Γιατί έκανε πίσω η κυβέρνηση στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

γιατί-έκανε-πίσω-η-κυβέρνηση-στην-επέκ-1248607

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο ποσοστό εμβολιασμών. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, ευελπιστούν ότι το επόμενο διάστημα, θα πετύχουν την αύξηση τους, πριν μπει ο βαρύς χειμώνας.

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς συν τω χρόνω αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μία «χαμένη μάχη» με αμφίβολα αποτελέσματα και αναντίστοιχα μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Την αλλαγή πλεύσης επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά την ένταξη και άλλων επαγγελματικών ομάδων, πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές υγείας, στο μέτρο της υποχρεωτικότητας, για τους οποίους ήδη εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που επικράτησε μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις – που θα έχουν και πολιτικό κόστος – και ενδεχομένως θα ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που υπάρχει στη χώρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, από όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το βάρος της μάχης θα πρέπει να δοθεί σε όσους πολίτες εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις και φόβους για τον εμβολιασμό και όχι στον σκληρό πυρήνα των αρνητών-αντιεμβολιαστών, που δεν υπάρχει περίπτωση να μεταστραφεί. Πρόκειται για ένα μπλοκ ετερόκλητων προσώπων και δυνάμεων, το οποίο, κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, δεν ξεπερνά το 13% με 14% του πληθυσμού.

Βεβαίως, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο ποσοστό εμβολιασμών. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, ευελπιστούν ότι το επόμενο διάστημα, θα πετύχουν την αύξηση τους, ώστε, πριν μπει ο βαρύς χειμώνας να προσεγγίσει η χώρα το ποσοστό ανοσίας της αγέλης. Σε αυτό, όπως τονίζουν, θα βοηθήσει το γεγονός ότι τον χειμώνα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κανέναν κλειστό χώρο ( εστιατόρια, καφέ, γήπεδα κα ).

«Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο» εκτίμησε χθες ο Πρωθυπουργός.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ξεκινούν περιοδείες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική, Δυτική Μακεδονία, Έβρος) αλλά και την Πελοπόννησο.

Πέτσας και Θεμιστοκλέους θα έχουν επαφές με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. επιμελητήρια, εμπορικούς, ιατρικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, εκπροσώπους της εκκλησίας κ.α. από τους οποίους θα ζητήσουν να συνδράμουν την επιχείρηση «πειθούς» των ανεμβολίαστων.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

One thought on “Γιατί έκανε πίσω η κυβέρνηση στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

  1. πρεπει καποια στιγμη ο πρωθυπουργος μας να κατανοησει οτι οι σκεπτομενοι πολιτες δεν δινουν ποτε δεκαρα για «εστιατόρια, μπαρ, καφέ και γήπεδα», οποια ηλικιας κι αν ειναι.

    Ο ελευθερος δεν μαυλιζεται ουτε απο gigabytes ουτε απο χαρτζηλικια ουτε απο την κοιλια του.

    οπως και πρεπει οι ιδιοι οι πολιτες να καταλαβουν τελικα το ποσο ελευθεροι θεωρουν οτι ειναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook