Γιατί το κρύο ντους είναι σωτήριο για την ευεξία σου;

γιατί-το-κρύο-ντους-είναι-σωτήριο-για-τ-213788

Στην πραγματικότητα, τα οφέλη των χαμηλών θερμοκρασιών στον οργανισμό, είναι πολλά περισσότερα από όσα νόμιζες. Εδώ και δεκαετίες η επιστήμη ασχολείται με τη μελέτη των επιδράσεων της κρυοθεραπείας στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών και του μυϊκού πόνου, γι’ αυτό και η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται από ορισμένους επαγγελματίες αθλητές, καθώς και από λάτρεις της γυμναστικής, για την αποκατάσταση από την έντονη προπόνηση.

«Η εμβάπτιση σε κρύο νερό (CWI) με θερμοκρασία νερού 11-15°C και χρόνο εμβάπτισης 11-15 λεπτά μπορεί να παρέχει καλύτερα αποτελέσματα από την παθητική αποκατάσταση στην αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου», αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ σε σχετικό άρθρο που εξετάζει και αναλύει δεδομένα από εννέα σχετικές επιστημονικές μελέτες.

Ακόμη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard έδειξαν ότι αρκετοί άνδρες, τοποθετημένοι σε ένα ελαφρώς πιο δροσερό δωμάτιο από το συνηθισμένο για δύο ώρες την ημέρα επί έξι εβδομάδες, έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο και πιο επιδέξια.

Υπάρχει, μάλιστα, μια πολύ γνωστή μελέτη του Πανεπιστημίου Radboud (Ολλανδία) που αποδεικνύει ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να επηρεαστούν εκούσια μέσω διαφόρων πρακτικών, όπως η αναπνοή, ο διαλογισμός και η έκθεση στο κρύο, η οποία πραγματοποιείται με καθημερινή βύθιση / κολύμπι σε παγωμένο νερό (0-1 °C), αναρρίχηση σε χιονισμένο βουνό με γυμνό κορμό σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -5 έως -12 °C (wind chill: -12 έως -27 °C) και ενέργειες όπως το περπάτημα για μισή ώρα στο χιόνι ξυπόλητος ή το ξάπλωμα στο χιόνι χωρίς ρούχα στον κορμό για 20 λεπτά.

Ωστόσο, όσο κι αν υπάρχουν άμεσα ψυχολογικά οφέλη από την κρυοθεραπεία, όπως η αίσθηση ανακούφισης μετά από μια έντονη προπόνηση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση της για την αθλητική αποκατάσταση αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παγόλουτρα μπορεί να παρεμβαίνουν στη φυσική φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και να αναστέλλουν τις προσαρμογές στην άσκηση. Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι δυσάρεστη και, σε ακραίες περιπτώσεις, δυνητικά επιβλαβής. Ναι, και σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να τηρούμε ένα μέτρο και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

esquire.com.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook