Γνωστοί Χανιώτες που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2019

γνωστοί-χανιώτες-που-έφυγαν-από-τη-ζωή-975337

Η χρονιά που φεύγει ήταν μια από αυτές  που σίγουρα θα μείνουν καλά χαραγμένα στη μνήμη μας, ωστόσο οι απώλειες γνωστών και επιφανών Χανιωτών, στιγμάτισαν ιδιαίτερα το 2019.

Ακολουθούν μερικά ονόματα γνωστών και αγαπητών συμπολιτών μας, που έφυγαν από τη ζωή μέσα στην απερχόμενη χρονιά, σκορπίζοντας θλίψη στην τοπική κοινωνία.

Κάρολος Καμπελόπουλος

Η τραγική είδηση του θανάτου ενός ιδιαίτερα αγαπητού ανθρώπου των Χανίων, σπορπίζει θλίψη στην τοπική κοινωνία, στις αρχές του Γενάρη του 19′.

Ο σπουδαίος και πολυπράγμων καλλιτέχνης Κάρολος Καμπελόπουλος, εμπνευστής και του ομώνυμου “Μοναστηριού” στην οδό Νταλιάνη στα Χανιά, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Χανίων που νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σε ηλικία 86 ετών.

Ο κορυφαίος κομμωτής που από τα χέρια του πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος, τα τελευταία χρόνια της ζωής του εγκαταστάθηκε στα Χανιά, δένοντας ισχυρούς τοπικούς δεσμούς. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Γιάννης Περογιάννης

Λίγες μέρες αργότερα στις 22 Ιανουαρίου, η είδηση του θανάτου του γνωστού Χανιώτη επιχειρηματία του Τουρισμού, Γιάννη Περογιάννη, σκορπά θλίψη και πάλι στα Χανιά.

Ο Γιάννης Περογιάννης πέθανε σε ηλικία 91 ετών και ήταν ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ΣΑΜΑΡΙΑ.

Νίκος Αγγελής

Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με την θλιβερή είδηση του θανάτου του Νίκου Αγγελή, ιδιοκτήτη και διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Original.

O Νίκος Αγγελής ήταν πολύ αγαπητός στον ραδιοφωνικό κόσμο των Χανίων, ενώ για αρκετά χρόνια το Radio Original έγραψε μια σημαντική πορεία με το μουσικό του στυλ και τις εκπομπές του.

Νίκος Δροσερός

Θλίψη στην τοπική κοινωνία των Χανίων σκόρπισε η είδηση θανάτου του Νίκου Τζανακάκη – Δροσερού, ενός ανθρώπου με έντονη πολιτική δράση σε δύσκολους καιρούς και ταυτόχρονα πρωτοπόρου αυτοκινητιστή.

Ο Νίκος Δροσερός αποτέλεσε στενό συνεργάτη του αείμνηστου βουλευτή και υπουργού της Ένωσης Κέντρου, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, ενώ ξεχώρισε και για την αντιστασιακή του δράση την περίοδο της χούντας.

Βικτώρια Θεοδώρου

Την τελευταία της πνοή άφησε στις 16 Φεβρουαρίου η σπουδαία Χανιώτισσα ποιήτρια και πεζογράφος Βικτώρια Θεοδώρου.

Η Βικτωρία Θεοδώρου γεννήθηκε στα Χανιά στις 22 Δεκεμβρίου 1925 και ως απόφοιτος του τμήματος κλασσικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε σπουδαία καριέρα στην ποίηση και την πεζογραφία.

Φώτης Κατράκης

Θλίψη σκορπίζει στις 7 Μαρτίου για το σπουδαίο Χανιώτη βιολάτορα Φώτη Κατράκη που έφυγε σε ηλικία 79 χρόνων, αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα του στην Κρητική μουσική.

Αργυρώ Κοκοβλή

Στις 27 Μαρτίου και σε ηλικία 94 ετών, έφυγε από την ζωή η αντιστασιακός και συγγραφέας Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή, που μαζί με το άνδρα της, Νίκο Κοκοβλή, έγραψαν την δική τους ιστορία στην αντίσταση των Κρητικών.

Παντελής Καραστεργίου

Την ίδια μέρα, θλίψη σκόρπισε στον ιατρικό κόσμο των Χανίων και όχι μόνο, η είδηση του θανάτου του διευθυντή της Υπερβαρικής Καταδυτικής Μονάδας του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης Παντελή Καραστεργίου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία μόλις 50 ετών, βυθίζοντας στο πένθος οικογένεια, συναδέλφους και φίλους.

Σταμάτης Ζολινδάκης

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο των Χανίων και όχι μόνο, η είδηση του θανάτου του αγαπητού μουσικού και καλλιτέχνη του γυαλιού Σταμάτη Ζολινδάκη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία μόλις 48 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του και τους πολλούς του φίλους.

Οι φίλοι  και συνεργάτες από το τελευταίο του συγκρότημα, τον αποχαιρετούν γράφοντας:

«Σήμερα μετά από πολύμηνη μάχη, ο αιώνιος ροκάς των Χανίων, ο αμετανόητα ρομαντικός συμμαθητής μου, ο φίλος, ο μουσικός, ο άνθρωπος, ο Σταμάτης Ζολινδάκης μας άφησε για να παίζει μπάσο στην γειτονιά των αγγέλων. Καλό ταξίδι φίλε και καλή αντάμωση.»

Γιώργος Κρομμυδάκης

Και στις 11 Απριλίου, η είδηση του θανάτου του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Κρομμυδάκη, πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στα Χανιά.

Ο Γιώργος Κρομμυδάκης το τελευταίο διάστημα της ζωής του έδινε μια άνιση μάχη για την υγεία του και τελικά δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή, σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένεια, τους συνεργάτες και τους φίλους του.

Ο Γιώργος Κρομμυδάκης δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της εστίασης, της νυχτερινής διασκέδασης, ενώ υπήρξε και ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού Max Fm.

Γιάννης Πρασιανάκης

Στις 20 Μαΐου 2019, την επιστημονική κοινότητα – και των Χανίων – συγκλονίζει η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Χανιώτη ομότιμου καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Πρασιανάκη.

Ο Γιάννης Πρασιανάκης γεννήθηκε στη Χρυσαυγή Κισσάμου το 1941 και ήταν ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην οικογένεια του και στην προαγωγή των επιστημών και της εκπαίδευσης για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής όλων μας. Πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες.

Γιώργος Αποστολάκης

Λίγες μέρες πριν φεύγει από τη ζωή ένας από τους ανθρώπους που συνέδεσαν το όνομά τους με τον ραδιοφωνικό σταθμό “Χανιά 100”

Ο Ναύαρχος ε.α. Γιώργος Αποστολάκης υπήρξε διευθυντής στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Χανίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Σπύρος Λιονάκης

Θλίψη στην τοπική κοινωνία των Χανίων, σκορπά η είδηση του θανάτου του γνωστού δικηγόρου Σπύρου Λιονάκη στις 18 Ιουλίου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 68 ετών, μετά από πολύμηνη “μάχη” με τον καρκίνο.

Ο Σπύρος Λιονάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1951 και εξελίχθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων δικηγόρων, με μεγάλη συνεισφορά στον χώρο των γραμμάτων. Στην πολυετή του σταδιοδρομία, ξεχώρισε για το ήθος και την εργατικότητά του, με την πόρτα του γραφείο του να είναι πάντοτε ανοιχτή για τους έχοντες ανάγκη.

Μανώλης Σκουλάκης

Ο αιφνίδιος θάνατος του Χανιώτη πολιτικού σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Ιουλίου σε ιδιωτική κλινική των Χανίων όπου και νοσηλεύονταν από τις 28 Ιουλίου, ενώ «έφυγε» από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.

Οι συγγενείς και οι φίλοι του θα τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία την Πέμπτη, με την κηδεία του να γίνεται στην Μητρόπολη Χανίων. Η ταφή πραγματοποιήθηκε στο χωριό του, τον Πλάτανο Κισσάμου.

Ο Μανώλης Σκουλάκης, γεννημένος στις 26 Μαρτίου 1944, είχε διατελέσει βουλευτής, υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και δήμαρχος Χανίων. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Βασίλειος Καλαϊτζάκης-Μουντάκης

Την ίδια ημέρα, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, πλήρης ημερών και έργων ο σπουδαίος λαογράφος και δωρητής μιας πλούσιας συλλογής με λαογραφικά αντικείμενα με όνειρο τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου Χανίων, Βασίλειος Καλαϊτζάκης-Μουντάκης.

Αγαπητός σε όλους όσοι τον είχαν γνωρίσει, προικισμένος με μια εκπληκτική ικανότητα χειρισμού του λόγου, εξαίρετος αφηγητής, ο Βασίλης Καλαϊτζής Μουντάκις, στρατιωτικός νομικός, ανιψιός του αείμνηστου δημάρχου Χανίων, Εμμανουήλ Μουντάκη, είχε επίσης διατελέσει γενικός γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέλος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), όπως γράφουν τα Χανιώτικα Νέα.

Νίκος Μεσαρχάκης

Θλίψη στην κοινωνία των Χανίων σκόρπισε ο ξαφνικός θάνατος ενός ακόμη νέου ανθρώπου, στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Ο λόγος για τον Νίκο Μεσαρχάκη, επιχειρηματία που διατηρούσε επιτυχημένο εστιατόριο στο Ακρωτήρι και πατέρα δύο παιδιών.

Ιωάννης Βερυβάκης

Έναν μήνα πριν, σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Ιωάννης Βερυβάκης.

Ο στρατηγός ε.α. Ιωάννης Βερυβάκης με καταγωγή από τα Χανιά, γεννήθηκε το 1930 στην Έδεσσα, όπου τότε υπηρετούσε ο πατέρας του ως αξιωματικός και διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου κατείχε μερικές από τις πιο ευαίσθητες και κρίσιμες θέσεις του στρατεύματος με αποκορύφωμα την ελληνοτουρκική κρίση του 1987.

Γιώργος Γαγάνης

Από τους πιο γνωστούς Χανιώτες ο Γιώργος, τρίτος γιος του Δημοσθένη Γαγάνη των Κυλινδρομύλων Κρήτης, έφυγε από τη ζωή.

Όποιος είχε γνωρίσει τον Γιώργο, μόνο καλά λόγια θα είχε να πει για τον μποέμ και «έξω-καρδιά» τύπο, που άφησε τη σφραγίδα του τις τελευταίες δεκαετίες στα Χανιά.

Άλκης Κυριακάκης

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία των Χανίων η είδηση του θανάτου του αγαπητού Άλκη Κυριακάκη.

Το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου 2019, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 60 ετών, ο συνιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου Kyriakakis Travel, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Αντώνης Σπαθής

Θλίψη σκόρπισε στην κοινωνία των Χανίων ο θάνατος του Αντώνη Σπαθή που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών.

Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, ο εκλιπών είχε αποστρατευτεί με το βαθμό του πλωτάρχη, ενώ διετέλεσε και Αναπληρωτής Συντονιστής του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Χανίων με μεγάλη και πολύχρονη δράση στην περιοχή.

Ο θάνατος του σύμφωνα με πληροφορίες, προήλθε από ανακοπή, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, στο οποίο επέβαινε το ένα του παιδί.

Ο ιατρικός κόσμος της πόλης, θρήνησε μεταξύ άλλων και άλλους δύο αγαπητούς επιστήμονες: τον γυναικολόγο Μιχάλη Καμπανιέρη, που έφυγε από τη ζωή στα τέλη του Οκτώβρη και τον παθολόγο Γιώργο Πιπεράκη, που πέθανε λίγες μέρες νωρίτερα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook