Γιατί οι βουλευτές των Χανίων σιωπούν ενώ το Νοσοκομείο καταρρέει;

γιατί-οι-βουλευτές-των-χανίων-σιωπούν-1493673

Έχουν τα Χανιά βουλευτές να υπερασπιστούν το Νοσοκομείο;

Δραματική υποστελέχωση, εντέλλεσθε, παραιτήσεις γιατρών, συγχωνεύσεις κλινικών, καταγγελίες ασθενών, ΤΕΠ σε ασφυκτική πίεση, είναι οι ψηφίδες που συνθέτουν το σκηνικό της κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, όπως στήνεται τους τελευταίους μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Δεκάδες ετερόκλητες φωνές έχουν ακουστεί, από καθαρίστριες και υγειονομικούς σε αναστολή μέχρι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, γιατρούς και διευθυντές, ασθενείς, συνδικαλιστικές ενώσεις γιατρών και εργαζομένων.

Μια φωνή μόνο κάνει εκκωφαντικό κρότο με την σιωπή της… Η φωνή των τεσσάρων βουλευτών του νομού που αν δεν έχουν μείνει απλώς… άφωνοι τότε χρωστούν εξηγήσεις για την σιωπή τους στον λαό των Χανίων.

Η σιωπή των 4 βουλευτών

Ντόρα Μπακογιάννη: Τόσο ενεργή και δραστήρια η πρώην Υπουργός είναι πάντα ενημερωμένη για όλα τα θέματα των Χανίων, παρεμβαίνει, διεκδικεί, βγάζει χρηματοδοτήσεις, ξεμπλοκάρει έργα. Καθημερινή και αναμφισβήτητη η προσφορά της στον τόπο. Πώς δικαιολογείται αυτή η αδράνεια για το θέμα που καίει τα Χανιά και πώς αφήνει έναν διοικητή να σέρνει στην κατάρρευση το μοναδικό νοσοκομείο του τόπου της;

Μανούσος Βολουδάκης: Κτηνοτροφικές ενισχύσεις, νέος ΒΟΑΚ, Φαράγγι Σαμαριάς ακόμα και οι διανομείς είναι στο μενού των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του Μανούσου Βολουδάκη. Προφανώς θεωρεί ότι στο Νοσοκομείο Χανίων δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα…

Βασίλης Διγαλάκης: Προφανώς θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών θεμάτων, γιατί όλη του η κοινοβουλευτική δραστηριότητα εκεί εξαντλείται. Θεωρεί ο κ. Διγαλάκης ότι «αριστεία» χρειάζεται μόνο στην παιδεία και η υγεία ας διαλύσει;

Παύλος Πολάκης: Από αυτόν θα περίμενε κανείς τα περισσότερα και λόγω ιατρικής ιδιότητας και λόγω θητείας στο υπ. Υγείας και λόγω σκληρού αντιπολιτευτικού λόγου τον οποίο αρθρώνει.

Στις 6 Ιουλίου επισκέπτεται το γενικό νοσοκομείο Χανίων. Ο άνθρωπος που ξέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο πέντε άνθρωποι στην Ελλάδα (το είπε ο ίδιος και πιθανότατα όντως έτσι είναι) κάνει δηλώσεις διάρκειας 10 λεπτών, παρεμβαίνει για όλους και για όλα με τον γνωστό δυναμικό, αιχμηρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και διεκδικητικό του λόγο.

Το μόνο που βρίσκει να πει συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Χανίων; Ότι  «γκρεμίζεται με την αριστεία…» κι ότι χρειάζεται γενναία μισθολογική αναπροσαρμογή στους γιατρούς.
Τόσους μήνες δεν του περίσσεψαν δυο γραμμές κριτικής για τον άνθρωπο που διοικεί το Nοσοκομείο Χανίων και έχει την ευθύνη της σημερινής κατάστασης;

Το χρονικό της διάλυσης και οι ευθύνες του διοικητή

Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα συνθέτουν την εικόνα ενός νοσοκομείου που δεν λειτουργεί σωστά και δεν λειτουργεί σωστά, διότι δεν διοικείται σωστά. Η άοκνη προσπάθεια, η ανιδιοτελής προσφορά, η ανεξάντλητη υπομονή και η δύναμη όλου του προσωπικού, γιατρών και εργαζομένων είναι δεδομένη και γίνεται αντιληπτή καθημερινά από τους πολίτες.

Ο διοικητής όμως είναι αυτός που έχει την απόλυτη ευθύνη της κατανομής των ανθρώπινων πόρων, της λειτουργίας των κλινικών, της οργάνωσης των υπηρεσιών ώστε το νοσοκομείο Χανίων να στέκεται στο ύψος της ιατρικής και κοινωνικής του παράδοσης και να προσφέρει τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνει ο Χανιώτης φορολογούμενος.

Παραιτήσεις

Χθες, η παραίτηση γιατρού – διευθυντή της β’ χειρουργικής έσκασε ως προαναγγελθείσα βόμβα (ΕΔΩ)

Δραματική και η παρέμβαση του διευθυντή της Α’ χειρουργικής κλινικής, Μιλτιάδη Καστανάκη πριν 20 μέρες που έκανε λόγο ανοιχτά για κίνδυνο κατάρρευσης των παθολογικών και χειρουργικών κλινικών του γενικού νοσοκομείου Χανίων:

Με δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Καστανάκης, μετρώντας δεκαετίες ανιδιοτελούς προσφοράς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλά για κλινικές «υποστελεχωμένες και διαλυμένες , με προσωπικό που έχει εξασθενήσει και δουλεύει στα όριά του» και συνεχίζει λέγοντας πως «δεν έχουν αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί αν πέσουν αυτά τα δύο κάστρα του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής των ΤΕΠ έχει υποβάλει την παραίτησή του από την θέση του ενώ πριν λίγο καιρό παραιτήθηκε ο ορθοπεδικός Χαράλαμπος Κωνσταντουλάκης

Στην Παιδιατρική είχαμε από τον Δεκέμβρη πέντε παραιτήσεις ειδικευόμενων γιατρών γιατί δεν άντεχαν άλλο. Στην Ορθοπεδική συνταξιοδοτήθηκαν και παραιτήθηκαν τρεις γιατροί.

Σοκ στην κοινωνία προκάλεσε η συνέντευξη τύπου σε δραματικούς τόνους που παρέθεσε από κοινού ο σύλλογος γιατρών ΕΣΥ και ο σύλλογος εργαζομένων (ΕΔΩ) πριν τρεις εβδομάδες.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον του Υπουργού Υγείας, της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ και του διοικητή του γενικού νοσοκομείου επιρρίπτοντας ευθύνες για την υποστελέχωση και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που οδηγούν τις υπηρεσίες σε υποβάθμιση και το νοσοκομείο σε κατάρρευση

Όπως έκαναν γνωστό, σε σειρά κλινικών έχει απομείνει λιγότερο από το 30% των προβλεπόμενων από το οργανόγραμμα γιατρών, οι δύο χειρουργικές κλινικές από την 1η Ιουλίου ξεκίνησαν να λειτουργούν από κοινού λόγω έλλειψης προσωπικού, ειδικευόμενοι γιατροί παραιτούνται και ηλικιωμένοι συνταξιοδοτούνται, την ώρα που πολλά από τα κενά που αφήνουν πίσω τους, δεν αναπληρώνονται.

Η χειρουργική κλινική μετά την συγχώνευση

Τα τελευταία τρία χρόνια το νοσοκομείο μας τείνει να γίνει κέντρο υγείας  -Σε λίγο θα είμαστε παράρτημα του Ηρακλείου» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Βαρδής Γεωργιακάκης. «Με την αποχώρηση δύο διευθυντών στη Β’ Χειρουργική αντιμετωπίζουμε μια συρρίκνωση των δύο κλινικών» την οποία ο διοικητής την βαφτίζει – όπως είπε-  – συλλειτουργία…

Εντέλλεσθε!

Στις 23 Ιουλίου, σε νέες καταγγελίες για τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να κρατήσουν όρθιο το Νοσοκομείο Χανίων, προχώρησαν γιατροί και εργαζόμενοι. Όπως καταγγέλλουν, «μοιράζουν εντέλλεσθε για πρώτη φορά στα χρονικά του Νοσοκομείου μας» ενώ σημειώνουν πως η Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων είναι ενήμερη. Μάλιστα με πικρό σαρκασμό την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ένωση… Εναπομείναντων Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Χανίων. (ΕΔΩ)

Τα εντέλλεσθε αφορούσαν την covid πρώην πνευμονολογική και την νευρολογική κλινική. 

Κλινικές covid

Στις 8 Ιουλίου οι γιατροί της covid είχαν κάνει έγγραφη έκκληση προς τον διοικητή, ζητώντας επειγόντως ξεκούραση, και κάνοντας  λόγο για «αδυναμία ξεκούρασης με άδειες εδώ και δύο χρόνια», «εξοντωτικά ωράρια», «δυσχερείς συνθήκες που δοκιμάζουν τις ανθρώπινες αντοχές» ενώ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι έχουν «σοβαρή δυσχέρεια» να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους που περιλαμβάνουν εξωτερικά ιατρεία, γνωμοδοτήσεις, επείγοντα και κυρίως στον αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων που πάσχουν λιγότερο από αναπνευστικά νοσήματα και περισσότερο από άλλες παθήσεις.

Ληγμένα φίλτρα

Παράλληλα με όλη αυτήν την κατάσταση, εξελίσσεται και το σκάνδαλο με τα ληγμένα φίλτρα αιμοκάθαρσης, για το οποίο γίνεται εισαγγελική έρευνα.

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί η πανελλαδική ένωση νεφροπαθών, η ομοσπονδία ΑΜΕΑ ενώ τη χρήση ληγμένου υλικού παραδέχτηκαν εγγράφως ο διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού, ορισμένοι γιατροί συνεργάτες του και φυσικά ο διοικητής, αφού έγινε έρευνα για το θέμα.

Όλοι οι παραπάνω παραμένουν στις θέσεις τους.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Γιατί οι βουλευτές των Χανίων σιωπούν ενώ το Νοσοκομείο καταρρέει;

  1. Προτείνω ρακοκαζανα στον προαύλιο χώρο. Η περιοχή των μουρνιων έχει ακομα λαγούς και από τα κεραμεια μπορούν να φέρουν τυρί κρασί και βραστά.ενα τσιγάρο δρόμος είναι.
    Με τον αντιπεριφερειαρχη μπροστάρη θα μαζωχτουν ουλοι.
    Αλλιώς μην τους περιμένετε στο Νοσοκομείο.

  2. ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ?
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ ?
    ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook