Γκρατέν με πατάτες και γλυκοπατάτες
Τώρα που οι γλυκοπατάτες είναι στην εποχή τους τις φτιάχνουμε ωραίο γκρατέν για ένα εύκολο κι εντυπωσιακό συνοδευτικό πιάτο.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. πατάτες, χωρίς φλούδα, κομμένες σε λεπτά μπαστούνια
- 200 γρ. λαχανίδες (kale), πλυμένες, στραγγισμένες καλά, ψιλοκομμένες
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 100 ml γάλα φρέσκο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε όλες τις πατάτες και ρίχνουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι.
- Ρίχνουμε τις λαχανίδες, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πιρέξ ή ρηχό αντικολλητικό ταψί χωρητικότητας 1,5 lt.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
- Μόλις κάψουν, χωρίς όμως να πάρουν βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τα λαχανικά.
- Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
- Ψήνουμε για 45΄ ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια.
- Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο ρηχό είναι το ταψί. Σερβίρεται ζεστό.
olivemagazine.gr