Γιώργος Γωνιωτάκης: Η ζημιά στις ελιές φθάνει το 50-80% σε κάποιες περιοχές των Χανίων

γιώργος-γωνιωτάκης-η-ζημιά-στις-ελιές-1122887

Για την ζημιά που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων δύο ημερών στις ελιές μίλησε ο ελαιοπαραγωγός και πρώην πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη.

Ζημιά 50-90% στην Αγία Μαρίνα

«Ενώ περιμέναμε να βρέξει, φρόντισαν οι καιρικές συνθήκες να μας διαλύσουν τελείως τον καρπό. Τα δέντρα ήταν φορτωμένα ειδικά όλο αυτό το παραλιακό κομμάτι που έπιασε η ζημιά, μην ξεχνάτε ότι πέρσι ο παραγωγός έπαθε χοντρή ζημιά έρχεται και η φετινή για τον αποτελειώσει, σε απόγνωση θα βρεθεί ο κόσμος.» δήλωσε ο κ. Γωνιωτάκης .

Η εικόνα σύμφωνα με τον ίδιο είναι χειρότερη σήμερα από χθες, καθώς η ζημιά από τον καρπό που έχει πέσει στην γη που κυμαίνεται από 50-80,90% σε κάθε χωράφι, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάποια χωράφια η ζημιά θα πάει στο 100% με την νέα κακοκαιρία που έρχεται.

Σύμφωνα με τον έλεγχο των χωραφιών μέχρι στιγμής η ζημιά έχει ξεκινήσει λίγο από Πλατανιά, Αγία Μαρίνα, Σταλό, Γαλατά, Δαράτσο. Αντίθετα στην πρώην επαρχία Κυδωνίας δεν έχει πέσει χαλάζι, καθώς το νέφος πέρασε από το παραλιακό κομμάτι.

Ο καρπός που έχει μείνει πάνω στις ελιές είναι χτυπημένος από χαλάζι και θα αρχίσουν να δημιουργούνται μύκητες που σημαίνει ή ότι θα πέσει ή θα γίνει κάτι αντίστοιχο με πέρσι και θα υπάρχουν σάπιοι καρποί πάνω στα δέντρα. Το χαλάζι δεν έχει ρίξει μόνο τον καρπό αλλά και κλαδάκια που μπορεί να δημιουργήσουν και άλλα θέματα στο δέντρο.

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε κάποια χειρότερη κακοκαιρία γιατί θα έχουν πρόβλημα τα δέντρα και του χρόνου. Είναι μια αλυσίδα προβλημάτων» τόνισε ο ελαιοπαραγωγός.

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των παραγωγών για τις αποζημιώσεις. Στις δηλώσεις θα δηλώνουν όσοι έχουν πάθει ζημιά τα κτήματα που χτυπήθηκαν ώστε μετά να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να τα καταγράψουν την κατάσταση.

Οι αποζημιώσεις, ωστόσο, δεν θα δοθούν τώρα σύντομα, θα περάσει ένα μεγάλο διάστημα πάλι υπογράμμισε ο κ. Γωνιωτάκης , ενώ τόνισε την ανάγκη να αρχίσει η κυβέρνηση να στηρίζει περισσότερο τους ελαιοπαραγωγούς.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook