Γιατί το να τρώτε ελάχιστα υπονομεύει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος

γιατί-το-να-τρώτε-ελάχιστα-υπονομεύει-1064007

Πολλοί άνθρωποι όταν θέλουν να χάσουν βάρος θέτουν ως στόχο να τρώνε όσο το δυνατόν λιγότερο γίνεται. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και αυτή είναι μια στρατηγική που δεν μπορεί να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρά το γεγονός ότι για να καταφέρετε να χάσετε βάρος πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε (εξασφαλίζοντας καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα), αυτό δε σημαίνει ότι όταν υποσιτίζεστε θα αδυνατίσετε.

Σκεφτείτε ότι όταν στερείτε από το σώμα σας αρκετή ενέργεια, με τη μορφή θερμίδων, το αναγκάζεται να μπει σε «κατάσταση πείνας». Όταν οι άνθρωποι έπρεπε να ψάχνουν και να κυνηγούν για φαγητό, για να καταφέρουν να επιβιώσουν, το σώμα τους χρειαζόταν έναν τρόπο να τους κρατήσει ζωντανούς εάν η τροφή δεν μπορούσε τελικά να βρεθεί.

Έτσι, η «κατάσταση πείνας» επιβραδύνει σημαντικά τον οργανισμό σας προκειμένου να συγκρατήσει θερμίδες (και άρα ενέργεια) για τη λειτουργία του.

Όταν όμως επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας, επιβραδύνεται και η ικανότητα του οργανισμού σας να χάνει βάρος. Με λίγα λόγια, έτσι καταλήγετε και να πεινάτε και να μη χάνετε βάρος.

Φυσικά, ο οργανισμός σας χρειάζεται όχι μόνο την κατάλληλη ποσότητα θερμίδων για να λειτουργεί εύρυθμα και να καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια, αλλά και τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες), βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Έτσι, ο στόχος σας πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σας, ενώ παράλληλα θα σας επιτρέπει να χάνετε βάρος. Αν δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο, ζητήστε καθοδήγηση από έναν διαπιστευμένο διατροφολόγο.

Βασικές ενδείξεις ότι δεν τρώτε αρκετά

Δεν έχετε ενέργεια. Οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας, παρέχουν στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όταν δεν προσλαμβάνετε επαρκείς θερμίδες, είναι πιθανό να νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι.

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης.

Ενώ είναι φυσιολογικό να χάνετε μερικές τρίχες καθημερινά, αν προσέξετε ότι ένας αυξημένος αριθμός τριχών μαζεύεται στη βούρτσα σας όταν χτενίζεστε ή στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνάτε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υποσιτίζεστε, αφού η έλλειψη θερμίδων, πρωτεϊνών, βιοτίνης, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών είναι μια συνηθισμένη αιτία απώλειας μαλλιών.

Πεινάτε διαρκώς. Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι η πείνα μπορεί να είναι η απάντηση του οργανισμού στη δραστική μείωση θερμίδων εξαιτίας των αλλαγών που προκαλούνται στις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα και τον κορεσμό.

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Πέραν της υπερφαγίας που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο, φαίνεται ότι και η στερητική δίαιτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου. Αν νιώθετε τρομερά πεινασμένοι για να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας πεινασμένοι, είναι βασικά σημάδια ότι δεν τρώτε επαρκώς.

Είστε ευερέθιστοι. Όταν μικρά, καθημερινά πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα σας άφηναν αδιάφορους, τώρα είναι ικανά να σας κάνουν έξω φρενών, πρέπει να αναρωτηθείτε αν τρέφεστε επαρκώς. Άλλωστε, την κατάσταση αυτή περιγράφει εξαιρετικά ο όρος «hangry» που προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων «hunger» (πείνα) και «angry» (θυμωμένος), συνοψίζοντας τον εκνευρισμό που νιώθουμε όταν πεινάμε.

Έχετε δυσκοιλιότητα. Οι μη συχνές κινήσεις του εντέρου μπορεί να συνδέονται με ανεπαρκή πρόσληψη θερμίδων αλλά και φυτικών ινών.

Πηγή: vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook