Γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κλάψουν

γιατί-μερικοί-άνθρωποι-δυσκολεύοντα-1441083

Το κλάμα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά καθαρτική εμπειρία

Άλλες φορές, το κλάμα μπορεί να έχει άλλους σκοπούς, όπως να ανακουφίσει τον σωματικό πόνο, να επικοινωνήσει την πείνα ως βρέφος ή ως ακούσια απόκριση σε ερεθιστικά στο μάτι.

Αν και το κλάμα είναι μια απολύτως φυσική σωματική λειτουργία, δεν είναι εύκολο για όλους. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους που κυμαίνονται από τις κοινωνικές προσδοκίες, μέχρι τις προσωπικές εμπειρίες ή τραύματα ή την παρουσία ορισμένων ιατρικών καταστάσεων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μάθει να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους με την πάροδο του χρόνου από φόβο ντροπής, στιγματισμού ή αμηχανίας.

Επιπλέον, παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το άγχος μπορούν να επανασυνδέσουν τον εγκέφαλο και να μουδιάσουν τη συναισθηματική μας κατάσταση, κάτι που μπορεί επίσης να κάνει το κλάμα δύσκολο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανικανότητα να κλάψετε μπορεί να είναι αποτέλεσμα ιατρικής κατάστασης. Μια τέτοια πάθηση είναι η ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα (sicca), πη οποία χαρακτηρίζεται από ξηροφθαλμία, η κατάσταση εκείνη στην οποία δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα ή ποιότητα δακρύων για την λίπανση της οφθαλμικής επιφάνειας.

Σπάνια, γενετικές ιατρικές παθήσεις, όπως το Σύνδρομο Riley-Day, γνωστή και ως οικογενής δυσαυτονομία, έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την έλλειψη σχηματισμού δακρύων όταν κάποιος βρίσκεται σε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο European League Against Rheumatism, μια άλλη πάθηση που είναι γνωστή ότι επηρεάζει το κλάμα είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού που είναι γνωστή ως σύνδρομο Sjogren.

Όπως αποδείχθηκε σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 300 ασθενείς, τα άτομα με σύνδρομο Sjogren εμφάνισαν ξηρότητα των ματιών και του στόματος λόγω παρεμπόδισης της παραγωγής σάλιου και δακρύων. Οι ασθενείς με αυτή την πάθηση συχνά πρέπει να βασίζονται σε λέξεις και εκφράσεις του προσώπου αντί για τα δάκρυα.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook