Γιατί στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα;

γιατί-στολίζουμε-δέντρο-τα-χριστούγε-1588818

Πολλοί μιλούν -δικαίως- για την ομορφότερη εποχή του χρόνου. Το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων «γεμίζει» τις ψυχές πολλών και σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά οι στολισμοί.

Αν και η ελληνική παράδοση θέλει τα σπίτια να στολίζονται με καραβάκι τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι πλέον επιλέγουν το δέντρο. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, από πού προήλθε αυτό το έθιμο;

Πολλοί πιστεύουν ότι η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου προέρχεται από τη Βρετανία και ξεκίνησε από τη βικτωριανή εποχή, δηλαδή την εποχή όταν η βασίλισσα Βικτώρια ανέλαβε τον θρόνο, από το 1837 έως το 1901. Η βασίλισσα και ο σύζυγός της ήταν λάτρεις των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, η παράδοση με τον στολισμό ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Γερμανία, όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Αλβέρτος και συστήθηκε στην Αγγλία όταν στον θρόνο βρισκόταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Γ‘.

Αυτός είχε μια Γερμανίδα σύζυγο, τη Σαρλότε, η οποία συνήθιζε να στολίζει δέντρο για την οικογένειά της το 1790. Παρόλα αυτά, η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος θεωρείται ότι ήταν αυτοί που το έκαναν τόσο διάσημο και έφεραν στη μόδα τον στολισμό του δέντρου τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι η παράδοση ξεκίνησε στη Μ. Βρετανία.

Αρχικά ο κόσμος τοποθετούσε τα δέντρα στο τραπέζι, καθώς ήταν μικρά. Όταν, όμως, κατέφτασαν τα μεγαλύτερα δέντρα που εισήγαγαν από τη Νορβηγία, όλοι άρχισαν να τα βάζουν στο πάτωμα κι από κάτω να τοποθετούν τα δώρα για τους αγαπημένους τους.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook