Γιατί η Κρήτη είναι Νο 1 προορισμός και τον χειμώνα

γιατί-η-κρήτη-είναι-νο-1-προορισμός-και-1372536

Το Ρέθυμνο, η Σητεία, οι πλαγιές του Ψηλορείτη που προσφέρονται για σκι, τα γλυκά του νησιού και η ιστορία τους είναι μόνο μερικά από αυτά που καθιστούν την Κρήτη έναν εξαιρετικό προορισμό και τον χειμώνα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Σκι στις ομορφότερες πλαγιές του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων

Χωρίς αναβατήρες, χωρίς κοσμοπολίτικα σαλέ, χωρίς πολυτέλειες. Με μονοπάτια, με μυσταγωγική ησυχία, με συγκλονιστική θέα σε βόρειο και νότιο Κρητικό πέλαγος και με τεράστιο πεδίο.

Μπορεί να γνωρίζουμε κόκκο προς κόκκο όλες τις παραλίες της Κρήτης και να έχουμε χαρτογραφήσει τα γευστικά μονοπάτια της, αλλά τι ξέρουμε για τα βουνά της; Οι περισσότεροι από εμάς, ελάχιστα πράγματα. Κυρίως τα βασικά, ότι τη διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που περνάει από το Καστέλλι Κισσάμου του νομού Χανιών και φτάνει μέχρι το Λασίθι, ξέρουμε για το φαράγγι της Σαμαριάς, έχει πάρει το αυτί μας τον Ψηλορείτη και τα Λευκά όρη, και πάνω κάτω αυτά είναι όλα. Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι γίνεται εκεί στις πλαγιές του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων, και μάλιστα μέσα στο χειμώνα. Τι είναι αυτό; Το σκι!Το νησί διαθέτει τρία βουνά με ύψος πάνω από 2.000 μ., τον Ψηλορείτη με ψηλότερη κορυφή τον Τίμιο Σταυρό στα 2.456 μ., τα Λευκά Όρη με ψηλότερη τις Πάχνες στα 2.454 μ. και τη Δίκτη με την κορυφή Σπαθί στα 2.148 μ. που το χειμώνα ντύνονται στα λευκά και είναι ιδανικά για ορειβατικό σκι. Και τα τρία αυτά βουνά διαθέτουν ένα υπέροχο ατελείωτο χιονισμένο πεδίο για τους λάτρεις του ορειβατικού σκι με αρκετά καλή περίοδο χιονοκάλυψης παρότι το νησί βρίσκεται λίγο πάνω από την Αφρική. Συνήθως η περίοδος με μεγάλη χιονοκάλυψη διαρκεί από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι μέσα Απριλίου και η μερική χιονοκάλυψη μπορεί να φτάσει και αρχές Ιουνίου με υψομετρική διαφορά 1.000 μ.

Ο Ψηλορείτης είναι το πιο γνωστό βουνό για ορειβατικό σκι στην Κρήτη, έχει εύκολη πρόσβαση, πανέμορφα χωριά γύρω γύρω όπου μπορείτε να μείνετε και να γευθείτε την απίθανη τοπική κουζίνα και καλό χιόνι. Είναι εξάλλου το πιο ψηλό βουνό στο νησί, οπότε διαλέγετε πλευρά, ανεβαίνετε έχοντας συντροφιά τη μοναδική ενέργεια του βουνού και απολαμβάνετε καταπληκτικές καταβάσεις. Μια από τις πιο γνωστές και ωραίες είναι αυτή από την κορυφή Τίμιος Σταυρός προς τον Λάκκο Μυγερού. Στο χωριό Λιβάδια, μάλιστα, υπάρχει και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού ορειβατικού σκι το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα σε όλη την Ελλάδα. Πλέον λειτουργεί παράρτημα για ενοικίαση εξοπλισμού και στα Ανώγεια.

Τα Λευκά όρη είναι επίσης ένα μαγικό βουνό που μπορείτε να κάνετε ορειβατικό σκι. Θα απολαύσετε συγκλονιστική θέα σε βόρειο και νότιο Κρητικό πέλαγος, στον Ψηλορείτη αλλά και στην ενδοχώρα του νησιού. Όσο ονειρεμένο όμως και αν είναι, το συγκεκριμένο βουνό θέλει προσοχή καθώς έχει 52 κορυφές με πάνω από 2.000 μ. υψόμετρο. Χρειάζεται γνώσεις και μέσα προσανατολισμού για να απολαύσετε το σκι με την απαραίτητη ασφάλεια. Ελαφρώς μικρότερό το όρος Δίκτη, βρίσκεται από την πλευρά του Λασιθίου και έχει εξίσου υπέροχες πλαγιές για απολαυστικό σκι.

Φορτώστε λοιπόν πέδιλα, φώκιες (τα ειδικά υφάσματα που μπαίνουν κάτω από τα πέδιλα και βοηθούν στην ανάβαση), μπότες, σκουφιά και γάντια και κατεβείτε στην Κρήτη για μια μοναδική εμπειρία ορειβατικού σκι. Εδώ το σκι συνδυάζεται και με εξαιρετικές après ski «δραστηριότητες», όπως να καθίσετε στα μιτάτα του Ψηλορείτη παρέα με τους βοσκούς που θα σας φιλέψουν τυριά της τρύπας και φρέσκια φέτα, να χορέψετε στα αυτοσχέδια γλέντια των ορεινών χωριών ή να απολαύσετε βουτιές στις απίθανες θάλασσες της Κρήτης.

Σημειώστε πως οι διάφοροι ορειβατικοί σύλλογοι του νησιού όπως οι ΕΟΣ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου διοργανώνουν μέσα στη σαιζόν εξορμήσεις για ορειβατικό σκι στα βουνά της Κρήτης ενώ το Σάββατο 5 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο 5ος αγώνας ορειβατικού σκι Pierra Creta, αυτό το πρωί, γιατί το βράδυ ακολουθεί γλέντι (pierracreta.gr).

Ρέθυμνο: Η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών με ποδήλατο

Μια ακτογραμμή που δεν έχει τέλος και αγναντεύει το Αιγαίο, δυο θρυλικά βουνά με χιονισμένες κορφές ακόμα και το καλοκαίρι, μια παραμυθένια παλιά πόλη με βενετσιάνικο άρωμα, άνθρωποι αυθεντικοί, φιλόξενοι, μια πόλη που διδάσκει πολιτισμό, το Ρέθυμνο! Γνωρίστε το πάνω σε δυο τροχούς, τον καλύτερο τρόπο να «γευτείτε» την πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, με το ποδήλατο σας!

Το Ρέθυμνο αποφάσισε πριν από 15 χρόνια να γίνει μια πόλη, που να ζει και να λειτουργεί για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Να δημιουργήσει υποδομές και υπηρεσίες που θα την κάνουν προσβάσιμη σε όλους και ταυτόχρονα διασκεδαστική. Έτσι δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατόδρομων 18 χλμ και χάραξε ποδηλατικές διαδρομές που συνδέουν σημεία φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.Χάρτες, έντυπα με πληροφορίες, ποδηλατικός εξοπλισμός, κέντρα πληροφόρησης και κιόσκια – σταθμοί, βρίσκονται εκεί για ντόπιους και τουρίστες, για να κάνουν τη διαμονή τους ακόμα πιο συναρπαστική! Η πόλη πιστοποιήθηκε πρόσφατα με το ειδικό σήμα Bike friendly!

Οι ποδηλατικές διαδρομές είναι πολλές και αφορούν την πόλη αλλά και τοποθεσίες και χωριά έξω από αυτή και περιέχουν στάσεις με την καλύτερη θέα, αλλά και επισκέψιμα σημεία με ειδικό ενδιαφέρον!

Πάρτε το ποδήλατο σας – αν δεν έχετε ένα μπορείτε να ενοικιάσετε – και εξερευνήστε το Ρέθυμνο των γραμμάτων και των τεχνών. Κάντε μια μεγάλη βόλτα στο παραλιακό μέτωπο και χαθείτε στα στενά της μοναδικής Παλιάς πόλης, πριν βγείτε και πάλι στη θάλασσα για να απολαύσετε το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα στον περιφερειακό δρόμο κάτω από το κάστρο της Φορτέτζας.Στην παλιά πόλη, που ουσιαστικά είναι ένας τεράστιος ποδηλατόδρομος, κάντε συχνές στάσεις για να θαυμάσετε την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και τα πολύ καλά διατηρημένα βενετσιάνικα κτήρια. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ενετικό Λιμάνι, τη γραφική Λότζια, την κρήνη Ριμόντι, το εντυπωσιακό τζαμί Νερατζέ, που σήμερα στεγάζει το Ωδείο, το Παλαιοντολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο και βέβαια τη Φορτέτζα.

Το βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, είναι μέχρι και σήμερα το σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις όλων των ειδών. Θα αφήσετε στην είσοδο το ποδήλατο σας για να το επισκεφτείτε και να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Ρεθύμνου από ψηλά, με το μάτι να χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Μια επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, που βρίσκεται κάτω από το ενετικό τείχος, στο κέντρο της Παλιάς πόλης κρίνεται απαραίτητη. Στεγάζεται σε ένα παλιό ενετικό κτίσμα που χρονολογείται από τα τέλη του 20ου αιώνα το οποίο λειτουργούσε ως εργοστάσιο σαπουνιού μέχρι τη δεκαετία 1970. Διαθέτει μία Μόνιμη Συλλογή περίπου 700 εκθεμάτων στα οποία περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικά έργα της δουλειάς του Ρεθύμνιου Λευτέρη Κανακάκι (ελαιογραφίες, σχέδια, ακουαρέλες) καθώς και έργα διαφόρων σύγχρονων καλλιτεχνών.Συνεχίστε τη διαδρομή σας στο κέντρο και κάντε μια στάση στη Κρήνη Ριμόντι που βρίσκεται στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη. Χτίστηκε το 1626 από τον Ρέκτορα της πόλης Α. Ριμόντι και ήταν η κύρια πηγή νερού της πόλης. Μαζί με τη Λότζια και τον Πύργο του Ρολογιού οριοθετούσαν την παλιά βενετσιάνικη πλατεία, η οποία σχεδιάστηκε σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό μοντέλο της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Συνεχίστε την ποδηλατοβόλτα σας στη Λότζια στην οδό Παλαιολόγου, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και λειτουργούσε ως σημείο συνάντησης των ευγενών. Σήμερα λειτουργεί ως πωλητήριο με αντίγραφα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Καθώς θα ξεναγείστε στην εμπορική αγορά κάντε μια στάση στο Τζαμί Νερατζέ, στην οδό Εμμανουήλ Βερνάρδου, που ήταν μια εκκλησία αφιερωμένη στη Σάντα Μαρία του καθολικού τάγματος των Αυγουστινιανών μοναχών. Το 1657 ο ναός μετατράπηκε στο κεντρικό τζαμί της πόλης, και σήμερα είναι ο ψηλότερος μιναρές στο Ρέθυμνο και ίσως ο πιο καλά διατηρημένος στην Κρήτη και φιλοξενεί το Ωδείο του Ρεθύμνου.

Μια μεγάλη στάση για να απολαύσετε το τοπίο, αλλά και να πιείτε μια τσικουδιά επιβάλλεται στο παλιό Ενετικό Λιμάνι και το Φάρο, δύο από τα πιο γραφικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου. Τα κτήρια του λιμανιού έχουν κατασκευαστεί από τους Οθωμανούς. Από εκεί ανηφορίστε προς τη Πύλη Γκουόρα που είναι ότι έχει απομείνει από τα Ενετικά Τείχη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για το εσωτερικό άνοιγμα μιας στοάς που διαπερνούσε τα τείχη, μέσα από τον προμαχώνα της Σάντα Βενεράντα.

Εξερευνήστε τις όμορφες πλατείες του Ρεθύμνου όπως την πλατεία Μικρασιατών που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου όπου βρίσκεται το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ένα κτίσμα που χρονολογείται την Οθωμανική περίοδο και την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη!

Κρητικοί Αμπελώνες

Αν βρεθείς σε κρητικό τραπέζι, σε όποια γωνιά της γης κι αν αυτό έχει στρωθεί, και σηκώσεις το ποτήρι σου ψηλά για να ευχηθείς «υγεία», «χαρά», η πρώτη γουλιά απ το κρασί ή την τσικουδιά σου, θα σε μεταφέρει νοερά εκεί. Στο λαμπερό αμπέλι, σε μια όμορφη πλαγιά της Κρήτης, σε ένα τρύγο, σε μια γιορτή!

Ο πιο ιστορικός αμπελώνας της Ευρώπης που γεννά εκλεκτούς οίνους και αποστάγματα, δεν είναι απλά χωράφια με κλίματα. Είναι μια ολόκληρη κουλτούρα, ένας ιδιαίτερος πολιτισμός, μια επαφή με τον τόπο πολύ ουσιαστική. Εδώ και αρκετά χρόνια, τα οινοποιεία της Κρήτης οργανώθηκαν, έγιναν επισκέψιμα και σας περιμένουν να γνωρίσετε τους ανθρώπους τους, τα αμπέλια, τους τόπους και φυσικά τα κρασιά και τις τσικουδιές τους!

Απ’ το Λασίθι και το Ηράκλειο μέχρι το Ρέθυμνο και τα Χανιά οι αμπελώνες της Κρήτης στολίζουν το τοπίο και μπλέκονται με τις ελιές και την πλούσια φύση της. Τα αμπελοτόπια βρίσκονται κυρίως προς το βορρά για να προφυλάσσονται από τους θερμούς ανέμους του Λιβυκού πελάγους και να δροσίζονται από τους αέριδες του Αιγαίου.

Όποιο νομό κι αν επισκέπτεστε υπάρχουν εκδρομές που θα ακολουθήσετε για να επισκεφτείτε οινοποιεία. Το «Wines of Crete» (winesofcrete.gr) είναι ένα δίκτυο που αγκαλιάζει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κρασιού και διοργανώνει εκθέσεις και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και γνωριμίας με το κρητικό κρασί!Τι θα γευτείτε όμως σε μια βόλτα στα αμπελοτόπια της Κρήτης; Σίγουρα τις γηγενείς ποικιλίες μα και άλλες ελληνικές και τις πιο διάσημες ξένες, που βρίσκουν τα χώματα της Κρήτης εύφορα για να γεννήσουν υπέροχα κρασιά! Αγαπημένες λευκές ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο, Βηλάνα, Βιδιανό, Δαφνί, Θραψαθήρι, Μαλβάζια di Candia Aromatica, Μοσχάτο Σπίνας, Πλυτό, Viogner, Sylvaner, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ugni Blanc και Macabeu. Και οι κόκκινες ποικιλίες Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μανδηλάρι, Ρωμέικο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvedre, Syrah, Carignan, Κοτσιφολιάτικο, Ladikino και Grenache Rouge! Λευκός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, ροζέ ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, ότι και αν επιθυμήσετε θα το βρείτε!

Οι παρέες και οι μεζέδες της τσικουδιάς

Το γλέντι

Μιλήσαμε για γλέντι, και την ίδια στιγμή είμαστε στην Κρήτη. Εδώ οι μαντινάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γιορτής καθώς και οι χοροί, και οι ευχές ώστε να είναι καλόπιοτη η τσικουδιά. Εδώ σε μία τέτοια συνάντηση, θα έχει κανείς την ευκαιρία να δοκιμάσει τις καλύτερες γεύσεις οι οποίες αποτελούν την επιτομή της απλότητας και της νοστιμιάς. Τα πεντανόστιμα κρητικά τυριά, το αντικριστό, οι οφτές πατάτες, το απάκι και τα ψητά λουκάνικα θα κάνουν μοναδικές γευστικές ισορροπίες ενώ οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί, τα καλιτσούνια και ο κρητικός ντάκος θα μείνουν αξέχαστα.

Για κάθε πλευρά της ζωής

Η τσικουδιά συνοδεύει τις στιγμές της οικογένειας. Θα είναι παρούσα σε χαρές και λύπες, θα είναι αυτή που θα συνοδεύσει τα γιορτινά γεύματα και ταυτόχρονα αυτή που θα συνοδεύσει ένα γρήγορο μεζέ. Είναι αυτή που θα πλαισιώσει κάθε πλευρά της ζωής και αυτή που θα έχει να διηγηθεί αληθινές ιστορίες ζωής.

Γαστρονομικός περίπλους: Τα γλυκά της Κρήτης και η ιστορία τους

Ένα νησί που ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στην παράδοση και την εξέλιξη, ένα νησί, ιδανικός προορισμός για χιλιάδες ανθρώπους που το επιλέγουν για τις διακοπές τους. Η Κρήτη κρύβει ομορφιές, έχει ποικιλία και ταυτόχρονα καταφέρνει να αποκτά σχέσεις αλήθειας με τους επισκέπτες της. Πέρα από τις ομορφιές της αλλά και τις εμπειρίες που μπορεί κανείς να αποκομίσει, η γαστρονομία αποτελεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό παράγοντα που κάνει το νησί μοναδικό. Τα αγνά προϊόντα, οι αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και η αγάπη για το αληθινό φαγητό και γλυκό, δίνουν στα προϊόντα ξεχωριστή γεύση. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης με τα οποία ολοκληρώνεται ένα γεύμα, ή μπορούν να σταθούν και μόνα τους ως ιδανικοί πρεσβευτές της κρητικής γαστρονομίας.

Τα καλτσούνια, έχουν και αυτά ως κύριο υλικό τους τη μυζήθρα η οποία προστίθεται σε μικρές φωλιές από αφράτη ζύμη. Η κανέλλα που προστίθεται από πάνω δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα που τα κάνει μοναδικά. Οι δίπλες, είναι παρεμφερείς με τα ξεροτήγανα, αλλά διαφέρουν όσο αφορά στο σχήμα τους καθώς είναι μακρόστενες και αποτελούν τα γλυκά του γάμου.

Στην Κρήτη, μιλώντας για λουκούμια αναφέρονται σε ένα γλύκισμα το οποίο μοιάζει με τους λουκουμάδες, αλλά είναι πιο σφιχτοί και είναι περιχυμένα με αρκετό μέλι. Τα συναντάμε κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Κρήτη, στο Λασίθι, όπου τα ονομάζουν και κουμπανάκια. Συνήθως τρώγονται ζεστοί και συνοδεύουν ιδανικά την παγωμένη ρακή.Η μουσταλευριά, είναι ένα εποχικό γλυκό, που φτιάχνεται την περίοδο του τρύγου, καθώς όπως μαρτυρά και το όνομα του, το κύριο υλικό της παρασκευής του, είναι ο μούστος. Είναι μία νόστιμη κρέμα που σερβίρεται πασπαλισμένη με κανέλλα και καρύδι.

Μία άλλη κατηγορία γλυκών είναι αυτά του κουταλιού, τα οποία θα τα βρούμε σε κάθε σπίτι. Φτιάχνονται με φρούτα κάθε εποχής και είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν και να σερβιριστούν όλο το χρόνο.

Ένα άλλο ιδιαίτερο παρασκεύασμα, είναι το πετιμέζι, το οποίο δημιουργείται από συμπύκνωση μούστου. Φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και αποτελεί μία ιδανική γλυκαντική ουσία που μπορούμε να την προσθέσουμε σε τηγανίτες, λουκουμάδες, αλλά ακόμη και σε σαλάτες.Οι σφακιανές πίτες, αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και διάσημα εδέσματα του νησιού με τη φήμη τους να φτάνει σε όλο τον κόσμο. Οφείλουν το όνομα τους στο γνωστό χωριό της Νότιας Κρήτης και δημιουργείται με το συνδυασμό μερικών από των πιο νόστιμων και ποιοτικών προϊόντων του νησιού, τη μυζήθρα και το μέλι. Ειδικότερα αποτελείται από μια λεπτή τηγανητή ζύμη που είναι γεμιστή με ξινομυζήθρα και έχει ως επικάλυψη μέλι.

Τα ξεροτήγανα αποτελούν και αυτά κάποια από τα πλέον δημοφιλή γλυκά του νησιού τα οποία μάλιστα είναι συνδυασμένα με γάμους και βαφτίσια, καθώς και γιορτές όπως τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για λεπτές τηγανητές λωρίδες ζύμης, περιχυμένες με μέλι και σιρόπι.

news247.gr

One thought on “Γιατί η Κρήτη είναι Νο 1 προορισμός και τον χειμώνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook