Γιορτή των Πουλιών στα Χανιά: Θαύμασαν τον πλούτο της λίμνης της Αγιάς | Photos

γιορτή-των-πουλιών-στα-χανιά-θαύμασαν-933545

Πλήθος μικρών και μεγάλων βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στη λίμνη της Αγιάς στα Χανιά, όπου διοργανώθηκε για ακόμη μία χρονιά η Γιορτή των Πουλιών.

Η δράση διοργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου σε συνεργασία με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Παρατήρησης Πουλιών, με τον καλό καιρό να είναι σύμμαχος όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Η λίμνη της Αγιάς αποτελεί σημαντικό σταθμός στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική, ενώ έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.Η Ανδριάννα Μπάσιου επισήμανε την σημασία της ενημέρωσης, παιδιών αλλά και ενηλίκων, για τους υδροβιότοπους, την πανίδα και της κλιματική αλλαγή:

«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σχετικά με το θέμα των υγρότοπων, των μεταναστευτικών πουλιών, των τακτικών που θα πρέπει να ακολουθούμε, αφού με την κλιματική αλλαγή αλλάζουν πολλά, ενώ εμείς ακόμα αντλούμε νερό από τις λίμνες.

Υπάρχει ανησυχία για τα ξενικά είδη που ρίχνουν στην λίμνη, όπως τα χρυσόψαρα και τον βουβαλοβάτραχο. Ερχόμαστε συχνά με τους μαθητές και προσπαθούμε να ενημερώσουμε για το πως πρέπει να προσέχει ο άνθρωπος τους υδροβιότοπους. Ένα κακό παράδειγμα είναι η λίμνη του ΚΟυρνά, που έχει πλέον πολλά μαγαζιά, ξαπλώστρες κλπ, με τα πουλιά να απομακρύνονται ή να μην ξαναπηγαίνουν. Εδώ παρόλο που είναι μια τεχνιτή λίμνη, έχει υπάρξει περισσότερος σεβασμός και έχουμε περίπου 200 είδη πουλιών.

Είναι η εποχή που μεταναστεύουν από την Ευρώπη προς την Αφρική, τα παιδιά τα βλέπουμε με τα κυάλια, ενώ φτιάχνουν και μία κονκάρδα ή μαγνητάκι και το παίρνουν μαζί τους. Η βιωματική μάθηση είναι οτι καλύτερο για τα παιδιά.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook