Γνωστό Χανιώτη ποιητή συνάντησαν μαθητές του 8ου Δημοτικού

γνωστό-χανιώτη-ποιητή-συνάντησαν-μαθ-1150321

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 οι μαθητές του Στ΄2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και ο δάσκαλός τους κ. Β. Παγωνίδης συναντήθηκαν διαδικτυακά με το γνωστό δάσκαλο, και διακεκριμένο λογοτέχνη και ποιητή των Χανίων, Βαγγέλη Κακατσάκη με αφορμή την έκδοση της νέας ποιητικής του συλλογής, ‘’Τα Χελιδόνια του Μοναχού’’.

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια των γενικότερων δράσεων που υλοποιεί το σχολείο και στοχεύει στην καλλιέργεια όχι μόνο γνωστικών δεξιοτήτων αλλά και κοινωνικο-συναισθηματικών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Δάσκαλο- Λογοτέχνη και Ποιητή, τον δικό μας Βαγγέλη Κακασάκη και να γίνουν μέτοχοι και κοινωνοί μιας ποίησης αγνής, καθαρής, αυθεντικής, έντονα συγκινησιακής, με βαθιά νοήματα, αλληγορίες και σύμβολα που προσφέρει νότες δροσιάς και ευεξίας στην ψυχή του αναγνώστη, ιδιαίτερα τη δύσκολη αυτή περίοδο της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι.

Μια ποίηση γεμάτη εικόνες και βιώματα θρησκευτικού βίου, γεμάτη ψαλμωδίες, πετάγματα χελιδονιών, λαλιές πουλιών κι αρώματα βαρσάμων, βασιλικών και μυρωδιές αροσμαρή που τροφοδοτούν την ψυχή του αναγνώστη με ομορφιά, λυρικότητα, αγαλλίαση και αισθαντικότητα.

Οι μικροί μαθητές με εμφανή τη χαρά και τον ενθουσιασμό στα πρόσωπά τους εξέφρασαν απορίες και ερωτήσεις στο συγγραφέα, ο οποίος ανταποκρίθηκε ακούραστα με λόγο απλό, παιδαγωγικό, λιτό, γεμάτο αγάπη κι ενδιαφέρον. Μια υπέροχη συνάντηση που έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αξίες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα, να συνδεθούμε με τις ρίζες και την ιστορία μας και να μοιραστούμε μνήμες του παρελθόντος με έναν άνθρωπο που αποτελεί πραγματικό θησαυρό γνώσεων και κιβωτό μνήμης και βιωμάτων μιας πλούσιας παράδοσης και πολιτισμού.

Τα ‘’Χελιδόνια του Μοναχού’’ φώλιασαν στις καρδιές των παιδιών και πυροδότησε τη δημιουργικότητα και φαντασία τους, καθώς η αγνή και καθάρια ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη με την οποία ήρθαν σε επαφή, τα ενέπνευσε και τα ώθησε να γράψουν κι αυτά με τη σειρά τους στίχους, οι οποίοι μίλησαν στην καρδιά τους, να συνθέσουν τα δικά τους μηνύματα και να εκφραστούν εικαστικά. Μια πραγματικά όμορφη και συγκινητική ποιητική συνάντηση μέθεξης και ψυχικής ανάτασης εμπλαισιωμένη με την ευγενική παρουσία του γλυκού μας Δασκάλου, λογοτέχνη και ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη με το αστείρευτο ταλέντο και έμπνευση και την ατέρμονη αγάπη για το παιδί και τον ΣυνΑΝΘΡΩΠΟ.

Στην όμορφη αυτή πρωτοβουλία και δράση του 8 ου Δ.Σχ. Χανίων συμμετείχε και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κα Αθηνά Ντούλια που είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την ωριμότητα και την ανεπιτήδευτα θετική ανταπόκριση των μικρών μαθητών για την ποίηση, ένα είδος λόγου με απίστευτα σημαντική συμβολή στην πνευματική ευεξία, τη γλωσσική και αισθητική καλλιέργεια του ατόμου.

Στο τέλος της δράσης, οι μαθητές ετοίμασαν ένα βίντεο με τα κάλαντα, ως αντίδωρο στο σπουδαίο ποιητή μας για τις όμορφες στιγμές που απόλαυσαν μαζί του τόσο μέσα από το έργο του όσο και στη διάρκεια της συνάντησης.

Ευχαριστούμε θερμά τον ποιητή και Λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη που ανταποκρίθηκε με θέρμη στο κάλεσμα μας και είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε από κοντά. Μετά τις γιορτές θα ακολουθήσουν ανάλογες δράσεις με τον ποιητή μας και με άλλους μαθητές του σχολείου αλλά και με άλλα σχολεία της πόλης μας, που θα έχουν την τιμή να συνομιλήσουν μαζί του και να ‘’ταξιδέψουν’’ με τα ‘’Χελιδόνια του Μοναχού’’ σε πρωτόγνωρα μονοπάτια του μυαλού και της καρδιάς.

Να σημειωθεί ότι αυτή συλλογή έγινε με την ευγενική υποστήριξη της Οικογένειας Γεωργίου Χαρ. Παπαδάκη και τα έσοδα από τις πωλήσεις του διατίθενται για τις ανάγκες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook