Γιατί παχαίνουμε ευκολότερα μεγαλώνοντας;

Καθώς μεγαλώνουμε, το επίπεδο δραστηριότητας μας αρχίζει να μειώνεται και αυτό συχνά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Παρ’ όλες τις κρέμες αντιγήρανσης, τα χάπια και τις διαδικασίες, που είναι διαθέσιμες σήμερα για την αντιμετώπιση του χρόνου, το ότι μεγαλώνουμε παραμένει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σωματικές αλλαγές που συνοδεύουν την ηλικία. Ένα κοινό πρόβλημα, είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια υπάρχει η τάση να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος.

Κάποιοι ειδικοί μας δίνουν τα φώτα τους σχετικά με τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ηλικία σε συνάρτηση με την αύξηση του σωματικού βάρους και πώς θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος καθώς γερνάμε. Ο ένας λόγος είναι η γήρανση των μυών», είπε η Mina Fiddyment, σύμβουλος υγείας στο Carson Tahoe Health. «Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες ατροφούν και δεν ανακτώνται όπως όταν ήσασταν νεότεροι. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο αργό μεταβολικό ρυθμό».

Αυτή η μείωση της δυναμικής των μυών συνδέεται με τη μείωση της δραστηριότητας και της άσκησης, που συμβαίνει συχνά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Σύμφωνα με την Natalie Cooks, σύμβουλο υγείας στο Saint Mary’s Center for Health & Fitness, η μειωμένη μυϊκή μάζα σημαίνει χαμηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) ή μείωση των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα.

«Ο μεταβολικός σας ρυθμός μειώνεται 3 έως 5 τοις εκατό κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες και η κύρια αιτία είναι η μείωση της δραστηριότητας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ