Γιατί μας ανοίγει η όρεξη τον χειμώνα;

γιατί-μας-ανοίγει-η-όρεξη-τον-χειμώνα-683569

Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι το χειμώνα ανοίγει κάπως παραπάνω η όρεξη μας, κάτι που μπορεί να φανεί και στη σιλουέτα μας… Κι όμως, το ότι το σώμα μας αντιδρά με αυτό τον τρόπο έχει επιστημονική εξήγηση…

Όταν η εσωτερική θερμοκρασία πέφτει, ο ανθρώπινος οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες για να καταπολεμήσει το κρύο. Συνεπώς αισθανόμαστε παραπάνω πείνα και ντυνόμαστε πιο βαριά, ενώ συνήθως καταναλώνουμε ζεστά και φορτωμένα με θερμίδες φαγητά ή ποτά. Φυσικά, τον χειμώνα έχουμε και λιγότερο φως και η παραγωγή της μελατονίνης -της ορμόνης του ύπνου- αυξάνεται και μας φέρνει υπνηλία. Επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε τους ψυχρούς εξωτερικούς χώρους και τη γυμναστική. Γενικά και εξαιτίας των λόγων, που είπαμε παραπάνω, η φυσική δραστηριότητα μένει πίσω, με αποτέλεσμα να μένουμε στο σπίτι και να επιζητούμε περισσότερο ζεστό φαγητό.

Κάτι που μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι αληθινό είναι ότι λόγω της θερμότητας, των καλοριφέρ, των πολλών στρωμάτων από ρούχα, το σώμα μας μπορεί εύκολα να αφυδατωθεί. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής ως αντίδραση του οργανισμού και συχνά συγχέεται με το συναίσθημα της πείνας. Τέλος, οι περισσότεροι από εμάς είναι πεπεισμένοι ότι τον χειμώνα θα βάλουν παραπάνω κιλά οπότε η υπερκατανάλωση τροφής είναι αναπόφευκτη.

Αρκεί, λοιπόν, μόνο μια αλλαγή στο σκεπτικό μας για να αντιληφθούμε ότι όλες τις εποχές πρέπει να προσέχουμε και να μην κάνουμε υπερβολές…ώστε να μην ξεφεύγουμε από το ιδανικό μας βάρος.

Πηγή: olivemagazine.sgr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook