Γιατί συνεχίζουν να καλούν τον Μπαλάσκα στην τηλεόραση;

γιατί-συνεχίζουν-να-καλούν-τον-μπαλάσ-1542208

Αναβρασμός και οργή επικρατεί στην κοινωνία για την υπόθεση στον Κολωνό, όπου ένας 53χρονος βίαζε και εξέδιδε ένα 12χρονο κορίτσι.

Τα στοιχεία του 53χρονου, ο οποίος ήταν μέλος της ΝΔ και επίτροπος σε Εκκλησία, έχουν δοθεί και επίσημα στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, με τους πολίτες να απαιτούν, όχι μόνο να εξιχνιαστεί άμεσα η υπόθεση και να ξετυλιχθεί το νήμα του κυκλώματος, αλλά και να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των 213 ατόμων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να βιάσουν την 12χρονη.

Η οργή των πολιτών συνοδεύεται από το αίσθημα του φόβου της συγκάλυψης, και δικαίως, αφού τα περιστατικά είναι ουκ ολίγα.

Τρανό παράδειγμα, η περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως για τον βιασμό δυο ανηλίκων και πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Μέχρι να φτάσουμε στο δικαστήριο, ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε «ξεπλυθεί» αμέτρητες φορές τόσο από τα μίντια όσο και από δημόσια πρόσωπα που σχετίζονταν μαζί του, σε μια προσπάθεια να «χτιστεί» ένα καλό, σοβαρό, αξιοπρεπές και υπεράνω πάσης υποψίας προφίλ του δράστη, που δύσκολα θα μπορούσε να γκρεμιστεί.

Κάτι αντίστοιχο έχει ξεκινήσει ήδη να συμβαίνει στην περίπτωση του 53χρονου Ηλία Μίχου και, μάλιστα, από πρόσωπα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν τηλεοπτικό βήμα. Άλλωστε, ο δημόσιος λόγος τους κατά το παρελθόν, έχει δείξει πως οι απόψεις τους, όχι μόνο δεν «χωράνε» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά είναι και επικίνδυνες για την κοινωνία.

Ο λόγος για τον συνδικαλιστή αστυνομικό Σταύρο Μπαλάσκα, ο οποίος βρέθηκε την Τρίτη (11/10) καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα» και επιχείρησε να παρουσιάσει τον 53χρονο κατηγορούμενο ως έναν επιφανή άνθρωπο, κοινωνικά αγαπητό, ως έναν οικογενειάρχη με καλή σύζυγο και καλό παιδί, που έψελνε στην εκκλησία.

Ως έναν άνθρωπο, με άλλα λόγια, που πρεσβεύει και τηρεί το δόγμα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», μια στάση ζωής που, κατά τη γνώμη του κ. Μπαλάσκα, δεν συνάδει με τις απεχθείς πράξεις εις βάρος της 12χρονης.

«Αυτό που προκάλεσε καταπληκτικό σοκ, ήταν το προφίλ του δράστη. Ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν ψάλτης, ήταν επιφανής, είχε μια απίστευτα κοινωνική, άρτια και καλή, θα μπορούσα να πω, οικογένεια, με ένα πάρα πολύ καλό παιδί και μία σύζυγο ιδιαίτερα καλή γυναίκα. Έχει ένα γιο, πάρα πολύ καλό παιδί εξ όσων γνωρίζω, και έχει και μία σύζυγο, η οποία είναι πολύ καλή κυρία, και αυτή επιφανής. Στο δημόσιο προσκήνιο και οι δύο. Ναι, αλλά εμείς δεν μπορούμε να της προσάψουμε κάτι της γυναίκας», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από το προφανές παράλογο του συλλογισμού του – αφού, ας μην ξεχνάμε, πως οι πρεσβευτές του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» δολοφόνησαν και τον Παύλο Φύσσα – , τίθεται ένα ακόμη ζήτημα, ακόμη πιο σοβαρό.

Ποιος και γιατί δίνει ακόμη τηλεοπτικό βήμα στον Σταύρο Μπαλάσκα; Από πού κι ως πού, καλείται σε εκπομπή μεγάλης εμβέλειας ένας άνθρωπος ο οποίος πριν από μερικούς μήνες έδινε δωρεάν συμβουλές σε γυναικοκτόνους για το πώς να γλιτώσουν την φυλακή; Πώς θεωρείται κατάλληλος, λοιπόν, να μιλήσει για την υπόθεση στον Κολωνό και με ποια ακριβώς αξιοπιστία;

«Είναι βλάκας. Εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στον θυμό του, εάν «τα ‘χασε και τρελάθηκε», εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή. Θα πήγαινε εν βρασμώ ψυχής, σε ενδοοικογενειακό καυγά, «χωρίς να το θέλω», «πρότερος έντιμος βίος», χιλιάδες πράγματα», είχε δηλώσει τότε για τον πιλότο και την δολοφονία της Καρολάιν.

Οι συμβουλές του το 2020 στους μελλοντικούς γυναικοκτόνους για το πώς να εξασφαλίσουν χαμηλότερη ποινή, είχαν καταδικαστεί από το σύνολο της κοινωνίας, ενώ από την ΕΛ.ΑΣ. είχε διαταχθεί η διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, όπως έγινε και το 2019 για τις δηλώσεις του περί «σκουπιδιών στα Εξάρχεια». Μάλιστα, λόγω αυτού, η ΠΟΑΣΥ είχε κηρύξει έκπτωτο από τα αξιώματα του Αντιπροέδρου και του Ειδικού Γραμματέα τον κ. Μπαλάσκα. Για τα πρακτικά, μόλις πριν μερικούς μήνες, ο Σταύρος Μπαλάσκας αθωώθηκε για τις δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση των Γλυκών Νερών. Είχε κριθεί για το εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε διάπραξη αδικήματος, με αποτέλεσμα η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Θα περίμενε κανείς πως θα κρατούσε ένα χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας παρόμοιες «αστοχίες» και «ατυχείς συγκυρίες», ωστόσο, εξακολουθεί, με θράσος, να εκφέρει δημόσιο λόγο και άποψη για ένα φρικιαστικό έγκλημα και για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ποιον, ακριβώς, εκπροσωπεί; Τι προσφέρουν και ποιον εξυπηρετούν οι πληροφορίες που μοιράζεται, αφού στην περίπτωση του Κολωνού, ακόμη κι ο ίδιος παραδέχτηκε λίγο πριν την «αγιογραφία» του 53χρονου: «Να μην λέω κι εγώ από το μυαλό μου πράγματα που δεν τα ξέρω. Άκουσα ότι αυτό το πράγμα γινόταν μήνες. Μην λέω πράγματα που δεν τα ξέρω δημόσια». Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση για το πότε ξεκίνησε ο Ηλίας Μίχος να βιάζει και να εκδίδει την 12χρονη. Βεβαίως, αυτό δεν το ήξερε, αλλά ήξερε πολύ καλά πως είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, με πολύ καλή γυναίκα και πολύ καλό παιδί.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας φαίνεται να έχει κάνει, από ιδιότητα, επάγγελμα το «συνδικαλιστής αστυνομικός» και να ασχολείται, κυρίως, με τις «βόλτες» στα τηλεπαράθυρα των εκπομπών, παρά με τα πραγματικά ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο του. Συχνά – πυκνά παρουσιάζεται ως καλεσμένος, σε όποιο έγκλημα κι αν προκύψει, και περισσότερο από «συχνά – πυκνά», οι εκπομπές που προτιμά είναι του ΣΚΑΙ, απευθυνόμενος, προφανώς, σε ένα δεξιό κοινό. Το «τηλεμαϊντανός», πάντως, θα ήταν μια ιδιότητα που θα του ταίριαζε καλύτερα.

Την ίδια στιγμή, και ενώ άνθρωποι όπως ο κ. Μπαλάσκας πλέκει το εγκώμιο του παιδοβιαστή, – με κάποιους καχύποπτους να σκέφτονται πως επιχειρείται η προστασία του – η 12χρονη παραμένει εντελώς απροστάτευτη και εκτεθειμένη. Πλήθος ΜΜΕ έχουν «κατασκηνώσει» έξω από το σπίτι της, τηλεοπτικές εκπομπές έχουν παρουσιάσει εικόνες της «φωτογραφίζοντας» την ταυτότητά της, τα κανάλια την βιάζουν ξανά και ξανά.

Μιλώντας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανήλικη, η δικηγόρος της, Ασπασία Ταραχοπούλου, δήλωσε: «Δεν είναι καλή η κατάσταση ούτε της οικογένειας, ούτε το παιδιού πολύ περισσότερο. Έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, χρειάζεται υποστήριξη. Έχει την υποστήριξη της οικογένειάς του και τη δική μου, όσο μπορώ να είμαι κοντά στο παιδί. Βιώνει έναν εφιάλτη καθημερινά, ξανά και ξανά, με όλη αυτή τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα και με τους δημοσιογράφους που είναι καθημερινά κάτω από το σπίτι της.

Κάποια από τα κανάλια έχουν βάλει φωτογραφίες του παιδιού στον Τύπο. Ελπίζουμε να σταματήσει κάπου εδώ όλο αυτό γιατί δεν είναι καλή η κατάσταση της οικογένειας. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά στην οικογένεια, άλλα οκτώ, τα οποία πρέπει να προστατευτούν».

Γράφει η Παναγιώτα Κλεάνθους 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook