Γρεβενά: «Η αστυνομία είχε κάνει ελέγχους παλαιότερα, ενδέχεται να υπάρχουν ευρήματα» – Τι καταγγέλλει εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ

γρεβενά-η-αστυνομία-είχε-κάνει-ελέγχ-1403946

Την αναγκαιότητα να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά, με αποτέλεσμα τρεις εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, υπογράμμισε εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στη ΓΣΕΕ, μίλησε στην ΕΡΤ για τον τραγικό συμβάν. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των σκοτωμένων εργαζομένων και το βαθύ μας αποτροπιασμό που στην Ελλάδα του 2022 οι εργαζόμενοι εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες και με τέτοιους υψηλούς κινδύνους. Πραγματικά, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν βήματα μπροστά για τα θέματα προστασίας της εργασίας. Είμαστε σε περιβάλλον μεγάλης αυτορρύθμισης» είπε αρχικά, με αφορμή τoν τραγικό χαμό των τριών εργαζομένων.

Ερωτηθείς ποια υπηρεσία είχε την ευθύνη για να ελέγχει για την ασφάλεια στην επιχείρηση, που καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την έκρηξη, διευκρίνισε ότι αρμόδιοι φορείς είναι η Επιθεώρηση Εργασίας, η Πυροσβεστική και η αστυνομία.

Κατήγγειλε, δε, ότι «η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιότερα είχε κάνει ελέγχους και ενδέχεται να υπάρχουν και ευρήματα».

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Στοϊμενίδης, «στη συγκεκριμένη μονάδα δεν υπήρχε οργανωμένο σωματείο για να συζητάει με τον εργοδότη για τις συνθήκες εργασίας, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν με συλλογική σύμβαση εργασίας» και υπογράμμισε ότι η εταιρεία είχε τετραπλασιάσει τα κέρδη της.

Κατέστησε σαφές στη συνέχεια ότι «οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έπρεπε να εκπαιδεύονται σε πολύ τακτικά διαστήματα, κάθε έξι μήνες ή κάθε ένα χρόνο» και πρόσθεσε: «Το δυστύχημα έγινε στις 8.21 το πρωί. Απαντήσεις θα μας δώσουν τα αρμόδια γραφεία εργασίας σε σχέση με το αν οι εργαζόμενοι εκείνη τη στιγμή, δούλευαν τη νυχτερινή τους βάρδια ή κάτι παραπάνω από αυτήν ή ξεκινούσαν την πρωινή τους βάρδια».

Η έκρηξη έγινε στη μονάδα παραγωγής των εκρηκτικών της εταιρείας ΕΛΤΕΚ, το πρωί της Δευτέρας. Η τραγωδία θα μπορούσε να είχε πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς λίγα λεπτά μετά την ώρα της έκρηξης, θα εισέρχονταν στον χώρο ακόμη 11 άτομα.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook