Γνωστός Χανιώτης δικηγόρος μιλάει για τον φίλο του, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

γνωστός-χανιώτης-δικηγόρος-μιλάει-γι-1144223
Ο κ. Ψυλλάκης και ο Ζισκάρ ντ' Εστέν

Βαθιά Ευρωπαίο και βαθιά ελληνολάτρη συνάμα, χαρακτήρισε τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας που απεβίωσε την Τετάρτη πλήρης ημερών, ο επιφανής Χανιώτης νομικός, Νότης Ψυλλάκης. Ο γνωστός δικηγόρος διατηρούσε φιλική σχέση με τον εκλιπόντα και μίλησε στο zarpanews.gr για τον άνθρωπο Ζισκάρ ντ’ Εστέν:

«Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πίστευε οποιοσδήποτε σκεπτόμενος ότι οι λαοί είχαν πάρει τα απαραίτητα μαθήματα και θα προχωρούσαν στην ιστορική τους διαδρομή με περισσότερη περίσκεψη και στόχο την πρόοδο. Βλέπουμε όμως, ότι και σήμερα όλοι οι λαοί αναζητούν ηγέτες. Εγώ συμμερίζομαι τον αφορισμό, ότι «αλίμονο στους λαούς που αναζητούν ηγέτες», αλλά αν υπήρξαν ηγέτες που ξεχώριζαν, ένας από αυτούς ήταν ο Ζισκάρ ντ’Εστέν«, είπε ο κ. Ψυλλάκης.

Ο κ. Ψυλλάκης γνώρισε τον Γάλλο πολιτικό αφού εκείνος είχε ήδη ολοκληρώσει τη θητεία του στον προεδρικό θώκο:

«Είχα την τύχη να τον γνωρίσω στη Γαλλία, λίγο μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αυτό που τον διέκρινε, ήταν ή υποδειγματική ευρυμάθεια του, η ασταμάτητη περιέργειά του, η δημοκρατικότητά του και η φινέτσα του. Χωρίς καμιά διάθεση αγιοποίησης, όπως γίνεται με ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα γήινα, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν ξεχώριζε για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό  του – που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μαστίζει τις σημερινές κοινωνίες, τον οικονομικό φιλελευθερισμό.  

Ήταν υπέρμαχος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ένθερμος οπαδός του διαφωτισμού, βαθιά ευρωπαίος και βαθιά ελληνολάτρης. Ήταν εκείνος που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία και που θεσμοθέτησε το συναινετικό διαζύγιο. Εάν θέλουμε να συνοψίσουμε τις πολιτικές του απόψεις, ήταν αυτό που λέμε κεντροδεξιός «γαλλικής κοπής».»

Τον μακαρίτη συνέδεε έντονος πολιτισμικός δεσμός με τη χώρα μας, υποστήριξε ο κ. Ψυλλάκης:

«Ήταν ένας άνθρωπος που είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια εύπορη οικογένεια, έκανε τις καλύτερες σπουδές, τελείωσε την Ecole Nationale Administrative και την Ecole Pοlytechnique. Σε όλες τις σύντομες συναντήσεις και συνομιλίες μας, οι πρώτες του ερωτήσεις αφορούσαν την Ελλάδα. Η τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας ήταν πριν λίγα χρόνια, όταν εγκαινιάστηκε στην Αθήνα η πλατεία της γνωστής Γαλλίδας ακαδημαϊκού, και ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγύ. Είχε ιδιαίτερα εντρυφήσει στην αρχαία ελληνική τραγωδία και έφερνε συχνά παραδείγματα από έργα κυρίως του Σοφοκλή.»

«Εκτός από την ευρυμάθειά του, ήταν γνωστός και σαν bon vivant με αδυναμία στα καλά γαλλικά κρασιά και ιδιαίτερα σε αυτά της Βουργουνδίας», είπε ο κ. Ψυλλάκης. «Διατηρούσε τις πνευματικές του δυνάμεις ακμαίες μέχρι τα τελευταία ένα-δυο χρόνια της ζωής του. Και ήταν ένας άνθρωπος που απεχθανόταν  την ίντριγκα και δεν το έκρυβε ποτέ.»

O Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ήταν 94 ετών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook