Γιατί ο Τσιτσιπάς δεν έπρεπε να πάρει μελατονίνη πριν τον αγώνα με τον Αλκαράθ – «Ποιος τον συμβούλευσε κάτι τέτοιο;»

γιατί-ο-τσιτσιπάς-δεν-έπρεπε-να-πάρει-μ-1670451

H Marca δίνει έκταση στην δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά για την χρήση μελατονίνης πριν τον αγώνα με τον Αλκαράθ, φιλοξενώντας δηλώσεις ειδικού γιατρού πάνω στις επιπτώσεις της ουσίας.

«Η δρ. Έλενα Ουρεσταράθου, ειδική στη Μονάδα ύπνου της Clínica Universidad de Navarra, εξηγεί ότι η μελατονίνη “είναι η ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο ποια ώρα να κοιμηθεί και πότε να σηκωθεί. Ξυπνάς όταν δεν υπάρχει μελατονίνη στο σώμα σου”», αναφέρει αρχικά η Marca.

Η γιατρός τονίζει επίσης στο δημοσίευμα πως η ουσία παρά την αντιοξειδωτική δράση, δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση. Βοηθά σε καταστάσεις jet-lagging και στην ποιότητα του ύπνου, ωστόσο είναι σημαντικό το διάστημα μέσα στην ημέρα που ένας αθλητής θα πάρει μελατονίνη.

«Το χάπι έπρεπε να είχε πάρει το προηγούμενο βράδυ για να κοιμηθεί καλά, όχι ώρες πριν από το παιχνίδι, ούτε το πρωί, ούτε το απόγευμα. Το σημαντικό είναι να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ. Αν όχι, το σώμα μπαίνει σε “λειτουργία ύπνου”, κατά τη διάρκεια της ημέρας το σώμα νομίζει ότι είναι νύχτα, είσαι βαρύς, νυσταγμένος, μισογκρεμισμένος και δεν θα έχεις καλή απόδοση», διευκρίνισε, όπως και… έγινε τελικά με τον Τσιτσιπά.

Από την πλευρά του, ο Γκαρθία Μάλο πήγε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για μία επιβλαβή ουσία που δεν θα έπρεπε να πάρει.

«Είναι εντελώς επιβλαβής. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να συμβουλεύσει τον Τσιτσιπά. Και αν λαμβάνεται, πάντα τη νύχτα, ποτέ τη μέρα. Δεν έχει νόημα. Επίσης δεν είναι καλό να το παίρνεις με αϋπνία. Μερικά από αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που ανέφερε ο Τσιτσιπάς σε “λειτουργία δικαιολογίας”. Εάν ένας αθλητής έχει αϋπνία δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό και αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Aν ένας αθλητής πει ότι χάρη στη μελατονίνη έχει γίνει ο Ράφα Ναδάλ, δεν πρόκειται να τον πιστέψω» είπε.

Πηγή: gazzetta

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook