Γιατί η Ινδία είναι η χώρα Νο1 προορισμός για αλλαγή φύλου

γιατί-η-ινδία-είναι-η-χώρα-νο1-προορισμό-1359230

Στην Ινδία οι κλινικές εγχειρήσεων αλλαγής φύλου ανοίγει η μια πίσω από την άλλη. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν μείνει πίσω. Γιατί; Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, κάποιοι ταξίδευαν στην Ταϊλάνδη ως άνδρες και λίγες εβδομάδες μετά γύριζαν πίσω ως γυναίκες. Η Νοτιοανατολική Ασία γενικά από χρόνια πολλά ήταν πιο ανεκτική στους τρανσέξουαλ.

Πάει καιρός που η χειρουργική «επαναπροσδιορισμού φύλου» έχει παγιωθεί στην επικρατούσα τάση, είναι επιχείρηση που αποφέρει τεράστια κέρδη και ο κλάδος πλέον ανθεί σε έναν νέο προορισμό: την Ινδία.

Είναι τόσο δημοφιλής η χώρα του Γκάντι στις επεμβάσεις αλλαγής φύλου, που ο χειρουργός Δρ. Ναρέντα Καουσίκ έχει οργανώσει ένα ειδικά διαμορφωμένο νοσοκομείο αποκλειστικά για τρανς επισκέπτες (και όχι ασθενείς). Το κέντρο Olmec στο Νέο Δελχί υποδέχεται έως και 70 ανθρώπους το μήνα, με πολλούς να υποβάλλονται σε πολλαπλές επεμβάσεις.

Το Olmec διενεργεί περίπου χίλιες χειρουργικές επεμβάσεις κάθε χρόνο, με τις 600 από αυτές να έχουν να κάνουν με την αλλαγή των γεννητικών οργάνων από αρσενικό σε θηλυκό ή και θηλυκό σε αρσενικό.

Εκθετική αύξηση τα τελευταία χρόνια

«Έχουμε μια εκθετική αύξηση τα τελευταία επτά περίπου χρόνια», λέει ο Δρ Καουσίκ: «Είναι κυρίως χειρουργικές επεμβάσεις από άνδρα σε γυναίκα, αλλά έχουμε και επισκέπτες που από γυναίκες γίνονται άνδρες».

Για κάθε άνθρωπο που γεννιέται ως γυναίκα και επιθυμεί να κάνει την αλλαγή σε άνδρα, υπάρχουν τρεις ασθενείς που θέλουν να κάνουν το άλμα από άνδρα σε γυναίκα. Τι συνεπάγεται η επέμβαση;

«Αφαιρούμε τους όρχεις», εξήγησε ο Δρ Καουσίκ. «Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα εξωτερικά μέρη του πέους για να φτιάξουμε τα γυναικεία γεννητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας κλειτορίδας με ενεργές τις αισθήσεις από τη βάλανο του πέους, κάτι που θα καθιστά δυνατό τον οργασμό. Στο παρελθόν, η πλειονότητα των επεμβάσεων αλλαγής φύλου σήμαινε ότι οι ασθενείς έπρεπε να ζουν χωρίς σεξουαλική ικανοποίηση· αυτό δεν συμβαίνει πια. Έχουμε πλέον ποσοστό ικανοποίησης 98,3% μεταξύ των ανθρώπων που χειρουργούμε. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικά τα γυναικεία γεννητικά όργανα αφού είναι φτιαγμένα από τα ανδρικά όργανα, αλλά είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά όσον αφορά τη λειτουργία και την εμφάνιση. Ο άνθρωπος που επιλέγει την αλλαγή, νιώθει γυναίκα».

«Οδυνηρό, αλλά αξίζει»…

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, η εμπειρία δεν είναι ευχάριστη. «Πιστέψτε με είναι πολύ, πολύ οδυνηρό», λέει η Ιζαμπέλα Ταλούντ: «… αλλά αξίζει τον κόπο – όταν είσαι στην κατάστασή μου, προφανώς».

Η Ιζαμπέλα, 33 χρονών, ταξίδεψε στην Ινδία από τη Δανία το περασμένο φθινόπωρο για χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και όλη αυτή η διαδικασία της κόστισε περίπου 14.000 δολάρια συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων.

Ένα τέτοιο κόστος είναι ήδη ακριβό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ο Δρ. Καουσίκ εκτιμά ότι μια ολοκληρωμένη επέμβαση πλήρους ευθυγράμμισης του φύλου, μπορεί να κοστίσει από 30.000 έως 40.000 δολάρια. Τι σημαίνει «ολοκληρωμένη επέμβαση»; Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μείωση του μήλου του Aδάμ, χειρουργική επέμβαση στο στήθος και – η πιο ακριβή – χειρουργική επέμβαση θηλυκοποίησης προσώπου.

Αλλά αυτά τα κόστη φαντάζουν μικροσκοπικά, σε σύγκριση με ό,τι επικρατεί στις ΗΠΑ, όπου για ανάλογες χειρουργικές επεμβάσεις ο λογαριασμός μπορεί να φτάσει, αλλά και να υπερβεί κατά πολύ τα 100.000 δολάρια.

«Και στη Δανία – λέει η Ιζαμπέλα – υπάρχει μια λίστα αναμονής σε βάθος έξι χρόνων και για λιγότερο αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις σε νοσοκομεία του δημοσίου τομέα».

Η αναμονή, είναι μέχρι και δύο χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού κλειστεί το ραντεβού, μόνο και μόνο για την επίσκεψη σε έναν ειδικό, καθώς η ζήτηση για ανάλογες επεμβάσεις έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Περίπου 5.700 άνθρωποι περιμένουν ραντεβού μόνο για την κύρια κλινική αλλαγής φύλου του Λονδίνου, το Tavistock and Portman Foundation Trust.

Πλήρες τουριστικό πακέτο

Η θεραπεία στην Ινδία περιλαμβάνει τα πάντα, από την παραλαβή από το αεροδρόμιο μέχρι την επιστροφή στον τερματικό σταθμό πέντε ή έξι εβδομάδες αργότερα, με ένα εντελώς διαφορετικό σώμα. Επίσης, συνήθως – στις περιόδους που ο κορονοϊός δεν ήταν σε έξαρση – το ταξίδι περιλάμβανε και επισκέψεις σε τουριστικούς προορισμούς όπως το Ταζ Μαχάλ.

«Μετά το εξιτήριο από την κλινική, όταν υποβλήθηκα στο χειρουργείο, δεν αντιμετώπισα μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους γύρω μου. Για μένα όμως προσωπικά, όλο αυτό μου επέτρεπε να νιώθω σωστά», είπε η Ιζαμπέλα.

«Το να έχω ανδρικά γεννητικά όργανα ήταν ένα συνεχές μήνυμα στο μυαλό μου ότι γεννήθηκα λάθος και επίσης μου περιόριζε συνεχώς τη συμπεριφορά και το τι θα φορούσα. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, δεν ανησυχώ πλέον για ρούχα που είναι πολύ στενά και είμαι ενθουσιασμένη που μπορώ να χρησιμοποιώ τις γυναικείες τουαλέτες όπως κάθε άλλη γυναίκα. Όσον αφορά το γιατί επέλεξα να πάω στην Ινδία; Ήταν εν μέρει λόγω του κόστους αλλά σίγουρα και λόγω του χειρουργού».

Μετά ένα χρόνο θεραπείας και συζητήσεων

Να επισημανθεί εδώ ότι, οι επισκέπτες γίνονται δεκτοί μόνο έπειτα από τουλάχιστον ένα ολόκληρο έτος θεραπείας με θηλυκές ορμόνες και διεξοδική ψυχολογική υποστήριξη – αξιολόγηση για τη διαπίστωση αν εκείνος που επιθυμεί την θεαματική αλλαγή στη ζωή του, αισθάνεται πραγματικά μέσα του ότι ανήκει στο αντίθετο φύλο από αυτό με το οποίο γεννήθηκε.

Η ανάρρωση μετά το χειρουργείο δεν διαρκεί τόσο καιρό και δεν πονάει όσο παλιότερα. Οι ασθενείς συνήθως σηκώνονται από το κρεβάτι και περπατούν μετά τέσσερις έως επτά ημέρες. Τα αποτελέσματα της σύγχρονης χειρουργικής τεχνικής, που πρωτοεφάρμοσε ο Δρ. Καουσίκ, και που ονομάζεται Sigma-lead, είναι αξιοσημείωτα.

Στις δύο 10ετίες του στον χώρο, ο Δρ Καουσίκ έχει κάνει πάνω από 16.000 επεμβάσεις αλλαγής φύλου. Ο νεότερος επισκέπτης του, ήταν 19 χρονών και ο μεγαλύτερος πλησίαζε τα 70!

Κάποιοι επισκέπτονται το Κέντρο στην Ινδία, για διορθωτικές χειρουργικές επέμβασεις με λιγότερο αποτελεσματικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται αλλού, και δεν προχωρούν όλοι σε πλήρη αλλαγή.

Περίπου το 20% των επισκεπτών του Δρ. Καουσίκ είναι από χώρες εκτός Ινδίας και πρόσφατα χειρούργησε ανθρώπους από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Τουλάχιστον χίλιοι μη Ινδοί έχουν περάσει από το χειρουργικό τραπέζι του.

Χιλιάδες οι επισκέπτες

Ακριβείς αριθμοί για το πόσα άτομα έχουν ταξιδέψει στην Ασία για χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου δεν υπάρχουν, αλλά, αν η δημοφιλής κλινική του Δρ. Καουσίκ περιθάλπει εκατοντάδες ανθρώπους το χρόνο, μπορεί να υπολογίσει κάποιος, με το δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές ανάλογες κλινικές σε Ινδία, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες, ότι αυτοί πρέπει να είναι χιλιάδες. Μόνο στην Ταϊλάνδη υπάρχουν τουλάχιστον 100 γιατροί εξειδικευμένοι για να πραγματοποιήσουν τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.

Η κλινική Olmec στο Δελχί εγκαινιάστηκε μόλις το 2019 για να καλύψει τη ζήτηση και ο Δρ Καουσίκ χειρούργησε 12 αλλοδαπούς ασθενείς μόνο τον Δεκέμβριο του 2021.

Μόνο η χειρουργική επέμβαση

«Αν κάποιος έχει γεννηθεί άντρας αλλά νιώθει γυναίκα εσωτερικά ο ψυχικός κόσμος του είναι ένας κυκεώνας, είναι μια συνεχής υπενθίμηση από το μυαλό ότι κυριαρχεί το γυναικείο φύλο», είπε ο Καουσίκ: «Μόνο η χειρουργική επέμβαση θα τον ικανοποιήσει και θα τον κάνει ευτυχισμένο. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Επιτέλους νιώθω πλήρης. Μετά από ένα ταξίδι 10 και πλέον ετών, μπορώ επιτέλους να τα βρω με τον εαυτό μου. Είμαι πιο χαρούμενη, πολύ λιγότερο αγχωμένη και πολύ, πολύ αισιόδοξη για το μέλλον», λέει η Ιζαμπέλα και χαμογελάει…

Πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015

Οι πρώτες αλλαγές φύλου που έχουν καταγραφεί σε επιστημονική βιβλιογραφία τοποθετούνται στο 1777, με πολλές όμως από αυτές να καταλήγουν σε μοιραίες επεμβάσεις. Για πολλά χρόνια η Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο ήταν η πόλη που επισκέπτονταν περισσότερο όσοι ήθελαν να προχωρήσουν σε αλλαγή φύλου, με το Λονδίνο να παίρνει μετά τα ηνία.

Στην Ελλάδα η πρώτη επιτυχημένη επέμβαση έγινε το 2015, στην Θεσσαλονίκη από τον πλαστικό χειρούργο Πρόδρομο Παπαϊωάννου.

Oι επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου διαχωρίζονται στις σχετικά αναστρέψιμες και στις μη αναστρέψιμες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλες οι επεμβάσεις που αφορούν τη θηλυκοποίηση ή αρρενοποίηση των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, όπως η αυξητική στήθους, η θηλυκοποίηση προσώπου, η λιποαναρρόφηση και λιπομεταφορά και αντίστοιχα η μαστεκτομή και αρρενοποίηση του στήθους. Προκειμένου να διεξαχθούν οι επεμβάσεις για την αλλαγή φύλου χρειάζεται να πληρούνται κάποια κριτήρια ετοιμότητας και μια συγκατάθεση μεταξύ του ατόμου με τον χειρουργό.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook