Γιορτινή καλοπέραση σε 6 πόλεις της Ελλάδας – Πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

γιορτινή-καλοπέραση-σε-6-πόλεις-της-ελλ-1594050
Βόλος/ Photo: Shutterstock

Με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη να λαμβάνουν συνήθως το μερίδιο του λέοντος όσον αφορά την προβολή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, δημιουργείται μερικές φορές η εντύπωση ότι μόνο αν βρίσκεσαι στις συγκεκριμένες πόλεις μπορείς να συνδέσεις το χαρμόσυνο διάστημα με βόλτα σε εκδηλώσεις.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, παρότι η κλίμακα σίγουρα δεν είναι η ίδια με αυτήν της πρωτεύουσας ή της Θεσσαλονίκης, εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα στήνονται σε κάθε πόλη της χώρας μας που αποτελεί έδρα περιφερειακής ενότητας –και όχι μόνο.

Έτσι και φέτος, λοιπόν. Η Πάτρα, ο Βόλος, η Ξάνθη, το Ναύπλιο, η Χαλκίδα και η Κέρκυρα έχουν ήδη ανακοινώσει τα δικά τους σχέδια για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με τις δημοτικές αρχές να εγγυώνται τη γιορτινή καλοπέραση εάν επιλέξετε να βρεθείτε σε κάποια από τις συγκεκριμένες πόλεις για το διάστημα αυτό. Ακόμα κι αν πάτε οικογενειακώς, καθώς δεν λείπουν οι ξεχωριστές δράσεις που στοχεύουν στη διασκέδαση των παιδιών, πάντα βέβαια με τρόπους σύμφυτους με το πνεύμα των ημερών.

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι πόλη με μακρά παράδοση σε εορταστικές εκδηλώσεις κι έχει φτιάξει το δικό της πρόγραμμα για τις ημέρες αυτές. Photo: Shutterstock

Πόλη με μακρά παράδοση σε εορταστικές εκδηλώσεις πάσης φύσεως, η Κέρκυρα έχει ετοιμάσει το δικό της πρόγραμμα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ήδη από τις 10 Δεκέμβρη, άλλωστε, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το εορταστικό «Παραμύθι των Χριστουγέννων» στην Πλατεία Δημαρχείου, το οποίο θα παραμείνει εκεί ως τις 5 Ιανουαρίου 2023, φιλοξενώντας πλήθος δρώμενων.

Για την παραμονή των Χριστουγέννων, ειδικότερα, προβλέπεται παράσταση με χορευτικά από τη Σχολή Χορού Νίκη Γιάννου, αλλά και επίσκεψη στη Δήμαρχο Κερκυραίων και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, για παραδοσιακά κάλαντα. Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πάλι, προβλέπεται μία ακόμα χορευτική επίδειξη –αυτή τη φορά από τη Σχολή Χορού Τώνια Γκασιάλη.

Εορταστικές εκδηλώσεις, όμως, θα λάβουν χώρα και πέρα από την πόλη της Κέρκυρας. Στον Πετριτή, ας πούμε, στην κεντρική πλατεία, θα έχει χριστουγεννιάτικο bazaar στις 23 και 24/12 (με τίτλο «Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στο χωριό του Πετριτή»), ενώ στους Πάγους –στο κέντρο του οικισμού– θα γιορτάσουν την Παραμονή των Χριστουγέννων σερβίροντας παραδοσιακούς λουκουμάδες. Άξια αναφοράς, όμως, είναι και η συναυλία που θα δώσει τη Δευτέρα 26/12 η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπυρίδωνα Ρουβά.

Βόλος

Ο Βόλος έχει στήσει φέτος ένα πολύ πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο συναγωνίζεται αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Photo: Shutterstock

Δίχως υπερβολή, ο Δήμος Βόλου έχει στήσει φέτος ένα πολύ πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο συναγωνίζεται αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα χριστουγεννιάτικα δρώμενα θα κορυφωθούν κατά το Σάββατο της παραμονής, αξίζει όμως μια ειδική μνεία στο γιορτινό γεύμα που θα παρατεθεί στους πολίτες την Παρασκευή 23/12 στις 19.00, στον Πεζόδρομο Ερμού (Άγιος Νικόλαος), χορηγούμενο από τη δημοτική αρχή και τους καταστηματάρχες της πόλης.

Στις 24/12, έπειτα, η χαρμόσυνη ημέρα ξεκινά στις 10.30 από το Μουσείο της Πόλης, όπου παρουσιάζονται οι εκθέσεις «Βόλος 10 + Ιστορίες» και «Από την Πατρίδα: Τεκμήρια και Μνήμες». Μέσα στην πόλη, έπειτα, θα ηχήσουν πηλιορείτικοι ζουρνάδες και παραδοσιακά κάλαντα κατά μήκος του πεζοδρόμου της Ερμού (με χορευτές και τραγουδιστές από τον Χορευτικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας Βόλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι»), αλλά και κάλαντα από όλη την Ελλάδα στην πλατεία Αγίου Νικολάου, από την ορχήστρα-χορωδία Ιωνία. Στο ίδιο μέρος θα ακολουθήσει η Γιορτή των Παιδιών με τον Δράκο Λεβάρ και τους Τεχνοβάτες. Το βράδυ, πάλι, στον Πεζόδρομο Ερμού, προβλέπεται και Brandy Σουαρέ με jazz και soul μουσική.

Κάτι πολύ ιδιαίτερο, τέλος, έχει προγραμματιστεί και για τη Δευτέρα 26/12 στην Παραλία Βόλου «Ηρώο», όπου θα στηθεί η Βραδιά των Φαναριών: τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα διατεθούν υπέρ ευαγών ιδρυμάτων, ενώ θα ακολουθήσει και εορταστική συναυλία με τον Πέτρο Ιακωβίδη.

Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα αρχίσει με ανάλογο τρόπο, με το Μουσείο της Πόλης να παρουσιάζει τις προαναφερθείσες εκθέσεις, δίνοντας έπειτα τη σκυτάλη των εορταστικών δρώμενων στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου θα ηχήσουν χαρμόσυνα κάλαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου. Καθημερινά, τέλος, μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου του 2023, θα λειτουργεί και το Χωριό του Άη-Βασίλη: ένας κόσμος για μικρούς και μεγάλους, γεμάτος μουσικές, χρώματα και λιχουδιές.

Πάτρα

Στην παλιά Ιχθυόσκαλα της Πάτρας έχει στηθεί το «Σπίτι των Χριστουγέννων». Photo: Δήμος Πατρέων

Ως τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη –και μεγαλύτερη της Πελοποννήσου– η Πάτρα τρέχει πάντα πλούσια εορταστικά προγράμματα και το ίδιο συμβαίνει και στη φετινή σεζόν.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Γεωργίου έχει ανάψει ήδη από μέρες και τα σχετικά δρώμενα αναμένεται να κορυφωθούν την Παρασκευή 23/12. Αφενός με τη συναυλία «Christmas Surprise» του Τάσου Πάππα και της Ορχήστρας Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου στον κινηματογράφο «Πάνθεον», αφετέρου με τη μεγάλη γιορτή για παιδιά που θα έχει προηγηθεί, περιλαμβάνοντας την παράσταση θεάτρου σκιών «Τα ονειρεμένα Χριστούγεννα του Kαραγκιόζη», από τον θίασο του Σπύρου Πατρινού.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, έπειτα, θα ακουστούν κάλαντα από τους τοπικούς Συλλόγους στην Πλατεία Γεωργίου, ενώ το δρώμενο θα επαναληφθεί έπειτα το Σάββατο 31/12, στην Παραμονή του Νέου Έτους –φυσικά με τα ανάλογα κάλαντα. Σε όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων, επίσης, ως και την Τετάρτη 28/12, θα λειτουργεί και το «Σπίτι των Χριστουγέννων» στο Νότιο Πάρκο της πόλης (πρώην Ιχθυόσκαλα), το οποίο απευθύνεται στα παιδιά.

Ξάνθη

Όπως πάντα, η θρακιώτικη πόλη αποτελεί και φέτος σημαντικό επίκεντρο εορταστικών εκδηλώσεων στα βόρεια της Ελλάδας. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, μάλιστα, έχει έρθει από νωρίς, με τον στολισμό δρόμων και πλατειών και την έναρξη (καθημερινής) λειτουργίας της Ευχούπολης –η οποία απευθύνεται τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς τους.

Για την παραμονή των Χριστουγέννων, ειδικότερα, η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης προβλέπεται να τριγυρίσει στους δρόμους της πόλης παίζοντας κάλαντα (από τις 11.00 και μετά, εκκινώντας από το κέντρο). Το ίδιο θα πράξει έπειτα και κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς –με τα ανάλογα κάλαντα, φυσικά– για την οποία, όμως, έχουν προγραμματιστεί και βραδινές εκδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην Πλατεία Δημοκρατίας θα υπάρχει ζεστό κρασί για όλους και λίγο πριν τη μετάβαση στο Νέο Έτος θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με τον βαρύτονο Γιάννη Τσαρσιταλίδη και τη σοπράνο Σοφία Γρηγοριάδη. Το πρόγραμμα θα κρατήσει φυσικά και μετά την Πρωτοχρονιά, θα διακόψει όμως για την παραδοσιακή αντίστροφη μέτρηση, τις ευχές του Δημάρχου κι ένα εορταστικό σόου πυροτεχνημάτων, για το καλωσόρισμα του 2023.

Ναύπλιο

Η κεντρική πλατεία του Ναυπλίου ετοιμάζεται για την υποδοχή των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Photo: Shutterstock

Το Ναύπλιο έχει μπει σε φουλ εορταστικούς ρυθμούς ήδη από τις 11 Δεκεμβρίου, όταν έγινε η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης στην Πλατεία Συντάγματος.

Στην πλατεία Καποδίστρια, από την άλλη, έχει αρχίσει η λειτουργία του Πάρκου του Άη-Βασίλη, που θα περιμένει τα παιδιά μα και τις οικογένειές τους σε όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με μπόλικες δράσεις, παραμύθια, παιχνιδιάρικα ξωτικά, αλλά και με το Κιάλι του Αστεροσκοπείου, από όπου οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδρομή του Άη-Βασίλη και των ταράνδων του.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι εορταστικές δράσεις θα ξεκινήσουν νωρίς το απόγευμα στο χώρο γύρω από το Θεατράκι ΟΣΕ, με τραγούδια κάτω από το Δέντρο των Ευχών. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι από την Πειραματική Σκηνή του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ κι έπειτα παραμύθια από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας. Εκδηλώσεις σχεδιάζονται όμως και για την Κυριακή των Χριστουγέννων –σε αντίθεση με όσα γίνονται στους περισσότερους επαρχιακούς δήμους, οι οποίοι εστιάζουν συνήθως στις παραμονές: προβλέπεται δηλαδή ένα ακόμα θεατρικό παιχνίδι από την Πειραματική Σκηνή, καθώς και παραστάσεις των παραμυθιών «Η Γριά και η Κολοκύθα» (με τη Μίρκα Καχριμάνη) και «Το Πετιναράκι» (με τη Σοφία Ασλανίδου).

Παράλληλες χριστουγεννιάτικες δράσεις, ωστόσο, έχει ανακοινώσει και το Fougaro Artcenter, το οποίο εδρεύει στον ιστορικό βιομηχανικό χώρο της οδού Ασκληπιού (κάποτε στέγαζε τη κονσερβοποιία «Ανθός»). Εδώ, δηλαδή, θα στηθεί το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής «Red Velvet Cookies» –απευθυνόμενο σε μικρούς και μεγάλους– ενώ αργότερα θα ακουστούν κάλαντα από την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ναυπλιέων (σε διεύθυνση Γιάννη Νικολόπουλου). Κάλαντα θα παιχτούν ξανά και το Σάββατο 31/12, αυτή τη φορά από τη Νεανική Χορωδία του Δήμου Ναυπλιέων (και πάλι σε διεύθυνση Γιάννη Νικολόπουλου).

Τέλος, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Δήμος έχει προγραμματίσει κάλαντα με τη Φιλαρμονική του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ Ναυπλίου, η οποία θα τα παίξει περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της πόλης, υπό τη διδασκαλία-διεύθυνση του μαέστρου-αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.

Χαλκίδα

Η Χαλκίδα είναι κι αυτή στολισμένη και πλήρως συντονισμένη στο πνεύμα των ημερών. Photo: Δήμος Χαλκιδέων

Στολισμένη και πλήρως συντονισμένη στο πνεύμα των ημερών, η πρωτεύουσα της Εύβοιας ετοιμάζεται κι αυτή να ψυχαγωγήσει τόσο τους κατοίκους της, όσο κι εκείνους που θα την επισκεφθούν κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτών. Ήδη πριν την παραμονή των Χριστουγέννων, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, για το οποίο συνεργάστηκαν ο Δήμος με τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Αλωνάκι».

Για την ίδια την παραμονή των Χριστουγέννων, πάλι, προβλέπονται κάλαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων, η οποία θα περιδιαβεί τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης και τα κεντρικά της σημεία παίζοντάς τα μαζί με αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Το ίδιο ακριβώς, έπειτα, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο της Παραμονής του Νέου Έτους.

travel.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook