Γιατί στην είσοδο κάθε τούνελ αναγράφεται το όνομα και το μήκος του;

γιατί-στην-είσοδο-κάθε-τούνελ-αναγράφ-1535138

Οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει ότι πριν την είσοδο των οδικών τούνελ υπάρχουν πινακίδες οδικής σήμανσης που αναγράφουν το μήκος και το όνομα των σηραγγών. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν τη χρησιμότητα αυτών των πινακίδων.

Τα τελευταία χρόνια οι οδικές σήραγγες πολλαπλασιάζονται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς στη χώρα μας, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στη μείωση των αποστάσεων, την αποφυγή επικίνδυνων σημείων και την ενίσχυση των οικονομιών προοπτικών σε περιοχές που προηγουμένως ήταν δυσπρόσιτες.

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό οδικών τούνελ στην Ελλάδα, είναι πολλοί οι οδηγοί που έχουν παρατηρήσει ότι λίγο πριν την είσοδο των οδικών σηραγγών υπάρχουν πινακίδες οδικής σήμανσης οι οποίες αναγράφουν το μήκος και το όνομα τους.

Η παρουσία των εν λόγω πινακίδων ορίζεται στη σύμβαση η οποία υπογράφηκε στη Βιέννη το 1968 για την Οδική Κυκλοφορία.

Ειδικότερα, πέρα από αυτό καθ’ αυτό το σήμα «Σήραγγα» όπου γνωστοποιείται στους οδηγούς ότι ακολουθεί τούνελ, υπάρχει επισήμανση για την ενεργοποίηση των φωτών διασταύρωσης, ενώ μπορεί να περιλαμβάνεται και πρόσθετη πινακίδα που αναγράφεται τόσο το μήκος όσο και η ονομασία της σήραγγας, ιδίως για αυτές που έχουν μήκος άνω των 1.000 μέτρων.

Σήραγγα όνομα και μήκος τούνελ

Για ποιο λόγο, όμως, αποκτούν όνομα η σήραγγες και γιατί πρέπει να γνωρίζουμε το μήκος τους; Η γνωστοποίηση των εν λόγω χαρακτηριστικών έγκειται σε λόγους ασφαλείας και ειδικότερα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν άμεσα οι διασωστικές υπηρεσίες.

Όπως αναγράφεται σε κατά καιρούς αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ονοματοδοσία των σηραγγών «είναι επιβεβλημένη για επιχειρησιακούς λόγους τόσο κατά την εκτέλεση των σχεδίων εκτάκτων αναγκών των ίδιων των σηράγγων όσο και για τον αντίστοιχο σχεδιασμό των υπολοίπων Κρατικών Υπηρεσιών (Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία), αφού με την επίσημη ενσωμάτωση των ονομασιών γίνεται σαφής προσδιορισμός της θέσης που πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκτάκτων αναγκών».

Επί παραδείγματι, σε περίπτωση που προκληθεί ένα ατύχημα στην Αττική Οδό, το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας μπορεί να ενημερώσει άμεσα τα συνεργεία του αυτοκινητοδρόμου για το σημείο του συμβάντος, απλά αναφέροντας το όνομα της σήραγγας (π.χ. Βριλησσίων). Διαφορετικά, θα χανόταν πολύτιμος χρόνος, προκειμένου να γνωστοποιηθεί στα συνεργεία του αυτοκινητοδρόμου η ακριβής τοποθεσία του τροχαίου ατυχήματος.

Σήραγγα όνομα και μήκος τούνελ

Χείρα βοηθείας φυσικά προσφέρει και η γνωστοποίηση του μήκους της σήραγγας. Αφενός για τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης που οφείλουν να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια και αφετέρου για τους οδηγούς που σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη σήραγγα καλό είναι να έχουν μια εικόνα για το πού βρίσκεται η πλησιέστερη έξοδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Σύμβασης της Βιέννης, πριν τις σήραγγες πρέπει να αναγράφεται – μεταξύ άλλων – το όριο ταχύτητας.

carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook