Γιώργος Σταθάκης: «Αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας και πλαφόν στο φυσικό αέριο» – Τι είπε για το αν θα είναι υποψήφιος στα Χανιά

γιώργος-σταθάκης-αναστολή-του-χρημα-1534924

Για τα προβλήματα στον ενεργειακό κλάδο, αλλά και για τις λύσεις που προτείνει απέναντι σε αυτά, μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και πρώην βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. Ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα:

«Μέχρι την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση είχε την πιο λανθασμένη πολιτική και ήταν και η μοναδική στην Ευρώπη. Από την 1η Ιουλίου έβαλε πλαφόν στον λιγνίτη τα 200 ευρώ, στα υδροηλεκτρικά 100 ευρώ και άφησε ελεύθερο το φυσικό αέριο. Έτσι ανακυκλώνεται μεν μέρος των υπερκερδών, διότι ό,τι είναι πάνω από το πλαφόν γυρίζει αμέσως στο ταμείο, αλλά επειδή το κόστος του αερίου παραμένει τόσο υψηλό, επιδοτεί με 1 δισεκατομμύριο τον μήνα το κόστος από το δημόσιο ταμείο. Από τα 1,9 δισεκατομμύρια του προηγούμενου μήνα, τα 900 εκατομμύρια είναι τα ανακυκλούμενα και το 1 δισ. είναι καθαρή απαίτηση από τον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η χώρα σήμερα παράγει ηλεκτρική ενέργεια κατά 45% από το φυσικό αέριο. Παρά το γεγονός όμως ότι το υπόλοιπο ρεύμα παραγέται από φθηνότερες πηγές, η τιμή που διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια ενέργειας είναι πάντα η πιο υψηλή:

«Τα χρηματιστήρια ενέργειας σε κάθε χώρα δουλεύουν με την ακριβότερη πηγή ενέργειας και την ίδια τιμή παίρνουν όλοι, άσχετα από το πώς παράγουν την ενέργειά τους. Αυτό δημιουργεί έναν μηχανισμό υπερκερδών σε όσους είναι φθηνότεροι, όπως ο λιγνίτης ή οι ΑΠΕ. Στην Ευρώπη αυτό λύθηκε με τρεις τρόπους: Στην Ισπανία και την Πορτογαλία είπαν ότι η αγορά δεν δουλεύει, έβγαλαν έξω το φυσικό αέριο. Χωριστά αγοράζουν ρεύμα από αέριο, χωριστά τις άλλες πηγές και βγάζουν έναν μέσο όρο που είναι κατά 50% φθηνότερος από ό,τι αν έπαιρνε μόνο την τιμή του φυσικού αερίου. Ο δεύτερος τρόπος είναι το πλαφόν στη λιανική που έβαλε η Αγγλία, η Γαλλία και άλλοι. Αυτό οδήγησε και σε προβλήματα σε πολλές βιομηχανίες, κάποιες χρεοκόπησαν και τις πήρε το κράτος. Και η τρίτη και χειρότερη μέθοδος είναι η επιδότηση των τιμών που κάναμε εδώ«, δήλωσε ο Χανιώτης πολιτικός.

Στην ερώτηση, τι θα έκανε ο ίδιος αν διαχειριζόταν την κατάσταση σήμερα, ο κ. Σταθάκης πρότεινε την επιβολή σταθερού ποσοστού κέρδους για κάθε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ξεχωριστά:

«Εμείς θα ξεχωρίζαμε αμέσως την αγορά του φυσικού αερίου από τις άλλες πηγές, θα αναστέλλαμε τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Θα βάζαμε 5% κέρδος στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από το τί χρησιμοποιούν. Η ΡΑΕ ξέρει επακριβώς το κόστος κάθε μήνα για την παραγωγή. Στη χώρα έχουμε 7 μονάδες με φυσικό αέριο, εκ των οποίων 3 της ΔΕΗ και 4 ιδιώτες. Επίσης υπάρχουν 4 λιγνιτικές.  Οι ΑΠΕ έχουν ρυθμίσει τις τιμές τους. Θα ελέγχαμε έτσι εξαρχης το κόστος με αυτό το περιθώριο κέρδους και δεν θα υπήρχαν φαινόμενα κερδοσκοπίας ούτε υπερκερδών. Από την άλλη πλευρά, θα στηρίζαμε τις επιχειρήσεις και τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη να λειτουργούν με ανταγωνιστικό τιμολόγιο».

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και δολιοφθορές στους αγωγούς

Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή των αγωγών Nord Stream που συνέδεαν τη Ρωσία με τη Γερμανία, ο έμπειρος πολιτικός ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, αν και η Ελλάδα δεν τροφοδοτείται από αυτόν τον αγωγό. Τόνισε ακόμα ότι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ωφελούσε στο να πέσουν οι τιμές:

«Εμείς ο,τι ρώσικο αέριο παίρνουμε, το παίρνουμε από άλλον αγωγό. Όμως, τίθεται πλέον θέμα ασφάλειας των αγωγών, ενώ ο τρόπος που έγινε υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει κρατική εμπλοκή και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Η Ελλάδα έχει έναν σκληρό πυρήνα ενεργοβόρου βιομηχανίας, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία και άλλα. Όλη η ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ευρώπη θα έχει πρόβλημα εκ των πραγμάτων. Η Ευρώπη βρίσκεται σε αδιέξοδο, πρέπει να παρέμβει στην αγορά του φυσικού αερίου, γιατί οι τιμές έχουν ανεβεί δέκα φορές. Στην Αμερική έχει ανέβει ελάχιστα, στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα που είναι επίσης εισαγωγείς, υπάρχει πολύ μικρότερη αύξηση. Θα πρέπει να μπει το πλαφόν που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα μια ισορροπία στις μεταφορές του LNG που επιτρέπει μια τέτοια κίνηση. Είναι δύσκολο ωστόσο να υπολογιστεί σε ποιο ύψος ακριβώς θα μπορούσε να μπει το πλαφόν αυτό.

Η τιμή που υπάρχει στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου στην Ολλανδία είναι εξωπραγματική. Πολλοί ζητούν την κατάργηση αυτού του χρηματιστηρίου και να βρεθεί ένας άλλος μηχανισμός για την τιμή. Πριν βρεθεί αυτό, είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο θα πέσει η τιμή, αλλά θα πέσει αν μπει πλαφόν που θα φέρνει την Ευρώπη σε κάποια ευθυγράμμιση με τις υπόλοιπες αγορές στον κόσμο», υπογράμμισε ο πρώην βουλευτής.

Γιατί παραμένουν στάσιμες οι ενεργειακές κοινότητες

Ο κ. Σταθάκης επέρριψε την ευθύνη για το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι ενεργειακές κοινότητες στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς, όπως είπε, κατάργησε το πλεονέκτημα που τους είχε δοθεί με τον νόμο που είχε κατεβάσει ο ίδιος, να προηγούνται χρονικά στις συνδέσεις στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ:

«Οι ενεργειακές κοινότητες δεν προχωρούν γιατί βγήκε η ΝΔ, αυτή είναι η απάντηση. Όταν περάσαμε τον νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες τον Οκτώβριο του 2018 και μέχρι τον Ιούνιο του 2019 είχαν φτιαχτεί 2.500 τέτοιες κοινότητες. Ο νόμος, όταν έκαναν αίτηση σύνδεσης στο δίκτυο, τους έδινε προτεραιότητα έναντι των αιτήσεων των ιδιωτών, για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Ο κ. Χατζηδάκης την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης της ΝΔ ακύρωσε το άρθρο που έδινε αυτή την προτεραιότητα και έτσι οι ενεργειακές κοινότητες μπήκαν κάτω από τις αιτήσεις των ιδιωτών και αποτέλεσμα είναι ότι προχώρησαν μόνο όσες είχαν προλάβει ως τον Ιούνιο του 2019. Στα Χανιά δεν έχω ακούσει να έχει προχωρήσει κάποια».

Όσο για το αν θα είναι υποψήφιος στα Χανιά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Σταθάκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας πως θα κάνει ο,τι αποφασίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ο,τι αποφανθεί το κόμμα στο οποίο είμαι ενταγμένος εδώ και πάρα πολλά χρόνια», ολοκλήρωσε ο πρώην υπουργός.

zarpanews.gr

One thought on “Γιώργος Σταθάκης: «Αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας και πλαφόν στο φυσικό αέριο» – Τι είπε για το αν θα είναι υποψήφιος στα Χανιά

  1. Αργήσατε (όπως πάντα ) στον ΣΥΡΙΖΑ να πείτε για την αναστολή του χρηματιστήριου ενέργειας. Που ξανακούστηκε οι παροχοι ενέργειας να είναι οι μεγαλομέτοχοι του χρηματιστήριου που διαμορφώνει την τιμή κιλοβατώρας για να μας την πουλάνε με τεράστια υπερκέρδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook