Γιατί πρέπει πάντα να ξεπλένετε το καρπούζι και το πεπόνι πριν τα κόψετε

γιατί-πρέπει-πάντα-να-ξεπλένετε-το-καρ-1482296

Η συνήθης πρακτική λέει ότι όταν αγοράζετε ένα πεπόνι ή ένα καρπούζι το τοποθετείτε απευθείας στο ψυγείο έτσι ώστε να παγώσει και να το απολαύσετε όπως ακριβώς του αξίζει. Όπως επιβεβαιώνει, όμως, το CDC, ακόμη και όταν δεν καταναλώνετε τη φλούδα τους, τα φρούτα μπορεί να μολυνθούν αν δεν ξεπλυθούν σωστά. Το Reader’s Digest συμφωνεί, σημειώνοντας ότι τροφιμογενή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το εξωτερικό τμήμα των φρούτων στο εσωτερικό, όπου βρίσκεται το βρώσιμο μέρος, αν δεν τηρούνται οι κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού.

«Οι πελάτες μου εκπλήσσονται όταν τους λέω να πλένουν τα πεπόνια πριν τα κόψουν -και να αποφεύγουν τα προ-κομμένα πεπόνια», δήλωσε στο Reader’s Digest η συγγραφέας και διαιτολόγος- διατροφολόγος Lauren Manaker. «Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αμέσως να πλύνουν τη φλούδα των πεπονιών και των καρπουζιών τους πριν τα κόψουν, επειδή τρώνε μόνο το εσωτερικό».

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε και να ξεπλύνετε τα πεπόνια και τα καρπούζια

Ποιος είναι, λοιπόν, ο σωστός τρόπος για να ξεπλένετε ή να καθαρίζετε φρούτα όπως τα πεπόνια, προκειμένου να αποφύγετε κάθε πιθανή μόλυνση; Το CDC υποστηρίζει το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε προετοιμασία τροφίμων, αλλά προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε σαπούνια ή διαλύματα στα φρούτα ή τα λαχανικά σας. Το τρεχούμενο νερό και η χρήση μιας βούρτσας πλυσίματος είναι το μόνο που χρειάζεστε για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του πεπονιού σας.

Η βούρτσα είναι απαραίτητη επειδή σας επιτρέπει να τρίβετε σχολαστικά τα επιβλαβή βακτήρια ή υπολείμματα -ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για προϊόντα που είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να καθαριστούν, όπως τα πεπόνια και οι πατάτες, σημειώνει η Pittsburgh Post-Gazette. Αφού ξεπλύνετε και καθαρίσετε το πεπόνι, στεγνώστε το με μια πετσέτα, συνιστά η Dr. Amy Simmone του Τμήματος Οικογενειακών, Νεανικών και Κοινοτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και στη συνέχεια τοποθετήστε το πεπόνι ή τα κομμένα κομμάτια στο ψυγείο.

Η ψύξη κρατά το πεπόνι και το καρπούζι μακριά από αυτό που το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αποκαλεί «επικίνδυνη ζώνη», δηλαδή θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου που ευνοούν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια. Αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, σύμφωνα με το CDC, απολυμάνετε τους χώρους προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένων των νεροχυτών, των πάγκων εργασίας και των σανίδων κοπής.

newsbeast.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook