Γίγαντες λεμονάτοι
Οι γίγαντες λεμονάτοι με ψάρι είναι ένα υπέροχο φαγητό. Τόσο νόστιμο και τόσο υγιεινό! Δοκιμάστε το, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες.
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 2 πράσα
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 2 καρότα
- 1 πατάτα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1/2 σελινόριζα
- 1/2 ματσ. σέλινο
- Λίγο άνηθο
- 250 γρ. υγράλατο μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα.
- Τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 40′ να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και χωρίς να διαλυθούν.
- Στραγγίζουμε.
Για τα λαχανικά
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, για 4-5′ σε δυνατή φωτιά.
- Συμπληρώνουμε ζεστό νερό να σκεπάζονται τα υλικά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 15′ να μαλακώσουν οι φέτες της πατάτας.
- Τέλος, προσθέτουμε τους γίγαντες, τα μυρωδικά, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών και τον σέλινο. Όλο μαζί το βάζουμε σε ταψί.
- Σε αυτή τη φάση το φαγητό έχει λίγο ζουμάκι, σχεδόν μέχρι τη μέση των υλικών φτάνει. Αν έχει εξατμιστεί στο βρασμό συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Για το ψήσιμο
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20′.
- Τότε, κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και μπήγουμε το ψάρι μέσα στους γίγαντες.
- Βάζουμε φέτες λεμόνι στην επιφάνεια του ταψιού.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′ επιπλέον μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το ταψί και να μείνει σχεδόν με το λάδι του κι ελάχιστη δεμένη σάλτσα, σαν λαδερό.