Γιατί επιλέγουμε ερωτικούς συντρόφους που μας μοιάζουν;

γιατί-επιλέγουμε-ερωτικούς-συντρόφο-762827

H ομοιότητα στη εξωτερική εμφάνιση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αρχική έλξη και αυτό είναι μέρος του λόγου που τα ταιριαστά ζευγάρια συχνά μοιάζουν μεταξύ τους από την αρχή.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, όσα περισσότερα γονίδια έχουν κοινά οι άνθρωποι, τόσο τείνουν να ψάξουν για παρόμοια χαρακτηριστικά στους συντρόφους τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τους μελετητές, η ομοιότητα των ταιριαστών συντρόφων, μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου!

Ο Αμερικανός  ψυχολόγος Bob Zajonc, πραγματοποίησε ένα πείραμα-μελέτη. Σε αυτό κάποιοι φοιτητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες είτε νιόπαντρων ζευγαριών είτε τις φωτογραφίες των ίδιων ζευγαριών μετά από 25 χρόνια γάμου.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είδαν τις εικόνες αυτές και και κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο όμοιο κάθε ζεύγος ήταν και πόσο πιθανό ήταν να παντρευτεί. Μερικές φορές, το ζευγάρι που παρουσιάστηκε ήταν ένα πραγματικά παντρεμένο ζευγάρι και μερικές φορές ήταν μόλις δύο τυχαία άτομα της ίδιας ηλικίας μαζί.

Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τα πρόσωπα των ηλικιωμένων παντρεμένων ζευγαριών που ήταν πιο όμοια από εκείνα των νεόνυμφων ή τυχαίων ζευγαριών. Ένα άλλο συναρπαστικό αποτέλεσμα είναι ότι τα πρόσωπα που κρίθηκαν μοιάζουν ανήκε στα ζευγάρια που ανέφεραν ότι την πιο ευτυχισμένα.

Που οφείλεται όμως η ομοιότητα των ερωτευμένων ζευγαριών;

Ενσυναίσθηση

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η ομοιότητα οφείλεται και σε μια λειτουργία της ενσυναίσθησης. Η ιδέα είναι ότι οι ερωτικοί σύντροφοι, συχνά συμπάσχουν με τον άλλον και το “μερίδιο” των συναισθηματικών καταστάσεών τους. Έτσι, ενώ μοιράζονται συναισθήματα ,σημαίνει ότι μπορούμε επίσης να μοιραζόμαστε και τις ίδιες εκφράσεις του προσώπου, το οποίο μπορεί να είναι το πραγματικό κλειδί για την αυξημένη φυσική ομοιότητα.

Κοινές εμπειρίες

Άλλος ένας λόγος που αρχίζουμε να μοιάζουμε με τον σύντροφό μας είναι οι κοινές εμπειρίες. Κατά την διάρκεια της κοινής τους ζωής τα ζευγάρια περνάνε μαζί πολλές καλές και κακές εμπειρίες που επηρεάζουν την γλώσσα του σώματός τους. Η ιστορία τους είναι γραμμένη στα πρόσωπά τους. Μας ελκύουν άνθρωποι που μοιάζουν με εμάς

Καθρεπτισμός

Τέλος σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες , τα ζευγάρια που είναι συγχρονισμένα καθρεφτίζουν ο ένας τις κινήσεις και τις συνήθειες του άλλου. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει συναισθηματική άνεση και εμπιστοσύνη στην σχέση τους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι σύντροφοι τείνουν να αλλάζουν τις συνήθειές τους κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου.

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook