Γιατί μπήκε λουκέτο στην εστίαση – Τι είπαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης

γιατί-μπήκε-λουκέτο-στην-εστίαση-τι-ε-1116373

Τους λόγους που μπήκε λουκέτο στην εστίαση, διευκρίνισαν ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

Τους λόγους που έβαλαν λουκέτο στην εστίαση, εξήγησαν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, διευκρίνισε ότι το lockdown σε καφετέριες και μπαρ, έγινε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις προτάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Χαρακτηριστικά, είπε πως «τα κριτήρια είναι απόλυτα επιδημιολογικά και κάνουμε ότι προτείνουν οι επιστήμονες. Δεν γίνεται τίποτα διαφορετικό, από ότι ισχύει παγκόσμια. Έχουμε φτάσει σε μια φάση που πρέπει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν το ζήτημα της εστίασης και των αθλητικών δραστηριοτήτων».

«Προφανώς η πλειοψηφία από τους ανθρώπους της εστίασης τήρησαν τα μέτρα, αλλά λίγοι που δεν τα τήρησαν έχουν την ευθύνη για πολλά προβλήματα. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τον χώρο της εστίασης», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, στην μετάδοση του κορονοϊού που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τόνισε πως η μετάδοση παρατηρήθηκε κυρίως σε κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα όπου δεν γίνονταν χρήση μάσκας.

«Συμπερασματικά με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας δεν έχει αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο 1,5 μήνα, η δραματική αύξηση της μετάδοσης της νόσου συμπίπτει χαρακτηριστικά με τη μετάβαση σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων περιστασιακής κοινωνικής συνεύρεσης στις οποίες δεν χρησιμοποιείται μάσκα όπως π.χ η κατανάλωση φαγητού ή ποτού από τον ανοιχτό στον κλειστό χώρο» υπογράμμισε ο καθηγητής, κάνοντας έκκληση για χρήση μάσκας παντού.

«Αυτή η μετάβαση αποτελεί χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου στη χώρα μας και συμβαίνει καταρχήν τη νύχτα όταν η πτώση της θερμοκρασίας είναι πλέον αισθητά χαμηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η πιθανότητα μετάδοσης από φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι σε ανοιχτό χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook