Γιατί πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να ελέγχουμε τις μερίδες στο φαγητό

γιατί-πρέπει-να-σταματήσουμε-επιτέλο-1441089

23 αμύγδαλα, 2 φέτες τυρί, ½ φλιτζάνι ζυμαρικά, 21 σταφύλια… Το να ελέγχετε τις μερίδες που τρώτε είναι ένας καλός τρόπος για να έχετε μια καλή σχέση με το φαγητό. Ή μήπως όχι;

Έλεγχος μερίδας. Είναι κάτι που μας έχουν μάθει. Ένα σύστημα που μπορεί να μας βοηθήσει να τρώμε σωστά. Ένας τρόπος για να χάσετε βάρος. Ένα μέσο για την άσκηση της δύναμης της θέλησης.

Αλλά η ένδειξη για την ύπουλη προκληθείσα δυστυχία βρίσκεται στο δεύτερο μισό του ονόματος, «έλεγχος». Ο έλεγχος της μερίδας δημιουργεί ντροπή και ενοχές γι’ αυτό που τρώμε. Κάνει το φαγητό ηθικό ζήτημα. Δημιουργεί άγχος και καταλαμβάνει πολλή ψυχική ενέργεια. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκτήσετε μια καλή σχέση με το φαγητό, όταν είστε απασχολημένοι με το να μετράτε αμύγδαλα στο όνομα του να πετύχετε το «σωστό» σώμα.

Ως διαιτολόγος, δεν μου μου αρέσει ο έλεγχος των μερίδων κυρίως γιατί υποθέτει ότι το να τρως με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσεις το «σωστό» σώμα. Δηλαδή, πρέπει να έχετε τη δύναμη της θέλησης για να το πετύχετε– και εκεί είναι που έρχεται η ενοχή.

Όπου υπάρχει περιορισμός στα τρόφιμα, σχεδόν πάντα υπάρχει απώλεια ελέγχου

Και μπορεί για μερικούς ανθρώπους η τήρηση των κανόνων να είναι η εύκολη λύση, γιατί τους απαλλάσσει από την πολλή σκέψη. Όμως το να τρώτε ανάλογα με τα σημάδια της πείνας σας είναι πολύ πιο υγιές, από το να τρώτε μια καθορισμένη μερίδα.

Ο μοναδικός σκοπός της πείνας είναι να βοηθήσει το σώμα σας να καταναλώσει τη σωστή ποσότητα ενέργειας για αυτό. Δεν είναι τιμωρία για το ότι είσαι «κακός» ή ένδειξη ότι είσαι «καλός».

Επίσης το να προβλέψετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε δεν είναι τόσο ακριβές, όσο το να συντονιστείτε με το σύστημα της πείνας σας. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζονται μεγέθη μερίδων ή κανόνες για το φαγητό. Μπορείτε απλώς να συντονιστείτε σε αυτό που το σώμα σας προσπαθεί να επικοινωνήσει.

Έτσι, την επόμενη φορά που σκέφτεστε να μετρήσετε αυτά τα σταφύλια, μην το κάνετε. Χρησιμοποιήστε αυτήν την ενέργεια για να δημιουργήσετε κάτι όμορφο και μετά κρατήστε τις χαρούμενες αναμνήσεις.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook