχέση με την προτίμησή του στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Δημάρχου.

β) Για Κοινότητες όπου η διοίκησή τους γίνεται από μονοπρόσωπο  όργανο, δηλαδή γι’ αυτές που έχουν πληθυσμό κάτω  από 300 κατοίκους, ο ψηφοφόρος παίρνει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων Προέδρων της Κοινότητας. Επιλέγει το πρόσωπο της προτίμησής του σταυρώνοντάς το. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑΥΡΟΙ ΥΠ. ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
 ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΜΟΥΖΟΥΡΑΣ  1
ΧΟΡΔΑΚΙ  1
ΘΕΡΙΣΟΥ ΘΕΡΙΣΟ  1
  

 

ΚΕΡΑΜΙΩΝ

ΔΡΑΚΟΝΑ  1
ΚΑΜΠΟΙ  1
ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΑ  1
ΜΑΛΑΞΑ  1
ΠΑΠΑΔΙΑΝΑ  1
ΠΛΑΤΥΒΟΛΑ  1

Ελπίζω με το κείμενό μου να βοήθησα κάπως, ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή η διαδικασία με την οποία θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις Δημοτικές Εκλογές.

Καλή Επιτυχία στις επιλογές σας!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook