Γιατί οι δασικές φωτιές είναι εντονότερες τη νύχτα

γιατί-οι-δασικές-φωτιές-είναι-εντονότ-1386611

Οι δασικές φωτιές προκάλεσαν τεράστιου μεγέθους καταστροφές στα οικοσυστήματα πολλών περιοχών του πλανήτη το περσινό καλοκαίρι, με την Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στην λίστα των χωρών που βίωσαν στο έπακρο τον πύρινο εφιάλτη.

Οι φλόγες άφησαν πίσω ατελείωτες εκτάσεις καμένης γης, ενώ οι μάχη για την κατάσβεση αποτέλεσε εξαιρετικά δύσκολο έργο την ημέρα, ακόμα περισσότερο όμως την νύχτα.

Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη ορατότητας που καθιστά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης, αλλά και το γεγονός ότι τα βράδια, η ένταση της φωτιάς είναι μεγαλύτερη, πράγμα στο οποίο νέα μελέτη αναφέρεται ως «εύφλεκτες νύχτες».

Γιατί οι δασικές φωτιές είναι εντονότερες τη νύχτα

Ειδικότερα, νέα μελέτη των Balch et al. (2022), την οποία αναδημοσιεύει το Climatebook, δείχνει την αύξηση της έντασης των δασικών πυρκαγιών κατά τις νυχτερινές ώρες, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη δείχνει την αυξητική τάση των «εύφλεκτων νυχτών» (νύχτες δηλαδή όπου οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την έντονη καύση) κατά 5 ημέρες τα τελευταία 40 έτη, πράγμα που συνδέεται με τις πιο θερμές και ξηρές νύχτες που παρατηρούνται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει μειωθεί ο χρόνος ανάσχεσης μιας δασικής πυρκαγιάς η οποία συνήθως γίνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, οπότε και οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέπουν συνήθως λόγω της ανάκαμψης της υγρασίας της καύσιμης ύλης.

Το γεγονός αυτό έρχεται μάλιστα να προστεθεί στην παρατήρηση επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών τα τελευταία έτη. Τέλος, με την συνέχιση της παγκόσμιας θέρμανσης αναμένεται περαιτέρω αύξηση της έντασης, της διάρκειας και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook