Γκρατέν με πατάτες και γλυκοπατάτες

γκρατέν-με-πατάτες-και-γλυκοπατάτες-1613813

Τώρα που οι γλυκοπατάτες είναι στην εποχή τους τις φτιάχνουμε ωραίο γκρατέν για ένα εύκολο κι εντυπωσιακό συνοδευτικό πιάτο.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. πατάτες, χωρίς φλούδα, κομμένες σε λεπτά μπαστούνια
  • 200 γρ. λαχανίδες (kale), πλυμένες, στραγγισμένες καλά, ψιλοκομμένες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να αλλάξει χρώμα.
  • Προσθέτουμε όλες τις πατάτες και ρίχνουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι.
  • Ρίχνουμε τις λαχανίδες, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πιρέξ ή ρηχό αντικολλητικό ταψί χωρητικότητας 1,5 lt.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
  • Μόλις κάψουν, χωρίς όμως να πάρουν βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τα λαχανικά.
  • Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
  • Ψήνουμε για 45΄ ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο ρηχό είναι το ταψί. Σερβίρεται ζεστό.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook