Γκιοζλεμές με κοτόπουλο

γκιοζλεμές-με-κοτόπουλο-1660504

Συνταγή για την παραδοσιακή τούρκικη πίτα Γκιοζλεμέ από την Έφεσο. Μία πίτα με λεπτό χειροποίητο φύλλο που ψήνεται στο τηγάνι. Απόλαυσέ τη σε μια εκδοχή με κοτόπουλο, γραβιέρα και τυρί κρέμα.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. νερό
  • ½ κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το ταψι και τον πάγκο
  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 40 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
  • 10 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο, καυτερό
  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • πιπέρι
  • 300 γρ. μπούτι κοτόπουλου, ψημένο

Για το τηγάνισμα

  • 40 γρ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι, φρεσκο, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά στο νερό.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  • Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 45-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψί και μεταφέρουμε τα κομμάτια ζύμης.
  • Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10-15 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη γραβιέρα, το τυρί κρέμα, το θυμάρι, το μπούκοβο, τη ρίγανη και το πιπέρι.
  • Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και το προσθέτουμε στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση

  • Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 15×25 εκ.
  • Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο του κομματιού, αφήνοντας κενό 3-4 εκ. στις άκρες για να μπορέσει να κλείσει το ζυμάρι μας.
  • Διπλώνουμε τις άκρες του ζυμαριού και το κλείνουμε σαν φάκελο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  • Ψήνουμε 1-2 πίτες για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες πίτες. Αν θέλουμε, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν ψηθεί, μπορούμε να τις βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 5-10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τις πίτες σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook