Γιατί κλείνουν στην Κρήτη τα καταστήματα από τις 12 τα μεσάνυχτα – Τι απάντησε ο Χαρδαλιάς | Video

γιατί-κλείνουν-στην-κρήτη-τα-καταστήμ-1088256

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο επελέγησαν οι 15 περιοχές στις οποίες από σήμερα και μέχρι τις 23 Αυγούστου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κτλ.) θα κλείνουν από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως εξήγησε στην ενημέρωση της Τρίτης «τα κριτήρια είναι καθαρά επιδημιολογικά σε σχέση με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τι προβλέψεις μας δίνουν οι αλγόριθμοι».

«Ακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, δεν προέχει όμως μόνο ο αριθμός αλλά και η εικόνα. Μπορεί να έχουμε 50 κρούσματα και να είναι σε κλαστερ αλλά μπορεί να έχουμε 30 και να είναι διάσπαρτα. Η ιχνηλάτηση μπορεί να δείχνει μεγάλη διασπορά» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Κάθε βράδυ αναλύουμε τα κρούσματα που υπάρχουν και μαζί με την ομάδα του EVA και την ομάδα του κ. Τσιόδρα καθορίζουμε την επόμενη κίνηση. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που βασίζεται σε πολλά δεδομένα με γνώμονα να μην πάρουμε μέτρα που να μην έχουμε αποτελέσματα» συμπλήρωσε.

«Τα κριτήριά μας δεν είναι μόνο ποσοτικά. Για παράδειγμα έχουμε 478 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακκεδονία και 406 στην Αττική αλλά η απόφαση που πήραμε είναι για την την τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Κρήτη με μόνο 33 κρούσματα. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση του αριθμού των κρουσμάτων με τον πραγματικό πληθυσμό. Το βασικότερο είναι να δούμε την εικόνα στην κοινότητα. Στην Κρήτη έχουμε διασπορά σε διάφορες κοινότητες και από τις ιχνηλατήσεις έχουμε μεγάλο αριθμό high risk επαφών και ο αλγόριθμος μας δίνει μια πρόβλεψη βάσει της οποίας πήραμε την απόφαση» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά το νέο ωράριο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και επιβολή «λουκέτου» για 20 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε εκτενή αναφορά στην ατομική ευθύνη των πολιτών και τόνισε ότι «αυτό το καλοκαίρι ο τρόπος χαλάρωσης και εκτόνωσής μας, δεν μπορεί να είναι ίδιος με τις άλλες χρονιές».

Zarpanews.gr

One thought on “Γιατί κλείνουν στην Κρήτη τα καταστήματα από τις 12 τα μεσάνυχτα – Τι απάντησε ο Χαρδαλιάς | Video

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook